Egy legendától búcsúzik az NBA

Jerry Sloan 78 éves volt.


Hetvennyolc éves korában pénteken elhunyt Jerry Sloan, aki az észak-amerikai kosárlabda-bajnokságban (NBA) játékosként a Chicago Bulls, edzőként pedig a Utah Jazz legendás alakja volt.

A Utah Jazz közlése szerint Jerry Sloan halálát a Parkinson-kór és a 2016-ban diagnosztizált Lewy-testes demencia szövődményei okozták.

Sloan 1965-től 1976-ig játszott az NBA-ben, az első évet a Baltimore Bulletsben töltötte, majd visszavonulásáig a Chicago Bullsban szerepelt. Utóbbiban ő volt a klub első olyan játékosa, akinek a mezszámát visszavonultatták. Sloan 11 idénye alatt 755 találkozón lépett pályára, átlaga 14 pont, 7,5 lepattanó és 2,5 gólpassz volt meccsenként.

Elsősorban azonban szívós védekezéséről volt híres, kétszer került be az All Star-csapatba, négyszer a szezon legjobb védekező csapatába.

Visszavonulását követően edzőként és megfigyelőként kapott szerepet a sportágban. A Jazzhez 1985-ben másodedzőként került, de 1988 decemberétől 23 éven át már ő irányította a csapatot. Ebben az időszakban 245 edzőváltás történt az NBA-ben.

A John Stockton és Karl Malone fémjelezte időszakban 15 egymást követő idényben jutott el csapatával a rájátszásba, 1997-ben és 1998-ban nagydöntőt játszhatott, de mindkétszer 4-2-re alulmaradt éppen a Chicago Bullsszal szemben. Edzőként 1221 alapszakasz-győzelemmel vonult vissza, amelyhez később beugróként további két győzelmet írhatott még hozzá. Különböző beosztásokban összesen 34 évet töltött a Jazznél.

Huszonhat éves edzői munkásságának elismeréseként Sloant 2009-ben beválasztották a sportági Hírességek Csarnokába (Hall of Fame). 

Borítókép: Melissa Majchrzak/NBAE via Getty Images

Videók