A tulajdonosok várják a hokisok válaszát

Az elnök optimista, de szerinte áldozatokra is szükség lesz.


Optimista a 2021/22-es szezont illetően Gary Bettman, az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) elnöke, de kiemelte, hogy a koronavírus-járvány miatt további áldozatokra lesz szükség a liga, a klubtulajdonosi kör és a játékosok részéről is a következő néhány évben.

Bettman az NHL honlapján elmondta, hogy a 2020/21-es idény kezdési céldátuma változatlanul 2021 január elseje. Ugyanakkor a pandémia miatt nemcsak az előző, 2019/20-as évadban voltak jelentős bevételkiesések, hanem így lesz ez a következő szezonban is. Hangsúlyozta, hogy mivel a koronavírus-járvány márciusban félbeszakította az idényt, és azt csak szeptember végén tudták befejezni, ráadásul a teljes rájátszás nézők nélkül zajlott elzárt környezetben, úgynevezett buborékban, a 2020/21-es felvonás sem tudott időben, októberben elkezdődni. Az is biztosnak tűnik, hogy tavasszal nem lehet szurkolókat beengedni a csarnokokba, legfeljebb a befogadóképességhez képest csökkentett létszámmal, és nem a megszokott csapatonkénti 82, hanem legfeljebb 48 mérkőzéssel tudnak számolni. Emiatt a vártnál nagyobb lesz a bevételkiesés.


Fotó: Mike Stobe/Getty Images

A klubtulajdonosok és a játékosok közötti megállapodás alapján a veszteségeken fele-fele arányban osztoznak. Ha csak a 2019/20-as szezon esett volna áldozatul a pandémiának, akkor a hokisok fizetésük körülbelül tíz százalékát veszítették volna el, az új helyzetben viszont ez felmehet 25 százalék fölé is. Így aztán ismét tárgyalásokra lesz szükség, és ha nem tudnak megegyezni néhány héten belül, akkor január elsején nem fog elkezdődni a 2020/21-es kiírás. Utoljára a 2012/13-as szezon volt csonka - 48 meccses klubonkénti alapszakasszal -, akkor is a felek közötti bérvita állt a háttérben, és végül csak január 19-én indult a bajnokság, melyet egyhetes edzőtábor előzött meg.

Bettman szerint a játékosoknak maguknak kell eldönteni, hogy a veszteség rájuk eső részét egyszer, ám nagyobb tételben könyvelik el, vagy öt-hat éves ciklus alatt elosztva, akár úgy is, hogy a következő időszakban nem emelkedik a 81,5 millió dolláros csapatonkénti éves bérmaximum. A tulajdonosok várják a hokisok válaszát. A ligaelnök ugyanakkor hangsúlyozta: reméli, a koronavírus elleni oltás megoldja a helyzetet, ebben a tekintetben optimista, bízik benne, hogy a 2021/22-es szezon a megszokott rendszerben, október elején elkezdődhet, és akkor csatlakozik majd a Seattle Kraken is a mezőnyhöz.

Borítókép: Bruce Bennett/Getty Images

Videók