Forma-1: 100 millió dolláros kártérítéssel bújik ki vesztegetési ügye alól Ecclestone

Hamarosan véget érhet Bernie Ecclestone vesztegetési ügyének tárgyalása, a Forma-1 Menedzsment (FOM) elnöke ugyanis kijelentette, kész 100 millió dolláros kártérítést fizetni - az ügyészség pedig elfogadta a brit milliárdos ajánlatát.


Ecclestone pere idén tavasszal vette kezdetét Münchenben, a vád ellene a Forma-1 kereskedelmi jogainak eladásakor elkövetett vesztegetés és hűtlen kezelés volt. Az eladásban résztvevő - azóta már jogerősen börtönbüntetésre ítélt - Gerhard Gribkowsky állítása szerint Ecclestone lefizette őt, hogy segédkezzen áron alul eladni a jelenlegi többségi tulajdonos CVC-nek a szóban forgó részvényeket, mellyel kárt okoztak a korábbi tulajdonos Bayern LB-nek.

A korábbi hírek szerint Ecclestone-ék felvetették, hogy az eljárás lezárása érdekében hajlandóak lennének 25 millió eurós kártérítést fizetni a Bayern LB-nek. A védelem állítólag azzal indokolta kérelmét, hogy az eljárás rendkívül megterhelő Ecclestone számára. Kedden az is kiderült, hogy a brit milliárdos hajlandó még mélyebben a zsebébe nyúlni és 100 millió dollárt fizetni a német igazságszolgáltatásnak az említett ügy lezárásért - az ügyészség pedig a vádlott korát és az egyéb körülményeket figyelembe véve hajlandó elfogadni az FOM első emberének ajánlatát.

A tárgyalás során egyébként több tanú is Ecclestone mellett vallott, többek között Gribkowsky korábbi munkatársa is, aki egyértelműen kijelentette, hogy a bankár néhány állítása nem több a "képzelet szüleményénél". Elmondása szerint Gribkowsky több alkalommal is "képtelen történetekkel állt elő", máskor pedig átszellemülten mesélt arról, hogy Ecclestone saját fiaként kezeli, és őt szeretné a Forma-1 élére helyezni.

Később a Forma-1-et birtokoló CVC társalapítója és jelenlegi igazgatója, Donald Mackenzie is brit mellett vallott, Gribkowskyt pedig "beképzelt és arrogáns" férfiként jellemezte, majd elmondta, hogy a vádakkal ellenben Ecclestone keményen alkudott, és nem ragaszkodott ahhoz, hogy az adásvétel után is a Forma-1 élén maradhasson.

Videók