ÉLŐ: Forma-1 Japán Nagydíj, a futam

A Forma-1 Japán Nagydíját magyar idő szerint ma reggel nyolc órakor rendezik Szuzukában. A futamról élőben tudósítunk.


Az első szabadedzésen a Mercedesek voltak a leggyorsabbak. Az első helyet a brit Lewis Hamilton szerezte meg csapattársa, a német Nico Rosberg előtt. A harmadik helyet a szintén német Sebastian Vettel nyerte meg.

A második edzésen pénteken a német Sebastian Vettel nyerte meg Webber és Rosberg előtt. A pénteki sikerek után is a Red Bull dominált szombaton. Az időmérőn az ausztrál Mark Webber legyőzte csapattársát, így először indulhat a Pole-ból Webber.

„Suzuka a F1 történetének egyetlen, térbeli kereszteződéssel rendelkező pályája”. A leckét húsz éve fújja mindenki, azt azonban kevesen tudják, hogy a pályát megálmodó John Hugenholtz eredeti elképzeléseiben még három „felüljáró” szerepelt. A Honda tesztpályájaként 1962-ben felépült – és később is a japán gyár busás befektetéseit élvező – pályán nem volt két egyforma kanyar, két azonos féktáv, egyszóval minden versenyző imádta. Ayrton Senna is, aki kétszer nyert itt, ám végül mégsem győzelmeivel, hanem néhány sorsdöntő „összeütközéssel” írta be magát Suzuka történetébe.

A Japán Nagydíj körrekordját a finn Kimi Räikkönen futotta még 2005-ben, 1:31.540-et autózott a Lotus jelenlegi versenyzője. Az 53 körös versenyt 1987 óta rendezik meg minden esztendőben Suzukában. A versenytáv 307,4 km, egy kör 5,8 km hosszú.

A FUTAMRÓL ÉLŐBEN ITT!

Videók