A Ferrari saját autóján üzen a súlyos sérülést szenvedett Alex Zanardinak

Sebastian Vettel és Charles Leclerc kocsiján is a Forza Alex felirat lesz majd látható.


Autóján üzen a Ferrari a hétvégi Forma-1-es Osztrák Nagydíjon Alex Zanardi korábbi autóversenyzőnek, paralimpiai bajnoknak, aki 12 napja verseny közben teherautóval ütközve szenvedett súlyos sérülést.

A maranellói istálló szerdán közölte, hogy a spielbergi szezonnyitón Sebastian Vettel és Charles Leclerc kocsiján a bukókeret mindkét oldalára a Forza Alex (hajrá, Alex) feliratot festik fel.

Az 53 éves Zanardi kézzel hajtott, háromkerekű járművel, handbike-kal vett részt egy parasportolók részére rendezett országos váltóversenyen, és áttért a teherautó sávjába. Az ütközés során leesett a sisakja, súlyos fej-, arc- és szemsérüléseket szenvedett.

A baleset után helikopterrel kórházba szállították, azóta két műtéten esett át, lélegeztetőgépen van, és mesterséges kómában tartják, orvosai szerint állapota kritikus, de stabil. Ferenc pápa egy hete kijelentette, hogy imádkozik érte.

Az olasz sportember ismert autóversenyzőként 2001-ben egy németországi viadalon olyan súlyos balesetet szenvedett, hogy mindkét lábát amputálni kellett. A saját maga által tervezett protézis segítségével megtanult újra járni, majd túraautóban is versenyzett.

Ezt követően talált új kihívásként a kézihajtású kerékpárra, amelyben négy paralimpiai bajnoki címet nyert: kettőt 2012-ben Londonban, kettőt pedig 2016-ban Rióban.

Borítókép: Mark Thompson/Getty Images

Videók