Bottas: kikerült a kezemből az irányítás, és függővé váltam

A finn pilóta karrierjének kezdeti nehézségeiről mesélt.


Valtteri Bottas elárulta, hogy pályafutása korai szakaszában a ránehezedő nyomás miatt egészségügyi problémái lettek.

A finn pilóta 2013-ban csatlakozott a Forma-1-hez. Debütálását nagy felhajtás kísérte, mivel Bottas a GP3-as bajnoki cím megszerzése után úgy került be a sorozatba, hogy kihagyta a két széria közti lépcsőfokot jelentő Forma-2-t.
A nagy ugrásnak azonban meg volt az ára. Bottas nemrég bevallotta, hogy olyannyira az edzés és a megfelelő edzés megszállottjává vált, hogy étkezési zavara lett, amelyet csak szakember segítségével tudott helyrehozni.

„Kiképeztem magam a fájdalomra, lelkileg és fizikailag is” – mondta.

„Kikerült a kezemből az irányítás, és függővé váltam. Hivatalosan nem diagnosztizáltak nálam étkezési rendellenességet, de határozottan fennállt ez.”

Bottas annak érdekében, hogy lefogyjon még az egészséges szint alá is bemerészkedett a táplálkozás terén, és volt olyan időszaka, amikor csupán párolt brokkolin élt.

„Nem volt túl egészséges. A legjobb akartam lenni, és úgy gondoltam, ezt meg kell tennem. Ha a csapat azt mondja, hogy legyek 68 kiló, de én 73 vagyok, akkor mindent megtesznek a célért” – fejtette ki, majd hozzátette, amikor felismerte, hogy nem egészséges, amit csinál, szakemberhez fordult.

„Szükségem volt egy pszichológusra, aki segít a felépülésemben. Akinek első értékelése az volt, hogy majdnem olyan vagyok, mint egy robot, aki csak a célját akarja elérni, és nincsenek érzései. Ez megdöbbentett. Igaz, hogy akkoriban csak a Forma-1 volt az életem” – zárta szavait.

Borítókép: Sport365/Tóth Zsombor

Videók