Röviden, egyszerűen és érthetően a baseballról és az MLB-ről

Február 22-én kezdődik az észak-amerikai profi baseball-liga, az MLB új szezonja. Oldalunkon igyekszünk minél közelebb hozni ezt a látványos és koránt sem érthetetlen sportágat a magyar közönséghez, így alábbi cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze.


A baseball szabályairól a legegyszerűbb és legrövidebb módon:

 • Egy baseball-meccset két kilencfős csapat játszik kilenc játékrészen (inningen) át. Egy etapon belül a hazai csapat védekezik, a vendég támad, majd ha véget ér a támadás, jöhet a csere, időkorlát nincs, addig tart egy fél inning, amíg a támadócsapatból ki nem esik három ember.
 • Amelyik csapat a kilenc inning során több futást szerez, az nyeri a találkozót, döntetlen esetén pedig további inningeket játszanak.
 • A futás, vagyis a pontszerzés azt takarja, ha az ütő csapat valamelyik játékosa körbeér a négyzet alakú pályán, vagyis eléri a hazai bázist úgy, hogy közben érintette az összes többi bázist is. Egy akción belül bármennyi pont szerezhető, amíg ki nem esik a támadócsapat harmadik játékosai, pontot pedig mindig csak a támadó csapat szerezhet. Az MLB alapszakaszbeli mérkőzésein négy játékvezető van, mindegyik bázisnál egy.
 • Egy játékrész, azaz inning úgy indul, hogy a védő csapat kilenc játékosa elfoglalja a helyét a pályán. Ezt követően a támadó csapat egyik tagja, a batter beáll az ütéshez a kijelölt helyére. A felé dobott labdát megpróbálja elütni. Ha sikerrel jár, az ütőt eldobva el kell futnia az első bázisra (single), mielőtt a védekező csapat odajuttatja a labdát. Ha nagyot üt, esélye lehet arra, hogy az első bázis érintésével a másodikra (double), vagy akár még tovább, a harmadikra (triple) fusson. Ha sikerül elérnie valamelyik bázist, akkor ott marad, és az edző előre meghatározott sorrendjében jön a csapattársa az ütőpontra.

Luis Arraez, a Miami Marlins játékosa a tavaszi edzőtáborban a Roger Dean Stadiumban. (Fotó: Rich Storry/Getty Images)

 • Ha ő is eltalálja a labdát, és elindul az első bázis felé, a már a gyémánton álló társának is tovább kell futnia, mert minden bázison legfeljebb egy támadó állhat. A pályán így legfeljebb négy támadó tartózkodhat egyszerre.
 • Céljuk, hogy a lehető legtöbbször a lehető legmesszebbre elüssék a labdát, mert így tudják elérni, hogy többen is körbeérjenek, és pontot szerezzenek. A védők célja, hogy mielőbb véget vessenek az ellenfél támadásának, azaz kiejtsenek három ütőt úgy, hogy közben az ellenfél nem szerez pontot.
 • A baseballban kilenc poszt van: dobó (pitcher), catcher (elkapó), first, second és third baseman (bázisemberek), shortstop (ss), aki a kettes és hármas bázis között áll, valamint a külső védők (left, center és right  field). Ezek közül az egyik legfontosabb pozíció a dobóké.

>>> A baseball teljes szabályzata, minden apróságával, rejtelmével, a legapróbb részletekig. <<<

Az MLB-ről röviden:

 • Az észak-amerikai profi baseball-liga alapszakasza 162 mérkőzésből áll és mindent, de szó szerint mindent mérnek a statisztikusok, ezekről részletesen lejjebb.
 • A ligában 30 csapat van, ezek egyik fele az Amerikai Ligában (AL), a másik a Nemzeti Ligában (NL) játszik. Minden liga további három divízióra oszlik: kelet, közép és nyugat.
 • Az alapszakasz ebben a szezonban szeptember 30-án zárul.
 • A címvédő a Texas Rangers.

A statiszikai rövidítések:

Ütők statisztikái:

EAB: At bat. Ennyiszer áll oda az ütő a hazai bázishoz (nem számít bele az az eset, amikor dobóhibákból vagy szabálytalanság útján jut az első bázishoz)

R: Runs. Ennyiszer jutott körbe a játékos a pályán és szerzett pontot

H: Hits. Ennyiszer ért el valamelyik bázisra a saját ütése következtében

RBI: Run batted in. A játékos ütése révén a célbázisra érők, azaz szerzett pontok száma.

BB: Base on balls. A dobóhibák révén megszerzett első bázis.

AVG: Batting Average. Az ütések és a játéklehetőségek hányadosa: H/AB.

1B, 2B, 3B: egy ütéssel hányadik bázisig jutott el az ütő játékos.

HR: Home run. A labdát túlütötte a külső területen.

SB: Stolen base. A lopott bázisok száma.

LOB: Left on base. A támadás végén a bázisokon rekedt játékosok száma.

 

Dobók statisztikái

IP: Innings pitched. Hány játékrészben szerepelt dobóként.

H: Hits allowed. Ennyi dobását találta el az ütő.

ER: Earned run. Ennyi pontot szerzett az ellenfél azoknak a játékoknak a során, amelyeket a dobó indított.

K: Strikeout. A dobó révén strikeouttal kiejtett ellenfelek száma.

PC-ST: Pitch count-Strike. Összes dobás, ebből strike.

ERA: Earned run average. A legfontosabb mutató a dobók esetében, minél alacsonyabb, annál jobb. Azt jelzi, hogy mérkőzésenként, azaz kilenc játékrészenként hány pontot szerzett az ellenfél.

HBP: Hit batsman with pitch. A labdával eltalált dobó.

BF: Batters faced. Hány ütőnek dobott a mérkőzés alatt.

(Borítókép: Logan Riely/Getty Images)

 

Videók