Éppen negyven éve lépett utoljára pályára a hokilegenda

Gordie Howe 52 éves koráig játszott.


Kereken negyven esztendeje, 1980. április 6-án játszotta utolsó meccsét az észak-amerikai profi hokiliga, az NHL egyik legkiemelkedőbb alakja, a kanadai Gordie Howe, aki 52 évesen hagyott fel a jégkoronggal.

A Hartford Whalers játékosaként lépett jégre 1946-ban indult profi pályafutása mindmáig abszolút NHL-rekordot jelentő 1767. mérkőzésén, amelyen egyszer be is talált és egy gólpasszt is adott. Karrierje utolsó fellépésén, amelyet 5-3-ra nyert meg csapatával volt együttese, a Detroit Red Wings ellen, 801. NHL-alapszakaszos gólját lőtte - ezzel második az örökranglistán - és 1049. asszisztját adta, összesen pedig 1850 ponttal zárta le szereplését a National Hockey League-ben.


Fotó: Bruce Bennett Studios via Getty Images Studios/Getty Images

Howe rendkívül hosszú és sikerekben gazdag életútjának első állomása a detroiti csapat volt, amellyel 1946 és 1971 között négyszer nyert Stanley-kupát. A többnyire csak Mr. Hockey-ként emlegetett játékos hatszor volt az alapszakasz pontkirálya és ugyancsak hatszor választották meg a bajnoki alapetap MVP-jének, vagyis a legjobb játékosának. Összesen 23 All-Star gálán játszott.

Nyolcvannyolc éves korában, 2016 nyarán halt meg. 

Borítókép:  Getty Images Studios/Getty Images

Videók