NFL-Beharangozó: a Raiders elcsípné a rájátszást

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) 2012-es szezonja szeptember 5-én a New York Giants – Dallas Cowboys mérkőzéssel veszi kezdetét. Több mint egy hónappal a kezdés előtt mindennap bemutatunk egy csapatot. Ma az Oakland Raiders-t vesszük górcső alá.


Carson Palmer csodát tenne: bejuttatná a rájátszásba a Raiders-t

Az Oakland Raiders az AFL első hét szezonjában nem tudott bejutni a rájátszásba, majd az 1967-es idényben meg sem állt a Super Bowl-ig. A második nagydöntőben, azonban vereséget szenvedett a Green Bay Packers-től. A következő két szezonban a Raiders rendre beverekedte magát a főcsoportdöntőbe, de előbb a New York Jets, majd a Kansas City Chiefs is legyőzte Daryle Lamonica-ékat. A Raiders 1970-ben csatlakozott az NFL-hez. Első szezonjában bejutott az AFC főcsoportdöntőjébe, de ott vereséget szenvedett a Baltimore Colts-tól.

Az Oakland 1972 és 1977 között mindig bejutott a playoff-ba, sőt ötször még a főcsoportdöntőbe is beverekedte magát a csapat. Az öt fináléból csak egyet nyert meg a Raiders, igaz az 1976-os szezonban a Super Bowl-t is megnyerte az együttes a Minnesota Vikings ellen. Az Oakland Lester Hayes és Jim Plunkett irányításával 1980-ban is megnyerte a nagydöntőt. A fináléban a Philadelphia Eagles-t győzte le a Raiders, amely két évvel később Los Angelesbe költözött.

A Los Angeles Raiders 1983-ban a liga történelmének egyik legjobb futójával, Marcus Allennel a soraiban harmadszor is Super Bowl-győztes lett. A Raiders 1990-ben, még bejutott a főcsoportdöntőbe, igaz ott csúfos, 51-3-as vereségbe szaladt bele. A Buffalo Bills fektette két vállra Jay Schroederéket.

A franchise 1995-ben visszaköltözött Oaklandbe. A legjobb szezonja 2002-ben volt a Raiders-nek, akkor bejutott a Super Bowl-ba, igaz a Jon Gruden vezette Tampa Bay Buccaneers lett a bajnok. A csapat akkori irányítója Rich Gannon volt, aki több franchise rekordot is tart. A Raiders kilenc szezon óta nem jutott be a rájátszásba, ezt a rossz sorozatot szeretné végre megtörni.

Az új idényben már nem Hue Jackson lesz a csapat főedzője, ugyanis az új igazgató, Reggie McKenzie elbocsátotta őt. Érdekesség, hogy 1972 óta a mostani lesz az első olyan szezon, amelyet nem Al Davis irányításával fog teljesíteni az együttes. Mint ismert Davis 2011. október 8-án elhunyt. Az új főedző Dennis Allen lett, aki a Denver Broncos defensive koordinátora volt. Allen szinte az egész edzői stábot lecserélte.

A csapatot a mostani holtszezonban egy sztárjátékos sem hagyta el, igaz nem is erősödött a keret, így meglepő lenne, ha a Raiders bejutna a rájátszásba. Fontos megjegyezni, hogy Carson Palmer most először csinálhat végig egy komplett felkészülést a Raiders-nél. Mint ismert az irányítót az előző idény közben szerződtette az Oakland.

Az Oakland Raiders szeptember 10-én a San Diego Chargers ellen nyitja meg a szezont, azaz rögtön egy divízió rangadót láthatnak majd a szurkolók.

Következik: San Diego Chargers (AFC – Nyugati  Divízió)

Videók