Bettman üzenete egyszerű: Járjanak többen meccsre!

Az NHL főbiztos – szép magyar kifejezéssel élve commissioner – Gary Bettman a Winnipeg városában tett látogatása alkalmával elárulta a helyi csapat, a Winnipeg Jets nézőszámgondjaival kapcsolatos gondolatai.


Szerinte nem kell krízisről beszélni, egyszerűen el kell járni a mérkőzésekre. A három év alatt 13 ezer bérleteséből 3 500-at elveszítő Jets-illetékeseknek a főbiztos szerint ugyanúgy dolgozniuk kell a javításon, mint a helyi közösségnek és a szurkolóbázisnak, sőt, az sem árt, ha van együttműködés köztük. Bettman nyilatkozata azt követően érkezett, hogy a Jets társtulaja, Mark Chipman a napokban úgy vélekedett, hogy hosszú távon fenntarthatatlan lesz üzletileg a csapat a jelenlegi nézőszám mellett.

Bettman látogatása alkalmával helyi vezető üzletemberekkel is találkozott, de a téma nem feltétlenül a Jets nézőgondja volt. Nem győzte hangsúlyozni a liga főbiztosa, hogy a 2011-es költözéskor mit mondott a Winnipeg helyzetéről: a liga legkisebb stadionját – 15 225 néző befogadására alkalmas a Canada Life Centre – muszáj lesz megtölteni ahhoz, hogy sikeres lehessen a franchise. Azt is elárulta, hogy egyébként a tulajdonosok nem a túlélésre, hanem a sikerességre törekedve ténykednek a Jetsnél. Bettman és a helyettes-főbiztos, Bill Daly a már említett társtulajjal, Chipmannel együtt nagyjából 500 szurkolóval beszélgetett a jelenről, a Covid-pandémia okozta hátráltató körülményekről, valamint a világgazdasági nehézségek klubra történő hatásairól. Chipman nem győzte kiemelni, hogy a sikeresség egyik kulcs a folyamatosan magas helyszíni nézőszám.

Hiába szerepel jól az idei szezonban a Winnipeg, az idény első felében nem mindig mutatkozott meg mindez a nézőszámban, október 24-én például negatív klubrekordot jelentő 11 136 fizető nézőjük volt. Viszont december 30-án a Minnesota Wild ellen telt házat jegyeztek, és azóta 11 összecsapás során átlagosan 14 320 néző tette tiszteletét a Jets hazai csörtéin.
Chipman elszánt, hogy különböző módszerekkel – alternatív csomagok bevezetésével, kedvezmények eszközlésével – visszanyerje a szurkolók bizalmát, ami bérleteladás-növekedéshez vezethet.

Abban persze mindenki bizonyos lehet, hogy a tulajdonosi kör így vagy úgy, de jól fog járni: a Forbes 2023 decemberében 780 millió dollárra taksálta a Winnipeg Jets értékét, miközben az Atlanta Thrashers NHL-licencét 170 millió dollárért vásárolták meg. Ha véletlenül mégsem jön tehát össze a következő években a remélt avagy várt nézőszám-növekedés, utolsó megoldásként az eladás busás hasznot sejtet.
 

(Fotó: Bruce Bennett/Getty Images)

Videók