A Saubert másolja a Red Bull és a Ferrari

Hozzáfogott a B-terv kidolgozásához a Ferrari. Alonso maláj győzelme ellenére is egyértelmű, hogy jelenleg még a dobogóhoz is alkalmatlan az F2012. Az áttervezéshez úgy tűnik, a Sauber versenygépe lesz az alap.


Az idei versenygépek közül a legsikeresebb a Sauberé, már ami a tervezést illeti. Ezt bizonyítja, hogy korábban a Red Bull leste el a svájci alakulat megoldásait, most a Ferrari is azt tervezi, hogy egyszerűen lemásolja a Sauber autójának hátulját és elsősorban kipufogó rendszerét. A címvédő energiaitalos csapat még a szezonnyitó előtt, az utolsó teszteket követően koppintotta le a C31-es farát, a Ferrari viszont most döntött úgy, hogy átszabja autóját méghozzá a szerinte legmegfelelőbb kialakítású Sauber gépek mintájára. Ezzel a Scuderia hozzá is fogott az F2012-es B változatának kialakításához, amire alapvetően is szükség van. A Ferrari idei autója ugyanis nemhogy a futamgyőzelemre, de még a dobogóra sem elég erős és gyors. Persze erre azért Fernando Alonso a Maláj Nagydíj megnyerésével rácáfolt, de akkor is hangsúlyozta a spanyol, hogy a sepangi siker nem a reális képet mutatja az F2012-esről. Mindezt persze a laikus F1-rajongk is tudják, hiszen a Scuderia a szezonnyitón és az előtte zajló felkészülési időszakban is szenvedett, mindezt pedig hellyel-közzel a csapat is elismerte egyes nyilatkozataival.

Így nem is csoda, hogy az ferrarisok teljes erővel dolgoznak a kissé elhibázott gép fejlesztésén. Olasz lapértesülések szerint ennek egyik lépcsőfoka, hogy a Ferrari a kipufogó megoldás mellett a Sauber C31-sének szinte teljes farát lemásolja. Így alapos szemek majd észrevehetik a két versenygép oldalszekrények és hátuljának hasonlóságát. Például azokat a kialakított járatokat, melyeket a kiáramló gázoknak talált ki a sauberes mérnöki gárda.

Peter Sauber autójának lemásolásán egyáltalán nem sértődik meg, szerinte ugyanis ez azt jelzi, hogy jó úton jár csapatával. Mindemellett pedig a Ferrari szinte teljes joggal el is várhatja, hogy betekintést kapjon a svájci gárda kulisszái mögé, ha már motorokat szállít a csapatnak. Azért az érdekes, hogy a legutóbbi futam győztes autóját, a második helyen célba érő mintájára alakítják át, bár jelenleg még az is meglepő, hogy az esélytelen Ferrari és a Sauber, hogyan végezhetett az első két helyen.

Videók