Ketten már félig az F1 világbajnoki kupát fogják

A GT ismét izgalmas volt.


A Gran Turismo bajnokság versenyzői a legendás belgiumi Spa-Francorchamps pályára látogattak, ahol a pole pozíciót a bajnoki címvédő HegedusG szerezte meg, a második meglepetésre egy új versenyző theunser lett, aki Explót helyettesítette az Aston Martin-ban. Harmadik helyről Mazso indult, a negyedik helyet pedig Malyhu1 szerezte meg, így négy különböző csapat versenyzője foglalta el az első két sort.

A rajtot ismét nem úsztuk meg baleset nélkül, a La Source kijáratán EAti_the_HUN_ és Birobi autója súrolta egymást és mindketten hátraestek. Eközben elől az Eau Rouge után, Malyhu1 már a második helyen haladt. Az első kör közepén az első hatos szakadt el a többiektől, Mazso pedig visszavette a második helyet.

A második kör végén Szacsy81 zseniális előzéssel autózta körbe nagy sebesség mellett markopetit, előttük pedig Mazso ismét visszavette a második helyet. A negyedik körben is volt említeni való történés, Arnold találta el a falat és esett hátra a mezőny végére.


Fotó: shootthespeed/TóthZsombor - Malyhu1 és HegedusG csatázik az élen

A kerékcserék a legelső körtől jelen voltak “szokás szerint” akik kemény gumival rajtoltak, 1-2 kör után érkeztek már cserélni, de a versenyt vezető HegedusG is 13 perc után már érkezett (a futam 50 perces). HegedusG Malyhu1-el harcolt az első helyért, mögöttük a két Aston Martin talált (mint ahogy eddig minden futamon) egymásra. A 6-7. helyen pedig ShootTheSpeedet előzte Szacsy81 kicsit meggondolatlanul, szerencsére egyik autó sem sérült meg. 28 perccel a vége előtt a két élen autózó egyszerre jött a boxba, és Malyhu1 előzőtt is, ráadásul a két versenyző eltérő gumit rakott fel. Kispege mögé ragadt be Mark16, akit Adam10 eltalált a Kemmel egyenes végén. Az audis folytatta a versenyt, de az autója komolyan megsérült.

Már csak 17 perc volt hátra amikor Szacsi81 autója lelassult, mert elfogyott a versenyző üzemanyagja. Még éppen betudott érni a boxba, ahonnan egy kör hátrányból indult a többiek után. Kevesebb mint 10 perc volt már csak, amikor Malyhu1 és Hegedus ismét harcba szállt az első helyért, és a csatájuk segített a harmadik Mazso-nak közeledni. Malyhu1 hibázott és ezzel kiszállt a győzelemért folyó harcból, HegedusG pedig érkezett az utolsó cseréjére a kemény gumit felrakni az utolsó percekre. Közel hat másodperccel jött vissza a használt gumikat használó Mazso mögé a bajnoki címvédő, a második helyen álló Malyhu1 pedig az utolsó körre érkezett a kemény keverékért.


Fotó: shootthespeed/TóthZsombor - A taktikusan versenyző Mazsó megnyeri a versenyt

HegedusG kiemelkedő tempót futott az utolsó körökben és az utolsó kanyarokra teljesen utolérte Mazsót, de megelőzni nem tudta, sőt majdnem a dobogót is elvesztette az utolsó kanyarban a falnak csúszva. A harmadik Malyhu lett akit a két Aston Martin követett, theunser negyedik hellyel kezdett a bajnokságban mögötte pedig markopeti szerzett értékes pontokat. ShootTheSpeed ismét a hatodik lett, ezzel ismét fontos pontokat hozva az audis csapatnak.

A Future Stars bajnokságában az időmérő edzést milan5009 nyerte 1:32:059-es idővel őt HockeyAEA33 és Domi1999 követték. A bajnoki tabellát vezető SzIZumi futott idő nélkül a 17. helyen végzett, míg az 5 ponttal második helyen lévő milan5009 a pole-ból várta a rajtot.


Fotó: shootthespeed/TóthZsombor

A startra egész sokan 17-en sorakoztak fel, a megszokott mezőny mellett már új versenyzők is érkeztek a következő bajnokságra tapasztalatot szerezni. A rajt előtt pozsy92 technikai hiba miatt kiesett a szerverről. A rajtnál HockeyAEA3 nagyon jól rugaszkodott el, és átvette a vezetést. Grizakzolii a 11. helyről pördült meg és eredhetett a mezőny után.

Ahogy nyílhattak a DRS-ek milan5009 visszavette a vezetést a célegyenes végén, majd HockeyAEA33 még egy pozíciót vesztett, mert Domi1999 is megelőzte. Tegyük hozzá, hogy a Red Bull Racing versenyzője ezt egy komoly vágással tette meg, melyet a versenybírók azonnal egy három másodperces büntetéssel honoráltak. HockeyAEA33 annyira ritmust vesztett, hogy Grujic is megelőzte, ám azonnal ezt követően a DRS-el visszatámadó HockeyAEA33 összeért vele és Grujic egy szabályos megforgás után, a kilencedik helyen folytatta.

A 6. körben Humbakferi előzte meg csapattársát aki, elengedte őt a bajnokság állása miatt. A következő körben a közepes keveréken rajtoló Pierre vette át a harmadik helyet. A kerékcseréket Domi1999 és Adam_10 kezdték meg a 8. körben. A 11. körben felvillant a VSC felirat, valószínűleg törmelékek kerültek a pályára. Alig hogy, “elengedték” a mezőnyt, ismét felvillant a felirat SmokeeJunior kiesése miatt. Többen kaptak pályavágásért 3 másodperces büntetéseket, többek között a bajnokságot vezetők is.


Fotó: shootthespeed/TóthZsombor - Humbakferinek nem csak a szárnycsere okozott hátrányt, a szerelői nem voltak felkészülve az érkezésére

A kerékcserék után a 20. körben visszaállt az első négy sorrendje milan5009, Domi1999, Pierre, HockeyAEA33 sorrendben. A középmezőnyben eközben 4 autó is csatázott, akik közül Bakki85 húzta a legrövidebbet miután az elnyújtott balos kanyarban igaz szépen megfogta a kakes50-el összeérő az autóját, de a falat érintve sérülést szerzett. Az őket utolérő SziZumi mellé pedig Grujic vetődött be túl bátran, így ő már másodszor pördült meg a futamon. Pollak46 pedig bemutatkozó versenyén kakes50 körbeautózásával hívta fel magára a figyelmet. Az utolsó előtti körben másik új versenyzőnk denevérsrác találta el a falat és fejezte be a versenyt.

A kockás zászló elsőnek milan5009-t intette le, a második Pierre lett aki az első dobogóját szerezte a bajnokságban. Őket pedig humbakferi követte a dobogóra. SzIzumi a hetedik helyen végzett és továbbra is nyitott a bajnokság az utolsó forduló előtt.

A Masters kategóriában nem nagy meglepetés, hogy Headlights44 nyerte meg az időmérőt, mögötte Kende végzett és nem a másik Racing Point-os Kviktor, aki esélyes a bajnok címre. Kipeexz23 indulhatott a harmadik helyről. A 10. helyről rajtoló M1kkaMakka választott egyedül közepes gumit a versenyre.


Fotó: shootthespeed/TóthZsombor

A rajnál mindenki tisztán jött, el csak kisebb összeérések voltak. A kér Racing Point versenyző pedig kihasználta a szélárnyék adta lehetőséget és mindketten átugrották az élről rajtoló Headlights44-et a harmadik kanyarhoz érve. A középmezőnyben is elkezdtek kialakulni a csaták, az itteni csatában Finger veszített a legtöbbet akinek megingását hárman is kihasználták. A negyedik körben M1ikkaMakka jött szárnycserére, így nem derült ki az eltérő taktikája bevált volna-e később. A versenyzők sajnos már az első körökben elég sok büntetést szedtek össze kisebb pályavágások miatt.

A future stars széria “új sztárja” milan5009 Vik13-al vívott elképesztően jó csatát kanyarokon keresztül. Finger próbált ebből profitálni ám meg csúszott az előzési kísérlete közben, és nagy szerencsével kerülte el az autója megtörését.

A hetedik körben Headlights44 visszaelőzte Kviktort ezzel szétválasztva a rózsaszín autókat az élen, miközben Pierre kiesett a versenyből. A Mclarennek nem volt jó napja, mert Finger ismét hibázott és szervizre is mennie kellett. A verseny felénél Kviktor, Humbakferi és M1kkaMakka talált egymásra, a Racing Point versenyzője jött ki a legjobban aki mindkét ellenfelét megelőzte. Domi1999.et pedig fekete zászlóval kizárták a versenybírók a sok büntetése miatt. Kende és Headlights többször pozíciót cseréltek, a végén a Racing Pointos maradt elől aki így a versenyt megnyerte, viszont nem tudott csapattársának segíteni a pontvadászatban aki harmadik lett. A bajnoki címért harcoló Amwoy az utolsó körben kiesett és így még minimális pontot sem szerzett, nehéz helyzetbe került, Kviktor már félig a zsebben érezheti a bajnoki címet.

Forrás: shootthespeed
Borítókép: shootthespeed/TóthZsombor

Videók