F1: bekövetkezett a lehetetlen: leváltották Ecclestone-t!

Brit források már a hétvégén előrebocsátották, ezen a héten hivatalosan is lezárulhat egy korszak a Forma–1 történetében.


Ami pár éve még elképzelhetetlennek tűnt, hétfőn valósággá vált: Bernie Ecclestone és a Forma–1 útjai szétválnak - jelentette az m4sport.hu.
 
Brit források már a hétvégén előrebocsátották, ezen a héten hivatalosan is lezárulhat egy korszak a Forma–1 történetében, hétfőn meg is történt a váltás: Bernie Ecclestone az Auto Motor und Sportnak megerősítette, már nem ő a királykategória ügyvezető igazgatója!
 
„Ma felmentettek. Egyszerűen kirúgtak. Ez hivatalos. Már nem én vezetem a céget. A pozíciómat Chase Carey vette át” – nyilatkozta a 86 esztendős brit üzletember, aki jó négy évtizede irányította a Forma–1-et.
Ecclestone leváltása persze egy ideje már borítékolható volt. Hatalma az elmúlt években fokozatosan gyengült, s miután múlt szeptemberben bejelentették, hogy az amerikai Liberty Media felvásárolja a Forma–1-et, már sejthető volt, nem számítanak rá hosszú távon. A brit akkor még azt nyilatkozta, hároméves szerződést kínáltak neki az amerikaiak, akik fel akarták használni kapcsolatait és tapasztalatát. Az elmúlt hetekben viszont világossá vált, hogy napjai meg vannak számlálva az ügyvezető igazgatói székben.
 
A Liberty elnöksége a múlt héten zöld utat adott arra, hogy lezárják a kétlépcsős adásvételi eljárást, s kifizessék a fennmaradó összeget az F1 többségi részvényeiért. Egy nappal később az FIA is áldását adta a tulajdonosváltásra, mely ezzel az előzetesen jósoltnál hamarabb, már január végéig lezárul. Ezt követően már csak az volt a kérdés, mikor mutat ajtót Ecclestone-nak a múlt ősszel elnöknek kinevezett Chase Carey. Mr. E elmondása szerint január 23-án került sor rá.
 
Az Auto Motor und Sport kiemelte, az egykori médiavezér Carey elnök-vezérigazgatóként mostantól kettős szerepet tölt be az F1 élén. Ecclestone a múltban elért sikerei miatt (munkájának köszönhetően vált a Forma–1 egy egyszerű sorozatból a világ egyik legnagyobb és legnépszerűbb, jól szervezett prémiumsportágává) a folytatásban az elnökség tagja maradhat, s a Liberty tiszteletbeli elnöki címet ajánlott fel neki. „Az új pozícióm egy igazi amerikai kifejezés. Tiszteletbeli elnök – még azt sem tudom, mit jelent ez a titulus” – mondta ennek kapcsán Ecclestone.
Leváltása egyúttal egy korszak kezdetét is jelenti. Mostantól már nem ő, hanem Carey felelős a versenyrendezőkkel és tévétársaságokkal folytatott kereskedelmi tárgyalásokért, mely eddig Ecclestone asztala volt. Carey ugyanakkor átmenetileg vezeti egyedül az F1-et, várhatóan egy teljesen új struktúra szerint működő vezetőség lép Ecclestone helyébe, melyben a sportág szabályainak alakításáért várhatóan a Benetton, a Ferrari és a Mercedes egykori sikerkovácsa, Ross Brawn felel majd.
 
„Az irodában töltött napjaim mostantól valamivel nyugalmasabbak lesznek. Talán egy nagydíjra el is látogatok majd. Még mindig sok barátom van a Forma–1-ben. És elég pénzem van ahhoz, hogy megengedjek magamnak egy versenyen való részvételt…” – mondta a tőle megszokott fanyar humorral Ecclestone.
 
Hogy az FIA-n belül betöltött pozícióját megtarthatja-e, arról egyelőre nincs döntés. „Kétlem. De erről előbb Jean Todttal kell egyeztetnem” – nyilatkozta.

Videók