Komoly ára van annak, hogy elkezdődhessen a profi baseball-liga

Fizetéscsökkentés jöhet az újrakezdés érdekében.


A tulajdonosok és a játékosok is várják, hogy elkezdődhessen a profi baseball-liga (MLB) 2020-as szezonja, melyet megelőzően elképzelhető, hogy fizetéscsökkentésről állapodnak meg egymással a felek.

A legfrissebb kimutatás szerint a csapatok aktív keretében összesen több mint 900 játékos szerepel. Közöttük négy olyan van, aki meccsenként több mint 200 ezer dollárt keres, illetve további 61, akik legalább 100 ezer dollárral gazdagodnak minden - győztes vagy vesztes - találkozóval.

A fizetési lista első helyén Mike Trout, a Los Angeles Angels sztárja és Gerrit Cole, a holtidényben Houstonból a New York Yankeeshez szerződött dobó áll. Mindketten 36 millió dollárt kapnak egy évre, ami azt jelenti, hogy meccsenként 222 222 dollár a fizetésük. A 900-ból 392-en keresnek 10 000 dollárnál többet találkozónként, a többség viszont ez alatt van, az újoncok és a minimumfizetéssel rendelkezők 3500 dollárra tesznek szert.

Sport365.hu - Amerikában újra feltámadhat a sport

Donald Trumpnak, az Egyesült Államok elnökének első számú egészségügyi tanácsadója szerint a koronavírus-járvány ellenére a profi amerikaifutball-liga, illetve a baseball-bajnokság (MLB) idei szezonja is megrendezhető, ám csak nézők nélkül. Anthony Fauci úgy véli, a sportolókat a szállodákban teljesen el kell majd különíteni, emellett rendszeresen teszteken kell átesniük, mielőtt pályára lépnek.


A mérkőzésekre lebontott összeg a jelen helyzetben azért fontos, mert a koronavírus-járvány miatt a szezon nem indulhatott el március végén, és minden bizonnyal rövidített alapszakasza lesz az évnek, azaz a tervezett 162-nél jóval kevesebb meccs vár a csapatokra. A játékosok pedig megállapodtak a tulajdonosokkal, hogy fizetésüket meccsarányosan kapják meg idén.

Mégis elképzelhető, hogy ezen tovább módosítanak majd és a tulajdonosok hivatalosan kérik a játékosokat képviselő szervezetet, hogy további fizetéscsökkentésbe egyezzenek bele, ha zárt kapus meccsekkel vagy semleges, elzárt helyszíneken folytatódhat csak a bajnokság. Az MLB első embere, Rob Manfred tájékoztatása szerint ugyanis klubok bevételeinek 40 százalékát teszik ki a jegybevételek, továbbá a stadionoknál fizetendő parkolási és egyéb díjak, azaz komoly kiesésre számítanak. A játékosok az eddigi hírek alapján nyitottak a megállapodásra, mert nekik is az az érdekük, hogy játszani tudjanak idén.

Sport365.hu - Az Egyesült Államok még nem áll készen a profi sportra

Donald Trump amerikai elnök egészségügyi tanácsadója szerint az Egyesült Államok a koronavírus-járvány közepette még messze nem áll készen arra, hogy újrainduljanak a profi sportligák küzdelmei. "Szeretném, ha már minden sportág visszatérhetne a normális kerékvágásba" - mondta a New York Timesnak Anthony Fauci, az Allergológiai és Fertőző Betegségek Országos Intézetének igazgatója.

Borítókép: Stan Grossfeld/The Boston Globe via Getty Images

Videók