Állásfoglalást kér a Red Bull a Mercedes kormányműve miatt

Christian Horner arra kéri az FIA-t tisztázzák a rendszer előírásaira vonatkozó szabályokat.


A Forma-1-es Red Bull istálló hivatalos állásfoglalást kér a Nemzetközi Automobil Szövetségtől (FIA) arra vonatkozóan, hogy a szabályoknak megfelelő és használható-e a világbajnoki címvédő Mercedes istálló versenyautóiban alkalmazott kormánymű.

Az angol Dual Axis Steering elnevezésből eredően DAS-nak rövidített rendszer lényege, hogy a versenyzők menet közben a kormány előre és hátra mozgatásával állítani tudják az első kerekek dőlésszögét.

Chistian Horner, a Red Bull csapatfőnöke pénteken a szezonnyitó Osztrák Nagydíj helyszínén jelentette be, hogy arra kérték az FIA-t, tisztázza a rendszer használatára vonatkozó előírásokat. A Mercedes ugyanis megerősítette, hogy a mostani versenyhétvégén ezt a kormányművet használja.

Az FIA korábban jelezte, jövőre tilos lesz használni a DAS-t, miközben a 2021-re tervezett szabálymódosítások bevezetését egy évvel elhalasztották, azaz a következő esztendőben még az idei versenyautókat használják majd a Forma-1-ben.

"Ez egy bonyolult, de nagyon okos rendszer, nyilvánvaló, hogy szeretnénk bizonyos felvetődött kérdéseket tisztázni és válaszokat kapni az FIA-tól" - nyilatkozta Christian Horner.

A Mercedes a februári teszteken már alkalmazta a DAS-t, de versenykörülmények között most van először lehetősége kipróbálni.
A német istálló sorozatban hetedik konstruktőri világbajnoki címéért száll harcba, brit versenyzője, Lewis Hamilton pedig hetedik egyéni trófeáját nyerheti, ha megvédi címét. A Red Bull tavaly harmadik volt a csapatok versenyében, a szakértők többsége szerint azonban idén a Mercedes egyetlen kihívója lesz.

Borítókép: Getty Images/Getty Images


 

Videók