NFL: Atlantai thriller, a Falcons legyűrte a Seahawksot!

A tengerentúli profi amerikaifutball-liga (NFL) NFC főcsoportjában Atlanta Falcons – San Francisco 49ers döntőt rendeznek majd meg.


Az alapszakaszban az Atlanta Falcons megnyerte az NFC főcsoportját, így a rájátszásban végig hazai pályán játszhat. Az első kiemelt a főcsoport elődöntőjében a Seattle Seahawksot (5.) látta vendégül. A madarak csatáját a Falcons kezdte. Érdekesség, hogy a georgiai alakulat az előző három rájátszás mérkőzését elveszítette, így a Seahawks ellen mindenképpen javítani akart. Az első drive-ban az Atlanta remekül keverte a passz-, illetve a futójátékokat, de a hazaiak ”csak” egy mezőnygólig jutottak el. Matt Bryant 39 yardról rúgta be a field goal kísérletét (3-0).

A Seahawks támadói a Wild Card mérkőzéshez (Washington Redskins 24-14) hasonlóan ismét hátrányból kezdték meg az összecsapást. A vendégek másfél perc alatt egy yardot sem tudtak előre haladni, igaz ehhez kellett egy fölösleges büntetés (false start, 5 yard) is. A Falcons számára pocsékul alakult a második labdabirtoklása, ugyanis Matt Ryan Bobby Wagner kezébe dobta a játékszert, azaz a Seahawks támadói visszatérhettek a pályára.

A vendégek rövid ideig támadhattak, ugyanis Marshawn Lynch a Redskins után ezen a találkozón is eladta a labdát. Sean Weatherspoon ütötte ki a játékszert a futó kezéből. A szabad labdát Jonathan Babineaux kaparintotta meg. Ryan a Falcons drive-jában kijavította az interception-jét, ugyanis egy 1 yardos touchdown passz adott Tony Gonzalez-nek. Bryant extra pontja után a hazaiak már 10-0-ra vezettek. A negyed végén a Seahawks-nak és a Falcons-nak is volt egy-egy támadása, de több pont már nem született a felvonásban.

A második negyedben folytathatta az előző játékrészben megkezdett támadását a Falcons. A hazaiak pontokkal zárták le a labdabirtoklásukat, ugyanis Bryant 37 yardról is berúgta a mezőnygól kísérletét, így a Seahawks-nak már 13 egység volt a hátránya. A vendégek egy remek támadást vezettek (6 play, 58 yard, 3:40 perc), amelynek végén Pete Carroll egy pocsék döntést hozott. A főedző negyedik és egynél nem a biztos mezőnygólt, hanem egy futást hívott, amely nem jött össze. Érdekesség, hogy Michael Robinson futása mínusz egy yardos volt, azaz a hazaiak védelme pazar teljesítményt nyújtottak.A Falcons egy parádés játékkal tovább növelte az előnyét. Roddy Whitenak volt egy 47 yardos touchdown elkapása. A hazaiak az extra ponttal együtt már 20-0-ra vezettek. A játékrész utolsó támadását a Seahawks vezethette. A vendégek 61 yardot haladtak előre, de pontokat nem tudtak elérni. Fontos megemlíteni, hogy a negyed végére elfogytak a vendégek időkérései, így Russell Wilsonnak másodpercek leforgása alatt kellett hívnia a játékokat. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a drive végén Jonathan Babineaux földre tudta vinni a Seattle QB-jét. Nos, az első két negyed után a Falcons 20 egységgel vezetett a Seahawks ellen.

A második félidőt a Seattle Seahawks kezdhette. A washingtoni alakulat a játék minden elemében felkellett javulnia ahhoz, hogy megnehezítsék az első kiemelt dolgát. Pete Carroll a nagyszünetben összekapta a játékosait, ugyanis a vendégek egy remek támadást vezettek (9 play, 78 yard, 5:13 perc), amelyben remekül váltogatták a passz-, illetve a futójátékokat. A drive végén a szezon egyik legjobb újonc játékosa, Russell Wilson egy 29 yardos touchdown passzt adott Golden Tatenek. Ryan Longwell extra pontja után a Seahawks felzárkózott 20-7-re.

A Falcons egy elképesztő támadássorozattal (14 play, 80 yard, 7:36 perc) törte meg a Seahawks lendületét, nem mellesleg Ryan egy újabb TD passzt adott. Az irányító, ezúttal Jason Snellinget találta meg a Seahawks célterületén belül. A negyedben az utolsó labdabirtoklás a vendégeké volt. Wilsonék az utolsó játékrészben folytathatták a támadásukat Érdekesség, hogy a rájátszásban eddig csak egy csapat tudott fordítani 20, vagy több pontos hátrányból. A Buffalo Bills 1993. január 3-án a Houston Oilers ellen 35-3-ról felállva nyerte meg a találkozót!Az utolsó negyed elején a Seahawks megkezdte a felzárkózást. A vendégek eljutottak a Falcons 1 yardos vonaláig, majd Wilson egy TD passzt akart adni, de a hazai védők mindegyik elkapót lefogták, így a QB saját maga futotta meg a hatpontost. Longwell extra pontjával a Seattle 27-14-re módosította az állást. A georgiai alakulat számára a labda megtartása lett volna a legfontosabb feladat, de Ryan eladta a játékszert. Az interceptiont Earl Thomas jegyezte. Érdekesség, hogy Roddy White megpróbálta eljátszani azt, hogy szabálytalankodtak ellene, de a bírók nem ”ették” meg az elkapó színészkedését, így a Seahawks támadói következhettek.

A vendégek kevesebb, mint két perc leforgása alatt touchdownt értek el. Wilson egy 3 yardos TD passzt adott Zach Miller-nek, így a Falcons előnye 6 pontra olvadt. Az Atlanta képtelen volt felpörögni, míg a Seahawks átvette a vezetést. Harmincnégy másodperccel a találkozó vége előtt Marshawn Lynch futott egy touchdownt. Érdekesség, hogy a futó kezéből kifejelték a labdát, amelyet a csapattársa Max Unger vitt be a célterületen belülre. A visszajátszás után végül Lynch kapta meg a TD-ét.

Következhetett a Falcons, amely eljutott egy remek mezőnygól pozícióig. Matt Bryant az első field goal kísérletét kihagyta (49 yard), de Pete Carroll a rúgás előtt időt kért, így a hazai csapatot megmentette a Seahawks főedzője. Bryant a második próbálkozását már berúgta, így a Falcons 30-28-ra megnyerte az összecsapást, nem mellesleg ez volt a Mike Smith érában a csapat első sikere a rájátszásban! Az Atlanta az NFC döntőjében a San Francisco 49erst fogadja majd, azaz a főcsoport első két kiemeltje csap össze egymással.

NFL
Főcsoportelődöntő, NFC

 Atlanta Falcons – Seattle Seahawks

30-28 (10-0, 10-0, 7-7, 3-21)
Matt Ryan 35/24, 250 passzolt yard, 3 Touchdown átadás, 2 Interception Russell Wilson 36/24, 385 passzolt yard, 2 Touchdown átadás, 1 Interception
Michael Turner 98 futott yard Russell Wilson 60 futott yard, 1 Touchdown
Roddy White 76 elkapott yard, 1 Touchdown Zach Miller 142 elkapott yard, 1 Touchdown
Sean Weatherspoon 7 szerelés, 1 forced fumble Bobby Wagner 8 szerelés, 1 Interception

Videók