F1: csúcsra törne a McLaren-Honda

Azzal a szándékkal tér vissza 2015-ben a Forma-1-be a Honda a McLaren motorszállítójaként, hogy a páros a gyorsasági-világbajnoki sorozat első számú csapatává váljon.


 A csütörtöki hivatalos tokiói bejelentésen, melyen Takanobu Ito, a japán vállalatóriás elnöke mellett ott volt Martin Whitmarsh, a McLaren főnöke is, utóbbi úgy fogalmazott, hogy a két cég a Forma-1 egyik legendás együttműködését éleszti fel.

"A McLaren és a Honda rendkívül izgalmas, új kalandba kezd. A McLaren istálló és mindazok nevében, akik szeretik a Forma-1-et, azt mondhatom, el vagyok bűvölve attól, hogy a Honda visszatér" - tette hozzá.
 
A Honda 1964-től 1968-ig, 1983-tól 1992-ig, majd 2000-től 2008-ig három részletben volt szereplője - hol önálló csapatként, hol motorszállítóként - az autós gyorsasági világbajnokságnak.

Hetvenkét futamgyőzelem mellett hat konstruktőri és öt egyéni világbajnoki címet gyűjtött be. Legkomolyabb sikereit a McLaren partnereként érte el: 1988 és 1991 között uralta a Forma-1-et olyan pilótákkal, mint a francia Alain Prost és a brazil Ayrton Senna. Ebben a négy évben, illetve a megelőző két idényben - akkor a Williams motorszállítójaként - szerezte hat konstruktőri vb-címét.

Senna és Prost mellett a brazil Nelson Piquet nyert Hondával vb-t, mégpedig 1987-ben a Williams-Honda pilótájaként.
 
A japán cég 2008-ban a gazdasági válság miatt vonult ki a Forma-1-ből, azóta azonban egyrészt jelentősen változott a piaci helyzet, másrészt eldőlt, hogy a jövő évtől ismét turbómotorokat használnak az F1-ben, ez pedig kedvező változtatás a japánok számára.

Videók