Forma-1: a bahreini forróságban folytatódik a száguldás - előzetes

Idén kilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Forma-1-es Bahreini Nagydíj. Az arab sivatagban rendezett futamon, csakúgy, mint az év eddigi versenyein, kulcsfontosságú szerep jut majd a gumiknak.


A száguldó cirkusz tavaly tért vissza egy év kihagyás után Bahreinbe, 2011-ben ugyanis kormányellenes tüntetések miatti fenyegetettség következtében törölték a szahíri futamot. 

2012-ben a Red Bull később világbajnoki címig masírozó német klasszisa, Sebastian Vettel indulhatott az élről és magabiztos, precíz versenyzéssel rajt-cél győzelmet is aratott. 

Mögötte a két Lotus, Kimi Räikkönen és Romain Grosjean bérelte ki a dobogó két alsóbbik fokát. A tavalyi verseny finoman szólva sem a Ferrarikról szólt, az év elején látványosa gyengélkedő maranellóiak Fernando Alonso révén egy hetedik, Felipe Massa által pedig egy kilencedik helyet tudtak felmutatni. 

Íme a tavalyi futam összefoglalója:

Idén azonban egy kicsit másképp festenek az erőviszonyok. Bár a Red Bull vezeti a konstruktőri világbajnoki versengést és Sebastian Vettel révén a pilóták között is az élen áll, az osztrák istálló fölénye egyáltalán nem mondható komolynak, már ha beszélhetünk egyáltalán fölényről. 

Az "energiaitalosok" az idény első futamain sem domináltak különösképpen, a múlt heti Kínai Nagydíjon pedig az időmérőn sem tudták hozni megszokott gyorsaságukat. 

Ráadásul bármit is kommunikálnak a csapat illetékesei, a Vettel-Webber konfliktus aligha oldódott meg egy kölcsönös bocsánatkéréssel, hiszen egy hete Sanghajban is próbálták elszeparálni egymástól a két pilótát, kerülve az esetleges konfliktushelyzeteket. 

Ami az esélyeket illeti: mint mindig, a szahíri ringen kulcskérdés lesz majd a gumik megfelelő megválasztása. A forró, ráadásul a szeles időjárás miatt gyakran poros bahreini pálya köztudottan eszi a gumikat. 

A csapatok - főleg a Red Bull - szinte egész évben a Pirelli gumijainak minősége miatt emelik fel hangjukat és talán ennek is köszönhető, hogy a gumiszállító el sem viszi lágy keverékű abroncsait Bahreinbe. 

Szintén érdekes lesz, hogy a Red Bull időmérős szenvedése csak amolyan "kínai sajátosság" volt, vagy visszatér most is a probléma. Mindenesetre annyi bizonyos, nagyon izgalmas versenyhétvégére számíthatunk, hiszen Vettelék mögött ott lohol a Ferrari, a Lotus és a Mercedes is, de múlt héten már a McLarenben is pislákolt valami abból, amit a wokingi istállótól megszokhattunk. 

A sport365.hu természetesen a megszokottakhoz híven kiemelten foglalkozik majd a bahreini eseményekkel. Pénteken 9 óra 3 perctől élőben közvetítjük az első, 13 órától pedig a második szabadedzést. 

Videók