Az év dokumentum filmje: Senna

A Senna című filmet választotta meg az év dokumentumfilmjének a legnagyobb, független brit filmes fesztivál a közelmúltban. A mozi még nem látott archív felvételekkel mutatja be a legendás brazil életét.


A legnagyobb, brit, független, filmes fesztiválon, a British Independent Film Awardson kapta meg a legjobb dokumentumfilmnek járó elismerést a Senna című film. A díjat a háromszoros világbajnok életéről készített mozi alkotói vehették át, akik közült Manish Pandey forgatókönyvíró kifejtette, egyebek közt azért is öröm, hogy ezt a díjat megkapta a film, mert ez az elismerés általában a Brit Film- és Televíziós Akadémia (BAFTA) legjobbjainak kilétét is előre jelzi.
A 102 perces filmet tavaly szeptemberben elsőként Japánban láthatta a nagyközönség, a távol-keleti országban alakult ki ugyanis a legnagyobb Senna-kultusz, ráadásul háromszor is Japánban döntötte el világbajnoki cím sorsát Senna és Prost, kétszer a brazil lett a vb-győztes. Sőt itt alakult ki és hágott a tetőfokára a két pilóta közti óriási rivalizálás is, mivel két évben is az első sorból rajtolva ütköztek egymással és kényszerültek feladni a versenyt. Pontosabban egy alkalommal, 1989-ben Senna folytatni tudta és győzött is, de végül a FIA elvette eredményét, aminek köszönhetően akkor Prost lett a világbajnok. 

A film Magyarországon idén szeptember 15-én került DVD-n és blu-ray-en forgalomba. Ez az első hivatalos dokumentumfilm Sennáról, mely korábban még nem látott archív felvételekkel mutatja be a háromszoros bajnok, a sokak szerint minden idők legjobb autóversenyzőjének 1984-ben kezdődő Forma 1-es karrierjét, sikereit, nehézségeit, testi és lelki küzdelmeit, rendkívül kemény rivalizálását, ütközéseit Alain Prosttal. A brazil legenda tízéves pályafutását és 1994-es San Marino-o halálának körülményeit is megismerhetik a nézők. Így a tragikus futam előzményeit is, mint például, hogy a nagydíj időmérője szintén követelt halálos áldozatot, balesetben elhunyt ugyanis Roland Ratzenberger versenyző. Mindellett sok ismerős arccal is találkozhat a filmnéző, az egykori versenyzők mellett mérnökökkel, szakemberekkel, mint Ron Dennis, vagy a még jelenleg is aktív Frank Williamsszel, Patrik Headdel és Adrian Newey-val.

 
Senna – aki Niki Lauda szerint a valaha élt legjobb Forma 1-es versenyző – halálát követően nem vesztette életét pilóta a Forma 1-ben, mindez pedig köszönhető annak is, hogy a legendás brazil barátját, a Forma 1 akkori orvosát, Sid Watkins professzort bízta meg a FIA a sorozat biztonságosabbá tételével.

Videók