"Az eltiltás nem sportszerű és ellentétes azzal, amit a sport tanít nekünk"

Danyiil Kvjat úgy érzi nem szabadna a sportolókat büntetni.


Danyiil Kvjat korábbi Forma-1-es autóversenyző szerint Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt nem a sportolókat kellene büntetni azzal, hogy eltiltják őket az egyes sporteseményeken való részvételtől.

A 27 éves orosz pilóta ezt azzal összefüggésben nyilatkozta, hogy a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) és az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) eltiltotta az orosz klubcsapatokat és a válogatottat minden versenysorozattól, miután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt javasolta a nemzetközi sportági szövetségeknek és a versenyek házigazdáinak, hogy ne engedjék indulni az orosz és fehérorosz sportolókat.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) rendkívüli ülést tart kedden, hogy döntsön a Forma-1-ben jelenleg egyedüli oroszként szereplő Nyikita Mazepin sorsáról.

Kvjat a hosszú távú autós gyorsasági világbajnokságon (WEC) állna rajthoz, de kizárhatják, ha a FIA úgy dönt.
A 110 Forma-1-es futamon négy dobogós helyezést elért Kvjat úgy fogalmazott, szeretne mindenkit - beleértve a NOB-ot is - emlékeztetni arra, hogy a sportnak a politikától függetlennek kell maradnia.

"Az eltiltás nem sportszerű megoldás és teljes mértékben ellentétes azzal, amit a sport általánosságban tanít nekünk: a békével és az egységgel" - nyilatkozta Kvjat, és hozzátette, őszintén reménykedik abban, hogy lesz békés megoldása az Ukrajnában zajló konfliktusnak.

"Borzalmas látni, ahogyan két testvérnép háborús ellentétben áll egymással. Nem szeretném, ha az emberiség jövőjét katonai hadműveletek és háborúk befolyásolnák, ezért remélem, hogy az érintettek tárgyalás útján, egymást tiszteletben tartva találnak megoldást a helyzetre" - jelentette ki az orosz versenyző.

A Forma-1 irányítói már a múlt héten közölték, hogy a jelenlegi körülmények között lehetetlen megrendezni Szocsiban az Orosz Nagydíjat, amely szeptember 25-i időponttal szerepel a versenynaptárban.

Borítókép: Twitter.com/DaniilKvyat

Videók