Ezért kapta vissza mégis a századik dobogóját Fernando Alonso

A harmadik helyet a spanyol szerezte, de a pezsgő nem csak neki jár az Aston Martinnál.


Önfeledten ünnepelte karrierje századik pódiumát a harmadik helyen Fernando Alonso a szaúdi nagydíj leintését követően, majd jött a fekete leves: az FIA szerint szabálytalanul töltötte le a büntetését a bokszban, ezért csak negyedik.

A problémát az okozta, hogy az FIA genfi központja szerint a bokszkiállás közben a hátsó emelő az öt másodperces büntetés letelte előtt megérintette az autót, amiről tájékoztatták a helyszíni kollégákat is.

A ceremónián még ott állt az újabb kettős győzelemmel hódító Red Bull pilóták mellett, de a sajtótájékoztatóra már George Russell ült be helyette, és a sajtóban is megjelentek a +10 másodperces büntetésről szóló hírek, amivel Alonso csak a negyedik lett.

Ekkor léptek közbe az Aston Martin jogászai, akik rámutattak, és egyben kérdést tettek fel a versenybírák felé, hogy ha valóban szabálytalanság történt, akkor korábban, amikor hét esetben is ugyanígy töltötték le mások a büntetést, miért nem volt ennyire élesszemű a felügyelő bizottság, és most miért akarják megfosztani a versenyzőjüket egy ilyen nagyszerű jubileumtól?

Osztottak-szoroztak, és mert a korábbi eléjük tárt precedens értékű esetek büntetlensége miatt nem maradt már az FIA-nél ütőkártya, az Aston Martin hétvégi jelmondata akár ez is lehetne: az ászok a jogászok.

Persze ez ismét felvet kérdéseket, és minden bizonnyal a következő két hétben újra központi téma lehet a következetes, egységes szabályrendszer alkalmazása, de a történet sportértékét tekintve az egyik legfontosabb dolog, hogy senkinek az igazságérzete nem sérült annyira, mint a 2021-es idényzárón.

Pedig a tegnapi fejetlenségre még Nicholas Latifi és Michael Masi is csettintett volna.

Borítókép: Tith Zsombor / Sport365
 

Videók