NFL: Öt csapat pályázik az egymilliárd dolláros Los Angeles-i stadionra

Tim Leiweke az ESPN-nek elmondta, hogy jelenleg öt csapat, név szerint: Minnesota Vikings, San Diego Chargers, Oakland Raiders, St. Louis Rams és a Jacksonville Jaguars esélyes arra, hogy 2015 környékén átköltözzön Los Angelesbe és átvegye az 1 milliárd dollárból épülő stadiont.


Az Anschutz Entertainment Group elnök, vezérigazgatója Tim Leiweke elmondta, hogy a csoport öt  NFL csapattal vette fel a kapcsolatot. Mint ismert a milliárdos Edward P. Roski az év elején jelentette be, hogy új stadiont építtet Los Angelesben, amelyet NFL csapat vehet, majd igénybe. Ettől kezdve megindultak a találgatások, vajon melyik alakulat költözhet át a kaliforniai nagyvárosba. Legtöbben a San Diego Chargers nevét emlegették, amely évek óta egy új stadionért harcol.

Nos, Leiweke nyilatkozata alapján a Chargers is esélyes a költözésre, de a Minnesota Vikings, az Oakland Raiders, a St. Louis Rams és a Jacksonville Jaguars nevét is megemlítette. Érdekesség, hogy a Raiders és a Rams hazatérne, ugyanis a két franchise évtizedeken keresztül Los Angelesben játszotta hazai mérkőzéseit. A Rams 1945 és 1951-ben is bajnoki címet ünnepelhetett, míg a Raiders 1983-ban Super Bowlt nyert a városnak.

A Vikings költözésére csekély az esély, hiszen Zygi Wilfék is új stadiont építenek, amennyiben az állam hajlandó 500 millió dollárt fizetni. A kakukktojás egyértelműen a Jaguars. A csapat 1995 óta Jacksonvilleben játszik, nem mellesleg 2010-ben kötött szerződést a EverBankkal, amely 16.6 millió dollár ellenében 2015 végéig névadó szponzora lesz a stadionnak.

Roski  tervei szerint 2013-ra vagy 2014-re készülhet el, a 75 ezer férőhelyes (Super Bowl esetén 80 ezresre bővíthető) stadion, mely 1 milliárd dollárból (180 milliárd forint) fog felépülni. Ez azt jelenti, hogy leghamarabb 2015-ben lehet újra NFL csapata Los Angelesnek.

Videók