NFL: szenvedett a Texans, parádézott a Packers

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) rájátszásának a Wild Card körében a Green Bay Packers és a Houston Texans is nyerni tudott.


A Houston Texans (3. kiemelt) – Cincinnati Bengals (6.) mérkőzéssel kezdetét vette az NFL rájátszása. A Wild Card kör első mérkőzését a texasi együttes kezdte. A hazai alakulat valamivel kevesebb, mint 2 perc után puntra kényszerült. A Bengals védelme után a Texansé is remek teljesítményt nyújtott. A vendégek 1:02 perc után visszaadták a labdát a texasi csapatnak. A hazaiak a következő támadásukat már pontokkal zárták. Shayne Graham 48 yardról rúgta be a mezőnygól kísérletét, így a Texans 3-0-ra vezetett a Bengals ellen. Andy Daltonék továbbra sem tudták feltörni a hazaiak védelmét, így a Cincinnati az első támadásához hasonlóan a másodikat is nagyon gyorsan fejezte be. Az első negyed egy Texans labdabirtoklással ért véget. A hazaiak a második felvonásban folytathatták a támadásukat. Érdekesség, hogy Dalton mínusz 6 passzolt yarddal fejezte be az első játékrészt, amely mindent elárul a vendégek támadójátékáról!

A második negyed elején a Texans eljutott a Bengals red zone-jába, de Matt Schaubék nem tudtak touchdownt elérni, igaz Shayne Graham 27 yardos mezőnygóljával a hazaiak növelni tudták az előnyüket. Dalton a vendégek következő támadásában majdnem eladta a labdát, de a bírók megmentették az interception-től. A hazaiak nem birtokoltál sokáig a labdát, ugyanis Leon Hall lefülelte Schaub passzát, nem mellesleg a Bengals védője touchdownt is szerzett, így a vendégek átvették a vezetést (7-6). Az eladott labda után a Texans támadása Arian Foster futásaira épült. Érdekesség, hogy Schaub-nak csak négy passzkísérlete volt a driveban. A texasi együttes ugyan eljutott a Bengals 10 yardos vonaláig, de a TD-é ezúttal is elmaradt. Mivel Shayne Graham 22 yardról sem hibázta el a mezőnygól kísérletét, így a Houston visszavette a vezetést (9-7). A negyed végéig a Bengals-nek és a Texans-nak is volt egy-egy rossz támadása. Fontos megemlíteni, hogy Dalton az első félidőben csak 3 yardot passzolt!A második félidőt a Cincinnati Bengals kezdte. A Houston Texans védelme viszont kevesebb, mint egy másodperc után megszerezte a labdát. A hazai alakulat egy remek drive-val kezdte a harmadik negyedet. A Texans előbb Arian Foster futásaira, majd Matt Schaub passzaira építette a támadását, amelynek végén Foster futott egy touchdownt. Shayne Graham extra pontja után a Houston már 16-7-re vezetett. A következő Bengals driveban Andy Dalton magára talált, nem mellesleg megtalálta A.J. Greent. A két tehetséges játékos folyamatos összjátéka egy mezőnygólt ért a vendégeknek. Josh Brown 34 yardról rúgta be a field goal kísérletét. A Texans a következő támadásában, még a saját térfelét sem tudta átlépni, igaz a védelem ismét remek teljesítményt nyújtott. Dalton passzát a korábbi Bengals játékos, Johnathan Joseph húzta le. A harmadik 15 percben a Texans vezethette az utolsó támadást.

A negyedik negyed első percében a Texans Shayne Graham 24 yardos mezőnygóljával elhúzott 19-10-re. A Bengals több, mint öt percig birtokolta a labdát. Érdekesség, hogy a driveban Daltonék egy negyedik és 1 yardos szituációt is megoldottak. A támadás végén Josh Brown 47 yardról berúgta a mezőnygól kísérletét, így a Bengals felzárkózott 19-13-ra. A Texans közel két és fél percet lepörgetett az órából, majd a Cincinnati az utolsó támadásából nem tudott pontokat szerezni, így a hazaiak megnyerték az összecsapást. A texasi csapat az utolsó támadásában lepörgette az órát és készülhet a New England Patriots elleni idegenbeli találkozóra. Érdekesség, hogy a Bengals 1991 óta nem nyert mérkőzést a playoff-ban.

NFL
Rájátszás, Wild Card

 Houston Texans – Cincinnati Bengals

19-13 (3-0, 6-7, 7-3, 3-3)
Matt Schaub 38/29, 262 passzolt yard, 1 Interception Andy Dalton 30/14, 127 passzolt yard, 1 Interception
Arian Foster 140 futott yard, 1 Touchdown BenJarvus Green-Ellis 63 futott yard
Owen Daniels 91 elkapott yard A.J. Green 80 elkapott yard
J.J. Watt 5 szerelés, 1 sack Rey Maualuga 10 szerelés

Pár órával a Green Bay Packers (3.) – Minnesota Vikings (6.) mérkőzés előtt derült ki, hogy a vendégek kezdőirányítója, Christian Ponder könyöksérülés miatt nem tudja vállalni a játékot. Érdekesség, hogy a játékos az alapszakasz utolsó játékhetén pont, a Packers elleni összecsapáson szenvedett sérülést. Ponder helyét Joe Webb vette át. A QB a Super Bowl érában csak a negyedik olyan irányító, aki az alapszakaszban egy percet sem játszott, viszont a rájátszás első mérkőzésén kezdőként lépett pályára.

A találkozót a Vikings kezdte, méghozzá pontokkal. A várakozásoknak megfelelően nem Webb passzaira, hanem Adrien Peterson futásaira épült a drive, amelynek végén Blair Walsh 33 yardos mezőnygóljával a Vikings 3 pontos előnyre tett szert. Nem csak támadásban, hanem védekezésben is remek teljesítményt nyújtott a Vikings, ugyanis Chad Greenwayék valamivel több, mint egy perc után visszaszerezték a játékszert. Clay Matthewsék is összeszedték magukat és hamar leparancsolták a pályáról Webbéket. A negyed utolsó támadását a Packers vezethette. Dujuan Harris egy 9 yardos futás után touchdownt ért el. Mason Crosby extra pontjával a hazaiak 7-3-ra vezettek.

A második negyedben a Vikingsé volt az első labdabirtoklás, de a vendégek pont nélkül zárták a drive-ot, sőt egy sack miatt mínusz 5 yarddal fejezték be a támadást. Aaron Roodgersék sem erőltették meg magukat, ugyanis a támadásukban csak 19 yardot haladtak előre, majd következett egy punt. A Minnesota második driveja sem hozta meg az áttörést, sőt a saját térfelét sem tudták átlépni Petersonék. A ”Sajtfejűek” viszont tovább növelték az előnyüket. A hazaiak ugyan eljutottak a Vikings 1 yardos vonaláig, de TD-ét nem tudtak szerezni, igaz Mason Crosby 20 yardos mezőnygóljával 10-3-ra módosították az állást. A Vikings továbbra is szenvedett támadásban, ezt bizonyítja, hogy a drive-ot mínusz 1 yarddal fejezte be. A Packers viszont magára talált. Valamivel több, mint egy perc alatt 62 yardot haladt előre, nem mellesleg a labdabirtoklás végén John Kuhn TD-ét futott. Crosby extra pontjával a hazaiak már 17-3-ra vezettek.  A félidő utolsó driveját a Minnesota vezethette, de a vendégek nem tudtak pontokat szerezni.A második félidőt a Green Bay Packers kezdte, méghozzá egy touchdownnal. A 12 play-ből álló drive végén Aaron Rodgers egy 9 yardos TD passzt adott John Kuhnnak, aki az előző felvonásban egy futott hatpontost ért el. A Minnesota Vikings számára pocsékul kezdődött a harmadik negyed, ugyanis a Packers tovább növelte az előnyét, míg Joe Webb a vendégek első támadásában elveszítette a labdát. A QB túlságosan sokat várt, amelyet Clay Matthews használt ki. A liga egyik legjobb védője előbb kiütötte az irányító kezéből a labdát, majd megszerezte azt. A Packers egy pocsék drive végén puntra kényszerült, de a Vikings ezt sem tudta kihasználni, sőt Webb ezúttal is eladta a labdát. Az irányító passzát Sam Shields fülelte le. A felvonás utolsó labdabirtoklása a Packersé volt, igaz az utolsó játékrészben folytatatták a támadást.

Az utolsó negyedben a Packers sokáig tartotta a két csapat közti 21 pontos különbséget, majd a 12. percben a Vikings egy touchdownnal közelebb férkőzött a hazai csapathoz. A Green Bay védelme elaludt, így Joe Webb egy 50 yardos TD passzt adott a teljesen üresen álló Michael Jenkins-nek. Blair Walsh extra pontja után a Minnesota hátránya két touchdown volt. Mivel a negyed végéig már nem változott az eredmény, így a Green Bay Packers jutott be a főcsoport elődöntőjébe, ahol a San Francisco 49ersszel játszik majd idegenben! Fontos megemlíteni, hogy Aaron Rodgers egy újabb NFL rekordot döntött meg. A rájátszás történelmében ez volt az első olyan összecsapás, amelyen tíz játékosnak volt érvényes elkapása.

NFL
Rájátszás, Wild Card

 Green Bay Packers – Minnesota Vikings

24-10 (7-3, 10-0, 7-0, 0-7)
Aaron Rodgers 33/23, 274 passzolt yard, 1 Touchdown átadás Joe Webb 30/11, 180 passzolt yard, 1 Touchdown átadás, 1 Interception
DuJuan Harris 47 futott yard, 1 Touchdown Adrian Peterson 99 futott yard
Greg Jennings 61 elkapott yard Michael Jenkins 96 elkapott yard, 1 Touchdown
Clay Matthews 4 szerelés, 2 sack, 1 forced fumble Chad Greenway 11 szerelés

 

Videók