Ingyen játszik hazájában az orosz NHL-csillag

A bérvita miatt tetszhalott állapotban levő észak-amerikai profi hokiliga (NHL) egyik legjobb orosz idegenlégiósa, Alekszandr Szjomin odahaza próbálja formába hozni magát a szezon október 11-i rajtjára.


 
A 28 éves csatár, akit az új idényre 7 millió dolláros éves fizetésért igazolt át a Carolina Hurricanesbe a Washington Capitalstől, a krasznojarszki Szokol együtteséhez szerződött le az úgynevezett lockout (kizárás) idejére, de ha a vita az új kollektív szerződésről a klubtulajdonosok és a játékos-szakszervezet között nem ér véget mihamarabb megállapodással, s a 2012/13-as észak-amerikai bajnokság elmarad, Szjomin akár a teljes szezont hazai jégen játszhatja végig. 
   
Ő maga szülőföldjére érkezve abban egyezett meg a helyi klub vezetőivel, hogy - mivel az NHL szabályai szerint nem játszhat ingyen - 50 ezer rubelt kap, ám oroszországi keresetét teljes egészében a krasznojarszki hokisok sportiskolájának ajánlotta fel.
   
"Ez a minimum, hiszen itt nevelkedtem, a városban számos rokonom és barátom él, nem volt kétséges, hogy itthon jégkorongozok, amíg a lockout tart. Külön örömömre szolgál, hogy a 90 éves nagymamám, aki makkegészséges, most élőben láthat megint játszani. Már közölte velem, hogy minden krasznojarszki meccsemen a helyszínen akar drukkolni" - nyilatkozta az orosz válogatottal kétszeres világbajnok Szjomin, aki az NHL-ben 2003 óta 469 mérkőzést játszott, s - 197 góljával és 211 gólpasszával - 408 pontot gyűjtött.

 

Videók