Még 6 nap a Super Bowlig: az eddigi legfagyosabb helyszín

Mai nappal megkezdjük ráhangoló sorozatunkat a vasárnap este New Jersey-ben rendezendő NFL-nagydöntőre, vagyis a 48. Super Bowlra, amely sorozat első részében az eddigi helyszíneket figyeljük meg.


Eljött az amerikai futball-rajongók által legjobban várt hét, amely végén megrendezik a híres-neves Super Bowl-t, a világ legnagyobb show-műsorát.

Mi itt a sport365.hu szerkesztőségében úgy döntöttünk, hogy egy kicsit átnézzük a forgatag körüli fontos dolgokat, átvizsgálunk mindent a két csapat szereplésein át, a legjobb Super Bowl-okig, a legnagyobb sztárokig vagy azokat amelyeket sokan a legjobban várnak Amerikában, a reklámokat.

Sorozatunk első részében az eddigi helyszíneket vesszük figyelembe, ugyanis a történelemben először fordul elő, hogy téli időjárás mellett rendezik meg az NFL-döntőjét. 

Idáig ebből nem volt probléma, rossz idő is legutóbb a 2007-es, Chicago Bears-Indianapolis Colts mérkőzésen volt, amelyet hatalmas esőzés színesített az akkor épp nem napfényes Miamiban. Idén változhat a helyzet, ugyanis New Yorkban ilyenkor eléggé télies szokott lenni az idő, sőt a mérkőzés idejére havat is mondanak. 

Az eddigi legészakibb helyszínnek Detroit bizonyult 2006. februárjában, amikor az egyik jelenlegi résztvevő a Seattle Seahawks léphetett műfűre a pontiac-i csarnokban a Pittsburgh Steelers ellen, azonban Matt Hasselbeck nem tudta győzelemre vezetni a 12. játékos csapatát, Ben Roethlisberger emelhette magasba a Lombardi-trófeát. A fedett lelátónak köszönhetően az időjárás nem tudta befolyásolni a játékot, maximum a kőkemény Rolling Stones koncert a félidei műsorban tüzelhette fel a nézőket.

Az elmúlt évben a Super Bowl történetének leggyakoribb helyszínén léptek pályára a csapatok, New Orleans-ban. Ennek a döntőnek az is különlegessége volt, hogy két testvérpár, Jim és John Harbaugh készíthette fel a küzdő feleket a nagy csatára. A SuperDome, vagyis új nevén Mercedes-Benz Arena már hétszer rendezhette meg az NFL legnagyobb mérkőzését. Maga a város már a 10. rendezésnél tart, ugyanis 3 alkalommal a Tulane Stadion is otthont adott a rendezvénynek.

Voltak olyan helyszínek is a történelemben, amelyeken azóta már nem is rendeznek NFL-mérkőzéseket. Többek közt Los Angelesben a bandaháborúk óta várják, hogy a profi futball visszatérhessen közéjük, mióta a Raiders és a Rams is ott hagyta az angyalok városát. 

De említhetnénk egy olyan várost is, amely még az életben nem rendelkezett NFL-csapattal, de már rendeztek ott nagydöntőt, ez pedig nem más, mint a kaliforniai Stanford, ahol 1985-ben mérkőztek meg a legjobbak.

Nézzük meg a történelem során először New Yorkba költöző Super Bowl idei stadionját, a Metlife Stadiont.

Jelenleg mind a két New York-i csapat, a Jets és a Giants is otthonául használja. Építését 2007-ben kezdték el a régi Giants stadion mellett, amely az 1994-es labdarúgó világbajnokság egyik helyszínéül is szolgált. Az új létesítmény átadása 2010. áprilisában történt meg a Skanska AB kivitelezésében 1,6 milliárd dollárból. A nézőtéren 82 566 szurkoló fér el a hivatalos adatok szerint. Az NFL eseményein kívül már rendeztek itt egyetemi amerikai foci-döntőt (NCAA) és a pankráció egyik legnagyobb eseményét, a XXVIII. WWE Wrestlemaniát. A két New York-i csapat 25 évre szerezte meg a létesítmény bérleti jogát.

A stadion közel volt ahhoz, hogy a müncheni létesítményhez hasonlóan Allianz Arenának hívják, azonban a névből már kiderült, hogy a német biztosító vállalat nem tudta megvásárolni a névhasználati jogot. Mivel New Yorkban található az Izrael melletti második legnagyobb zsidó népesség, akik ellenezték a biztosító óriás belépését, a cég korábbi náci Németországgal való szoros együttműködése miatt. A sportközpont 2011-ben kapta meg a MetLife nevet, amely cég azon év augusztus 27-én 25 évre vásárolta meg a névhasználati jogot.

AMERIKAI FUTBALL
A legtöbb Super Bowl-t rendező városok, stadionok:
1. New Orleans 10 rendezés (7 a SuperDome-ban, 3 a Tulane Stadionban)
2. Miami 10 (5 OrangeBowl, 5 SunLife Stadion)
3. Los Angeles-Pasadena 7 (5 RoseBowl, 2 Memorial Coliseum)
Az elmúlt 10 év Super Bowl-jai, helyszínekkel:
2004: New England Patriots - Carolina Panthers (New Orleans, Louisiana (Mercedes-Benz) SuperDome)
2005: New England Patriots - Philadelphia Eagles (Jacksonville, EverBank Field)
2006: Pittsburgh Steelers - Seattle Seahawks (Detroit-Pontiac, Silverdome)
2007: Indianapolis Colts - Chicago Bears (Miami, SunLife Stadium)
2008: New York Giants - New England Patriots (Phoenix-Glendale, University of Phoenix Stadium)
2009: Pittsburgh Steelers - Arizona Cardinals (Tampa, Raymond James Stadium)
2010: New Orleans Saints - Indianapolis Colts (Miami, SunLife Stadium)
2011: Green Bay Packers - Pittsburgh Steelers (Dallas-Arlington, Cowboys Stadium)
2012: New York Giants - New England Patriots (Indianapolis, Lucas Oil Stadium)
2013: Baltimore Ravens - San Francisco 49ers (New Orleans, Louisiana (Mercedes-Benz) SuperDome)
2014: Denver Broncos - Seattle Seahawks (East Meadowland, Metlife Stadium)

Videók