NHL: Luongo keresi a legtöbbet, Crosby csak a harmadik

A Vancouver Canucks kapusa, Roberto Luongo keresi legtöbbet az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL). A liga legismertebb játékosa, Sidney Crosby a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhatott fel a maga 9 milliójával.


A Vancouver Canucks kapusa, Roberto Luongo az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) legjobban fizetett játékosa. A harminckét esztendős hálóőr 2006-ban a Florida Panthers-tól szerződött a kanadai alakulathoz, amellyel az előző szezonban nagydöntőt játszott. Luongo a 2010-2011-es idényben 10 millió dollárt keresett. Érdekesség, hogy 2008-ban 60 év után először lett NHL csapat kapitánya egy kapus. Luongo 2009-ben egy 12 éves 64 millió dolláros szerződést kötött a British Columbia-i alakulattal.A fizetési lista második helyén a Tampa Bay Lightning csapatkapitánya Vincent Lecavalier áll. A harmincegy esztendős center Luongohoz hasonlóan 10 millió dollárt kap szezononként. Az egyszeres Stanley-kupa győztes, Lecavalier 2008-ban egy 11 éves 85 millió dolláros megállapodást kötött a Tampával. Érdekesség, hogy a szerződéshosszabbítás előtt a távozáson törte a fejét, ugyanis a Lightning komoly pénzügyi problémákkal küzdött.

A képzeletbeli dobogó legalsó fokára a Pittsburgh Penguins sztárja, Sidney Crosby állhatott fel. A huszonhárom esztendős center „csak” 9 millió dollárt keresett, igaz a Reebokkal kötött szerződésével, már a liga legjobban kereső játékosa lehetne. Mint ismert a liga legismertebb játékosa, január 1-jén (Washington Capitals) és 5-én (Tampa Bay Lightning) is agyrázkódást szenvedett, emiatt a szezonhátralevő részében, már nem léphetett pályára.A negyedik ”pozícióban” is egy Pittsburgh Penguis játékos található. A változatosság kedvéért Jevgenyij Malkin sem játszotta végig a szezont. Az orosz sztár február 5-én a Buffalo Sabres elleni mérkőzésen szenvedett elülső keresztszalag és belső oldalszalag szakadást. A huszonnégy esztendős center is 9 millió dollárt kap egy szezonért.

A Washington Capitals kapitánya, Alexander Ovechkin is 9 millió dollárt keres. A huszonöt esztendős szélső rendelkezik a legjelentősebb szerződéssel az NHL-ben. Ovi egy 13 éves 124 millió dolláros megállapodást tudhat magáénak. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy ő a hatodik legfiatalabb játékos a ligában, aki elérte a 300 gólt. Még egy apró érdekesség: Ovechkin volt a 2014-es szocsi (téli olimpia) pályázat nagykövete.A New York Rangers sztárja, Chris Drury a hatodik legjobban fizetett játékos. A harmincnégy esztendős center a 2010-2011-es szezonban 8 millió dollárt keresett. Érdekesség Drury-val kapcsolatban, hogy ő az egyetlen olyan játékos, aki kiérdemelte a Hobey Baker Memorial-díjat (a legjobb főiskolai játékos) és a Calder Memorial-díjat (a legjobb újoncjátékos az NHL-ben).

Scott Gomez jelenleg a Montreal Canadiens jégkorongozója, de a New Jersey Devils játékosaként lett ismert. Az „Ördögökkel” 2000-ben és 2003-ban is megnyerte a Stanley-kupát. Az előző szezonban 8 millió dollárt ütögetett össze. A harmincegy esztendős center 2007-ben egy hét éves 51.5 millió dolláros szerződést kötött a rekordbajnokkal (24).

Dany Heatley múlt héten a San Jose Sharks-tól a Minnesota Wild csapatához szerződött. Tavaly 8 millió dollárt keresett a Sharks játékosaként. Érdekesség Heatley-vel kapcsolatban, hogy három (2003, 2004, 2008) világbajnokságon is ő lett a legértékesebb játékos, nem mellesleg a 2004-es és a 2008-as világversenyen is a legjobb támadó lett.A kilencedik legjobban fizettet játékos Duncan Keith. A Chicago Blackhawks huszonhét esztendős védője 8 millió dollárt keresett az előző szezonban. A 2010-ben olimpiai bajnoki címet szerző játékos 2010-ben kiérdemelte az év védőjének járó James Norris Memorial-díjat. Érdekesség vele kapcsolatban, hogy a liga legjobban fizetett védőjátékosa, nem mellesleg 2010-ben Stanley-kupát nyert a Chicagóval.

A lista utolsó helyén Jason Spezza található. Az Ottawa Senators játékosa is 8 millió dollárt tehetett zsebre az előző szezonban. A huszonnyolc esztendős center neve egy örök életre összeforrt, Wayne Gretzky és Eric Lindros nevével, ugyanis Spezza volt a harmadik olyan játékos, aki 16 esztendősen vett részt egy U20-as világbajnokságon.

Papp Bertalan

Videók