Super LI: Tom Brady ötödször, vagy Matt Ryan először?

Vasárnap éjszaka rendezik meg 51. Super Bowlt, vagyis az NFL döntőjét. A Falcons először emelheti magasba a Vince Lombardi trófeát, míg a Patriots már ötödik alkalommal lehet a bajnokság győztese.


 

A houstoni NRG Stadionban sorra kerülő összecsapáson a liga legtöbb pontot szerzett csapata (Atlanta) lép pályára a legjobb védelemmel rendelkező (New England) ellen. Az NFL történetében korábban ötször volt arra példa, hogy hasonló párosítás jött össze, s mindössze egyetlen kivétellel - a San Francisco 1989-es győzelmét leszámítva - mindig a legjobban védekező gárda diadalmaskodott. Érdekesség, hogy a Patriots védelme története során mindössze második alkalommal bizonyult a legjobbnak, 2003-ban volt így legutóbb, akkor a gárda Super Bowlt nyert - éppen Houstonban.

A Falcons története során eddig mindössze egyszer jutott a Super Bowlba az 1998-as szezonban. A fináléban a tavalyi győztes Denver Broncos verte meg őket 34-19-re. A Patriots kilencszer szerepelt már a nagydöntőben, négyszer szerezte meg a Vince Lombardi trófeát, érdekesség, hogy mind a négyszer a Bill Belichick - Tom Brady edző-irányító párossal.
 
A 2017-es Super Bowlon a liga két legjobban tejesítő irányítója áll a csapatok élén. Tom Brady 3554 yardot passzol és 28 touchdownja mellett mindössze 2-szer dobta a labdát az ellenfelek kezébe, azonban az ő 112.2-es mutatójánál is jobb Matt Ryan 117.1-e. A Falcons vezére majdnem 5000 (4944) yardot passzolt ebben a szezonban, 38 TD-t dobott és 7 interceptiont.
 
A New England, amellett, hogy a liga legjobb védelme az övé, támadásban is rendkívül erős, az irányító Tom Brady rekordot jelentő hetedik Super Bowljára készül, s ha nyer, akkor ezen a poszton az első, összességében pedig Charles Haley után a második olyan játékos lesz az NFL történetében, aki ötödször emelheti magasba a Vince Lombardi trófeát. Brady egyébiránt Houstonban kapta meg második gyűrűjét, és 2001 után újra a döntő legértékesebb játékosának (MVP) választották meg.
 
 
Az Atlanta elsősorban hatékony támadógépezete miatt jutott a nagydöntőbe, az irányító Matt Ryan a rájátszásban eddig hét touchdown-passzt adott és egyszer sem adta el a labdát. A Super Bowlok történetében eddig hat olyan irányító lépett pályára, aki interception (amikor az irányító passzát egy védő kapja el) nélkül jutott el a fináléig, mindannyian győzelemre vezették csapatukat. Ryan egyébként szinte napra pontosan két hónapja nem vesztette el a labdát, december 4-e óta - amikor is egy Kansas City Chiefs-védő halászta le egy átadását - 212 passzkísérlete volt anélkül, hogy az ellenfél valamelyik védője elkapta volna.
 
Ryan kedvenc elkapója Julio Jones, aki pályafutása eddigi öt playoff-mérkőzésén átlagosan 110 yardot szerzett csapatának, a Green Bay Packers elleni főcsoportdöntőben például 9 elkapásból 180 yarddal és két touchdownnal zárt, az ő semlegesítése egyértelműen a találkozó egyik kulcskérdése lehet.
 
Ryan irányításával az Atlanta története során eddig kétszer mérkőzött meg a New Englanddel, mindkét alkalommal a bostoniak diadalmaskodtak. Legutóbb a 2013-as szezon alapszakaszában találkozott egymással a két együttes, akkor hiába passzolt remekül Matt Ryan - 421 yard - a Brady vezette Patriots 30-23-ra nyert.
 
 
Az Atlanta története első, míg a New England ötödik bajnoki címét ünnepelheti, utóbbi az örökrangsor második helyén ezzel beérné a Dallas Cowboys és a San Francisco 49ers együttesét. Az éllovas Pittsburgh Steelers hat diadalt számlál.
 
A Super Bowl a világ legnézettebb egynapos sporteseménye, amely így természetesen a hatalmas látványos show-ról is szól egyben. A félidei koncertet ezúttal a tavaly még a himnuszt éneklő Lady Gaga adja. A magyar idő szerint 0:30-kor kezdődő összecsapáson a kezdésről döntő pénzfeldobást az Egyesült Államok 41. elnöke, Idősebb George Bush és felesége, Barbara fogja elvégezni.
 

Kemenes Szabolcs a Super Bowl-csapatban - NB1.hu

Videók