A New York Rangers választhat elsőként az NHL drafton

A Rangers várhatóan a fiatal játékosok rangsorát vezető kanadai Alexis Lafreniere-t választja majd ki elsőként a drafton.


New York Rangers választhat elsőként az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) idei amatőr játékosbörzéjén (draft).

A koronavírus-járvány miatt félbeszakított idényben bonyolult rendszerben dőlt el a választó klubok sorrendje, az első "lottóhúzáson" az a hét csapat vett részt, akik nem voltak érintettek a folytatásban, valamint egy, a selejtezőben búcsúzott, de akkor még meg nem nevezett gárda csatlakozott hozzájuk.

Az már az első, júniusban rendezett húzáson kiderült, hogy az ismeretlen klub választhat majd elsőként a drafton - ekkor alakult ki az első nyolc sorrendje -, a selejtezőben kiesett nyolc együttes közül pedig a New York Rangers került ki győztesként.


Érdekesség, hogy a Parkőröknek minimális esélyük volt arra, hogy elnyerjék az első választás jogát, az alapszakaszt a 18. helyen fejezték be, legutóbb 1994-ben a Florida Panthersnek sikerült hasonló teljesítménnyel (16. hely) első helyen draftolnia.

A Rangers várhatóan a fiatal játékosok rangsorát vezető kanadai Alexis Lafreniere-t választja majd ki elsőként a drafton, amelyen a csatár Papp Kristóf személyében újra lesz magyar hokis - őt az Észak-Amerikában játszó fiatalok közül a 125. helyre rangsorolták.

A 18 éves magyar játékos - aki a szezon közben kiadott listán még a 143. helyen állt - a legjobb egyesült államokbeli juniorbajnokságban, a USHL-ben szerepel.


Eddig három magyar születésű hokist draftoltak az NHL-be: 1999-ben Gröschl Tamás tengerentúli játékjogát az Edmonton Oilers foglalta le (a 9. körben, összesítve a 256. helyen), 2000-ben Szuper Leventéét a Calgary Flames (4. kör, 116.hely), 2002-ben pedig Vas Jánosét a Dallas Stars (2. kör, 32. hely).

Szuper és Vas kapott NHL-es szerződést is, de végül egyikük sem léphetett pályára a világ legerősebb bajnokságában. Csak Szuper volt nevezve NHL-es mérkőzésre, azonban cserekapusként egyszer sem állt be.

Az október 9-10-én sorra kerülő drafton mind a 31 csapatnak alapesetben hét választási lehetősége van - a mennyiség különféle ügyletek révén módosulhat -, így összesen 217 fiatal játékjogát foglalják le.

Borítókép: Mike Stobe/NHLI via Getty Images
 

Videók