NFL-Beharangozó: a Vikings visszatérne az elitbe

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 2012-es szezonja szeptember 5-én a New York Giants – Dallas Cowboys mérkőzéssel veszi kezdetét.


Matt Kalil (balra) lehet a termetes támadófal egyik alappillére

Több mint egy hónappal a kezdés előtt mindennap bemutatunk egy csapatot. Ma a Minnesota Vikings-t vesszük górcső alá.

A Minnesota Vikings 1961-ben csatlakozott az NFL-hez, de az első hét idényében nem jutott be a rájátszásba. Az 1968-as szezonban a Vikings beverekedte magát a playoff-ba, de a Nyugati főcsoportdöntőjében kikapott az Baltimore Colts-tól, így nem jutott be a fináléba. A következő idényben bajnok lett a csapat. A Super Bowl-ban a Kansas City Chiefs-t verte meg 23-7-re a Vikings. A következő két idényben a Minnesota mindig bejutott a playoff-ba, de már az első összecsapását elveszítette. Abban a csapatban játszott a franchise történelmének talán legjobb védője, Carl Eller.

Az 1972-es idényben a csapat lemaradt a rájátszásról, majd a következő két szezonban egészen a Super Bowl-ig menetelt. A nyolcadik nagydöntőt a Miami Dolphins, míg a kilencediket a Pittsburgh Steelers ellen vesztette el az együttes. A Vikings az 1976-os idényben a Super Bowl-t (Oakland Raiders), míg az 1977-es szezonban a főcsoportdöntőt (Dallas Cowboys) bukta el. Érdekesség, hogy a Minnesota 1968 és 1980 között csak kétszer nem nyerte meg az NFC Központi divízióját.

A Vikings az 1987-es idényben nyolc év után ismét bejutott a főcsoportdöntőbe, igaz ott vereséget szenvedett a Washington Redskins-től. A Minnesota rendszeresen szerepelt a rájátszásban, de az 1998-as idényig nem volt komoly eredménye, ekkor beverekedte magát a főcsoport döntőjébe. A finálét elbukta az Atlanta Falcons ellen. Érdekesség, hogy abban a csapatban játszott egy bizonyos Randy Moss, aki később a liga egyik legjobb elkapójává vált.

A Minnesota a 2009-es idény előtt ismét felhívta magára a figyelmet, ugyanis szerződtette Brett Favre-ot. A legendás irányító vezetésével a csapat bejutott a főcsoportdöntőbe, igaz ott kikapott a hosszabbításban a New Orleans Saints-től. Ez a mérkőzés is szerepelt a híres nevezetes ”Bounty-rendszerben”. Mint ismert a Saints játékosok pénzt kaptak egy-egy keményebb szerelésért. A Vikings az előző két idényben lemaradt a rájátszásról, sőt egyik szezont sem zárta pozitív mérleggel (6-10, 3-13).

A Minnesota Vikings neve nem a nagy távozók, vagy az érkezők miatt került a figyelem középpontjába, hanem azért mert felmerült annak a lehetősége, hogy elhagyja a minneapolisi várost. Az állam május 10-én jelentette be, hogy 975 millió dollárért felépülhet az NFL csapat új otthona. A Vikings Stadium-ot 2016-ban veheti birtokba a csapat. Az új stadionnak ”komoly” ára volt, ugyanis a franchisenak 2046-ig Minneapolisban kell maradnia.

A játékoskeretben nem volt nagy változás. Adrian Peterson a liga egyik legjobb futója felépült térdszalag-szakadásából, így minden bizonnyal újra játszhat majd. A futó a 2011-es szezonban sérüléséig 12 mérkőzést játszhatott, ezalatt 970 yardot és 12 touchdownt futott. A csapat egyik legjobb elkapója, Percy Harvin tavaly kisebb sérülésekkel bajlódott, de az idei felkészülése zökkenőmentesen zajlott, így tőle is sokat várnak a vezetők.

Minden bizonnyal Christian Ponder lesz majd a Vikings kezdő irányítója, akinek a mostani lesz a második idénye az NFL-ben. A Vikings támadófala Matt Kalilal erősödött. A huszonhárom esztendős tackle volt a 2012-es draft negyedik választottja. Érdekesség, hogy Matt apja Frank a Buffalo Bills-ben játszott, míg bátyja, Ryan (Carolina Panthers) a liga legjobb fizetett centere.

A Minnesota Vikings szeptember 9-én a Tennessee Titans ellen rajtol. Érdekesség, hogy utolsó alapszakasz mérkőzést december 30-án hazai pályán játssza a Green Bay Packers ellen.

Következik: Atlanta Falcons (NFC – Déli Divízió)

Videók