NBA-Kezdés: Heat – Lakers párharc a bajnoki címért!?

Október 30-án kezdetét veszi az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) 2012/2013-as szezonja. A címvédő, Miami Heat rangadóval mutatkozik be.


Az NBA 2012/2013-as szezon alapszakasza október 30-án, azaz kedden veszi kezdetét és 2013. április 17-én fejeződik majd be. A nyitónapon három mérkőzést fognak megrendezni. Az idény első mérkőzésén a Miami Heat a Boston Celticset fogadja, azaz egy igazi csúcsrangadóval veszi kezdetét az új szezon! A két csapat mérkőzése több szempontból is érdekes, ugyanis a regnáló bajnok a rekordbajnokkal játszik, ezen felül a tavalyi szezonban ez a két alakulat játszotta a Keleti Főcsoport döntőjét. Érdekesség, hogy a Heat játékosai a mérkőzés előtt fogják átvenni a bajnoki gyűrűjűket. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy Heat leigazolta Ray Allen-t, aki 2007 és 2012 között a Celtics játékosa volt.

Technikailag a Heat – Celtics találkozó lesz az idénynyitó, a gyakorlatban ez nem igaz, ugyanis egy órával korábban kezdődik a Cleveland Cavaliers – Washington Wizards összecsapás, igaz ezt a mérkőzést egyik országos csatorna sem közvetíti. A játéknap harmadik mérkőzésén a Los Angeles Lakers a Dallas Maverickset fogadja. A találkozó favoritja egyértelműen a Lakers, amely két fantasztikus játékossal erősítette meg a keretét.Steve Nash-t a Phoenix Suns-ból, míg Dwight Howardot az Orlando Magic-ből igazolta le a kaliforniai alakulat. Érdekesség, hogy a Howard-trade az NBA történelmének legnagyobb átigazolása volt. Az előszezonban elért eredmények nem tükrözik a csapatok valós erejét, de az figyelemre méltó, hogy a Lakers egyik mérkőzését sem tudta megnyerni. A Mavs ellen szól, hogy Dirk Nowitzki műtét után lábadozik, így nem játszhat a Lakers ellen.

A 2012/2013-as idényben mutatkozik be a Brooklyn Nets. A franchise az előző szezonban még New Jerseyben játszotta a hazai mérkőzéseit, de szeptemberben átadták az 1 milliárd dollárból felhúzott Barclays Centert. A Nets november 1-jén a New York Knicks ellen mutatkozik be az új otthonában. A holtszezonban komoly erősítéseken (Jeremy Lin, James Harden) áteső Houston Rockets-ra is oda kell majd figyelni. A texasi együttes a Detroit Pistons ellen kezd.

Az előző nagydöntőt elbukó Oklahoma City Thunder, immáron Harden nélkül próbálja meg felvenni a kesztyűt. Kevin Duranték november 1-jén a San Antonio Spurs otthonában kezdik meg a 2012/2013-as idényt. A Philadelphia 76ers elengedte Andre Iguodalát a Denver Nuggets-hez, viszont a Howard-féle átigazolási cserebere miatt megkapta Andrew Bynum és Jason Richardson játékjogát is.A New Orleans Hornets a drafton húzott, pontosabban választott két igen értékes portékát. Az 1/1-est, Anthony Davis-t sokan az NBA egyik legértékesebb játékosának tartják, pedig még egy percet sem játszott (alapszakasz, rájátszás) a világ legerősebb kosárlabda bajnokságában, igaz Londonban tagja volt az olimpiát nyert amerikai válogatottnak. A draft 10. helyén kiválasztott, Austin Rivers is komoly erősítés lehet. Érdekesség, hogy a dobóhátvéd a Boston Celtics vezetőedzőjének, Doc Rivers-nek a fia.

Az erőviszonyok alapján meglepő lenne, ha nem a Los Angeles Lakers és a Miami Heat játszaná a nagydöntőt (2013 júniusában), igaz több csapat is esélyes a bajnoki címre. A Keleti Főcsoportban a Celtics, a 76ers és az Indiana Pacers is megnehezítheti a címvédő dolgát. A Chicago Bulls-ról sem szabad megfeledkezni, igaz az illinois-i csapat szezonját döntően befolyásolhatja Derrick Rose súlyos sérülése. Mint ismert az irányítónak az előző szezon rájátszásában elszakadt az elülső-keresztszalagja, emiatt 8-12 hónapot kell kihagynia. A Lakers-t a Thunder, a Spurs, a Los Angeles Clippers, a Mavericks, a Rockets és a Memphis Grizzlies is megszoríthatja. Vajon melyik csapat örül, majd a végén?

Videók