38 évvel ezelőtt tört össze egy álom - Gilles Villeneuve-re emlékezünk

A Forma 1 kanadai pilótája 32 évesen vesztette életét a belga nagydíjon, 1982. május 8-án.


Csupán 32 éves volt, amikor végzetes balesetet szenvedett Gilles Villeneuve 1982. május 8-án.

Gilles Villeneuve kanadai autóversenyző, Formula–1-es pilóta volt. Hat évig versenyzett együléses versenyautóval, hat nagydíjgyőzelme volt, merész és látványos versenyzési stílusával generációjának egyik meghatározó alakja volt.

Rajongása a sebesség és a versenyek iránt már fiatal korában megmutatkozott, pályafutását motorosszán versenyzéssel kezdte hazájában, Québecben.

Együléses versenyeken a kanadai és amerikai Formula Atlantic sorozatban vett részt először 1976-ban.

Egy évvel később felfigyelt rá, majd szerződést kínált számára a Formula–1-es McLaren istálló. Az ő színeikben vehetett részt debütáló futamán, az 1977-es brit nagydíjon Silverstoneban.

5 Times Gilles Villeneuve Seemed The Greatest

Gilles Villeneuve won only six of his 67 grands prix and has not a single world championship to his name. History, though, goes beyond numbers and will remem...

1978-ban az olasz Ferrarihoz igazolt és 1982-ben bekövetkezett haláláig a Scuderia versenyzője maradt. Hat futamon intették le elsőként, az 1979-es világbajnokságot a második helyen fejezte be, négy ponttal lemaradva csapattársa, Jody Scheckter mögött.

Villeneuve a Zolderben rendezett 1982-es belga nagydíjon vesztette életét május 8-án, mikor az utolsó edzés utolsó perceiben. az egyik kanyar után utolérte Jochen Masst, jobb első kereke ütközött a March hátsó kerekével, a Ferrari körülbelül 220 kilométeres sebességgel a levegőbe ugrott, majd megperdülve orral a földbe csapódott. Villeneuve az ülésével együtt kiszakadt belőle és az út túloldalán lévő védőhálóba vágódott.


Az utolsó rajt előtt a belga nagydíjon (Fotó: Bernard Cahier/Getty Images)

A kórházba szállítás közben a kanadai versenyző meghalt a mentőben. A baleset előtt két héttel csúnyán összeveszett csapattársával, Didier Pironival, aki a csapatutasítást megszegve előzte meg őt a San Marinó-i futam utolsó körében, megfosztva a győzelemtől.

Halála pillanatában Villeneuve az egyik legnépszerűbb tagja volt a mezőnynek a rajongók körében és azóta is ikonikus személyisége a sportágnak. Hazájában, a montréali versenypálya az ő nevét viseli.


A kanadai pálya Gilles Villeneuve nevét viseli (Fotó: Tom Pennington/Getty Images)

Niki Lauda azt mondta róla: "Ő volt a legőrültebb ördög, amivel valaha találkoztam a Forma-1-ben ... Érzékeny és szerethető karakter volt, ez tette ilyen egyedi emberi lénnyé ".

Fia, Jacques Villeneuve az 1997-es szezon világbajnoka, mind a mai napig a sportág egyetlen kanadai győztese. 

Forrás: wikipedia.hu

Borítókép:  Paul-Henri Cahier/Getty Images

Videók