F1: változhatnak a pénteki edzések

A Le Mans-i 24 órás verseny is követendő mintaként szolgálna.


 A versenyhétvégék drasztikus átalakítása már nem téma a Forma–1 új többségi tulajdonosánál, a Liberty Mediánál, a pénteki szabadedzések lebonyolítása azonban változhat a jövőben – hintette el a királykategória sportigazgatója, Ross Brawn - írta az m4sport.hu.

 
Korábban felmerült, hogy az amerikaiak fenekestül felforgatják a versenyhétvégéket: szóba került, hogy kétnaposra rövidítik a programot, és a show javítása érdekében magukat a futamokat is lerövidítik. Brawn most elárulta, a pénteki szabadedzésekkel kapcsolatban továbbra is nyitottak az új ötletekre, a versenyek hossza viszont feltehetően változatlan marad.
 
„Úgy vélem, a nagydíjak hossza nagyjából rendben van” – nyilatkozta a Sky Sportsnak. „Nem túl hosszúak, és nem is túl rövidek. Kellőképpen lefoglalják az embereket. Azt akarjuk, hogy a versenyhétvégék fejlődjenek. Legyenek kiemelkedő pillanataik, és legyenek egy konkrét befejezés. Nem hiszem, hogy a versenyek hosszán kellene változtatnunk, más területeken ugyanis több fejlődést érhetünk el. Az időmérő is egészen jól működik” – magyarázta.
 
„A pénteki szabadedzéssel kapcsolatban vannak megbeszélések. Szükségünk van kettőre? Vagy tartsunk csak egyet a délutánokon? Egy másik fontos téma a futamok számának a növelése, ennek az érintésével pedig adja magát a kérdés, változtassunk-e a formátumon, hogy levegyünk némi terhet a csapatok válláról, és ők teljesíthessék ezeket a versenyeket” – elmélkedett a tapasztalt szakember.
 
Brawn kiemelte, a Liberty számára továbbra is kulcsfontosságú a nézők és a sportág közötti „távolság” csökkentése. Éppen ezért felvetette, hogy a Forma–1-ben is nyilvánossá válhatna a gépátvétel, mint a Le Mans-i 24 órás esetében, és ez a program is a versenyhétvége szerves részévé válhatna. „Mindig a szurkoló az első, és mit akarnak látni ők a hétvége során? Mindig közelebb akarnak kerülni az autókhoz, és a versenyzőkhöz” – szögezte le Brawn.
 
„Ez nagyon fontos a számukra. És mi mit tehetünk ennek érdekében? Van egy javaslat a nyitott gépátvételre. Vagyis az autók ki lennének állítva, és a nézők odamehetnének megnézni őket. Le Mans-ban így csinálják, és ott ez egy nagyszerű esemény. A szurkolók odamennek, az autókat még fel is emelik, és alulról is megnézhetik őket. Mi is vizsgáljuk az ilyen jellegű dolgokat. Magával a versennyel kapcsolatban viszont konzervatív vagyok, szóval ezen a téren jelenleg nincsenek komolyabb terveink” – nyugtatta meg azokat, akik a jelenlegi futamformátum miatt aggódtak.
 

Szalayék felborultak, majd ott hagyták őket " AUTÓ-MOTOR › Rali

Borultak, kicsit segítettek nekik, majd ott hagyták őket.

Videók