"Hallottam, ahogy azt mondják: el tudod hinni, hogy ez a szemétláda 100 pontot dobott nekünk?"

Hatvan éve él Wilt Chamberlain 100 pontos álomcsúcsa.


Hatvan évvel ezelőtt, 1962. március 2-án állította be 100 pontos rekordját Wilt Chamberlain, az észak-amerikai bajnokság (NBA) legendás kosarasa.

A 216 centis, 120 kilós óriás a Philadelphia Warriorst vezette 169-147-es győzelemre a vendég New York Knicks ellen. A meccs napján a nyüzsgő éjszakai élet miatt New Yorkban lakó szupersztár vonattal utazott Philadelphiába, s utóbb így elevenítette fel az előzményeket:

"Már biztos helyünk volt a rájátszásban, úgyhogy kimaradtam kicsit, és egy percet sem aludtam. Aztán a vonaton sem mertem elaludni, mert attól féltem, hogy csak Washingtonban ébredek fel. Philadelphiában néhány barátommal jól megebédeltünk, aztán buszoztunk még 90 mérföldet Hersheybe, közben Vince Miller barátommal beszélgettem, és a meccs előtt még lődöztem picit légpuskával egy közeli vurstliban."

A találkozóra mindössze 4124-en látogattak ki, ám ők alighanem örök élménnyel gazdagodtak, ugyanis tévéfelvétel nem készült a történelmi összecsapásról, és csak egy rövid rádióbeszámoló, illetve néhány fénykép maradt fenn. A legismertebb az, amelyen az újdonsült rekorder a meccs után egy papírfecnit tart a kezében, rajta egy 100-as számmal. Az egyetlen másodpercet sem pihenő Chamberlain a mérkőzés során 63 mezőnykísérletből 36-szor talált a gyűrűbe, 32 büntetőből pedig 28-szor volt eredményes - mindkettő azóta is NBA-rekord -, hárompontos kosár akkoriban még nem létezett. Amikor 46 másodperccel a vége előtt elérte a 100 pontot, a nézők beszaladtak a pályára, és kilenc percig állt a játék. A hátralévő időben a találkozó hőse már szinte labdához sem ért, mondván: a 100 pont jobban hangzik, mint a 102. Hazafelé a vonaton néhány Knicks-játékossal együtt utazott, és többször is elaludt.

"Mindig, amikor felébredtem, hallottam, ahogy azt mondják: el tudod hinni, hogy ez a szemétláda 100 pontot dobott nekünk?" - mesélte utólag.

Az 1999-ben, 63 évesen szívelégtelenségben elhunyt Chamberlain 1987-ben szerényen úgy nyilatkozott, hogy minden bizonnyal meg fogják dönteni a csúcsát. Csakhogy nemcsak ez, hanem több másik rekordja is érinthetetlen: egy mérkőzésen 55 lepattanót szedett, egy idényben átlagosan 45,8 percet töltött a parketten, egyfolytában 47 összecsapást játszott végig csere nélkül, és egy szezon alatt 45 mérkőzésen szórt legalább 50 pontot. A mesterlövészek örökranglistáján 31 419 pontjával a hetedik helyen áll. Ami az "egymeccses" dobóteljesítményeket illeti: a második helyezett Kobe Bryant 81 pontig jutott, David Thompson 73, Elgin Baylor és David Robinson 71-71 pontot szórt, a jelenleg aktívak közül pedig Devin Booker szerzett 70-et 2017-ben. A legendás Michael Jordan 69 pontos egyéni csúcsa pedig csak a 12. helyhez elég a rangsorban, amelynek top 10-ében ötször szerepel Wilt Chamberlain neve.

Borítókép és fotók: marca.com

Videók