Egy titokkal kezdődött Massa és a Ferrari kapcsolata

Ez nagy kihívás elé állította a brazilt.


Felipe Massa nemrég elárulta, hogy kénytelen volt titokban tartani a Ferrarival kötött első szerződését, és csak a családjának mondhatta el.

A brazil a 2006-os szezonban csatlakozott a Ferrarihoz a Saubertől. A pilóta ezt követően az olasz istálló egyik legsikeresebb versenyzője lett. A Ferrari színeiben 139 futamon vett részt, amelynél csak Michael Schumacher és Kimi Raikönnen szerepelt többször az istállónál. Massa ez idő alatt 15 pole pozíciót szerzett és 11-szer állhatott fel a dobogó tetejére.

A most 41 éves pilóta nemrég azonban elárulta, hogy a csapattal való első szerződését titokban kellett tartania és csak a családtagjainak mondhatta el. 2000-ben Massa egy szezon alatt megnyerte az olasz és az európai Forma-2-es bajnokságot, ekkor döntött úgy a Ferrari, hogy szerződteti.

„Ugyanabban a szezonban nyertem meg az olasz és az európai Formula Renault 2.0 bajnokságot” – mondta Massa a Motorsport Heroes klipjében.

„Ezt követően sokan megpróbáltak szerződést kötni velem. Megbeszélést szerveztek a Ferrarival Maranellóban. Akkor még nem tudtam, de figyeltek mindent, amit csináltam: teszteket, telemetriát, versenyeket, mindent. Aztán azt mondták: rendben, szerződést fogunk kötni veled, mint a Ferrari fiatal pilótájával – amire korábban még nem volt példa –, de nem mondhatod el senkinek. Ennek titokban kell maradnia.”

„Szóval nyolcéves szerződést írtam alá a Ferrarival, és nem árulhattam el senkinek! Csak a családomnak. Ez hihetetlenül nehéz volt. Aztán elmentem a Ferrari motorokkal rendelkező Sauberhez vezetni, majd kaptam a hívást, hogy a Ferrari úgy döntött, engem választ. Így 2006-ban a Ferrarinál versenyeztem. Ez egy valóra vált álom volt.”

A Saubernél töltött újonc szezonban Massa a 13. helyen végzett a 2002-es bajnokságban, majd 2003-ban a Ferrarihoz igazolt tesztpilótaként. Ezután a 2004-es és 2005-ös szezonban visszatért a Sauberhez, ahol a 12., illetve a 13. helyen végzett. 2006-ban a Ferrarihoz igazolt, ahol Schumacher régi csapattársát, Rubens Barrichellót váltotta. Első szezonjában a híres olasz csapatnál a harmadik helyen végzett a pilóták bajnokságában Schumacher és a világbajnok Fernando Alonso mögött. 2008-ban nagyon közel került a világbajnoki címhez, ám annak végül Lewis Hamilton örülhetett.

Borítókép: Clive Rose/Getty Images

Videók