Szerkesztő: Simon Zoltán
2018. 09. 10. 12:17

Nincs válságban a magyar vízilabda, de...

A Magyar Vízilabda Szövetség elnökjelöltje szerint nincs válságban a magyar vízilabda, de a konkurencia erősödése miatt meg kell barátkozni azzal a gondolattal, hogy nem lehet minden világeseményen aranyérmet szerezni. Ráadásul a magyar póló aranykorának speciális hozadéka volt, hogy abban a tizenkét évben kimaradt a fiatalítás a válogatottban.

 
Mint arról korábban beszámoltunk, Kemény Dénes múlt szerdán hivatalosan is bejelentette lemondását a szövetség elnöki posztjáról, amelyre Vári Attila jelenlegi alelnök a legesélyesebb jelölt. A kétszeres olimpiai bajnok Vári Attila az M4 Sport hétfő reggeli Sporthíradójában elmondta, Kemény Dénes lemondásával ugyan kisebb változtatások szükségesek lesznek a szövetségben, de alapvetően azt a hagyományt kell folytatni, amely a sorozatban megszerzett három olimpiai bajnoki címmel magas szintre emelte a magyar vízilabdát.
 
Az MVLSZ elnökjelöltje szerint a férfi nagyválogatott Eb-nyolcadik helyezése ellenére nincs válságban a magyar vízilabda. „Nemrég voltunk világbajnokok, vb-ezüstérmesek, a lányok Európa-bajnokok. Az utánpótlás vb-n bronzérmesek lettünk, klubszinten pedig Euroligát nyertünk, szóval azért jönnek az eredmények. Ez persze nem azt jelenti, hogy mindig aranyérem, ezzel meg kell barátkozni, hiszen a környező országok is nagyon erősek, ráadásul a spanyolok és a görögök is jönnek fel. Nagyon kommoly csapatok vannak az ellenfél oldalán, de ez nem azt jelenti, hogy válságban lennénk.”
 
A teljes interjúért kattintson a lejátszóra!
 
 
Vári Attila hozzátette, hogy a magyar pólóválogatott legsikeresebb tizenkét évében, a három olimpiai győzelem időszakában gyakorlatilag elmaradt a fiatalítás, ennek viseli most a sportág a következményeit. „Abban a tizenkét évben az eredményesség miatt nagyon nehezen lehetett beépíteni a fiatalokat, hiszen győzelemről győzelemre ment a válogatott, ezért 12 év az igazi fiatalítás tekintetében kimaradt. Ez most visszaüt, de ez nem azt jelenti, hogy nincsenek jó játékosaink, nincs jó képzés, csak ezt most egy kicsit a 21. század szintjére vissza kell hoznunk.”
 
A kétszeres olimpiai bajnok egy akadémiai rendszer kiépítésével képzeli el a fiatalítást a nemzeti csapatban. Elmondása szerint 2010 óta – a társaságiadó-kedvezményből finanszírozott létesítményfejlesztések által biztosított komoly háttérnek is köszönhetően – csaknem megduplázódott az igazolt gyerekek száma a sportágban, őket pedig megfeleő edző- és játékvezető-képzéssel kell kiszolgálni. „A rendszer csúcsán pedig kell egy akadémia, amely a válogatott játékosok továbbképzését segíti elő.”
 
Vári Attila fontosnak tartja a pólósok felsőfokú végzettségének elősegítését is, mert szerinte ez a hagyomány is segített abban, hogy a sportág megtartsa a helyzetét a nemzetközi színtéren. „Ezt a tudás alapú játékot szeretném úgy támogatni, továbbvinni, hogy azok a fiatalok, akik felnőtt csapatban játszanak, két edzés között menjenek felsőoktatási intézménybe, tanuljanak, mert ezáltal is trenírozzák magukat. A mai világban mindenki nagyon gyors, nagyon erős, nagyon szép, de minden fejben dől el, és ezekkel a nüanszokkal lehet egy-egy világeseményen mondjuk az aranyérmet elhódítani.”
 
Az elnökjelölt nem szakítana azzal a hagyománnyal, hogy a mindenkori szövetségi kapitányok személyét továbbra is az elnökség határozza meg, és mindez egy-egy olimpiai ciklusra történjen. „Nem egy napra, nem hónapokra tervezünk, hanem mindig a négy évre, és utána levonjuk a konzekvenciákat.”
 
Vári Attila szerint jelenleg nehéz helyzetben vannak a kapitányok, főleg a férfi nagycsapatot irányító Märcz Tamás, hiszen az elnökség a 2017-es, budapesti világbajnokság előtt felülbírálta a kapitány szuverenitását. „Meghatároztuk, hogy az abban a pillanatban legjobb csapattal kell elindulni, és nem a jövőt figyelembe véve. Ezért 2016 után, az olimpia utáni első évben a fiatalítás nem történt meg, ezért pedig most világesemények közben kell gyakorolni a taktikai elemeket és kipróbálni a játékosokat. Azt kell figyelembe vennünk, hogy a célunk az olimpiára való kijutás és ott a legjobb eredmény elérése. Nem szeretem ezt mondani, mert egy világeseményt nem lehet beáldozni, de akkor is valami kockázatot vállalni kell azért, hogy kijussunk az olimpiára és ott a legjobb eredményt elérjük.”
 

Legfrissebb híreink

21:45 - NB I: Utolsó verte a Fradit, ködben lőtt mesterhármas MAGYAR FOCI
21:02 - Lenyűgöző volt az Atlético-Bilbao - videó NEMZETKÖZI FOCI
20:57 - Felfoghatatlan Dortmund-Bayern NEMZETKÖZI FOCI
20:31 - Férfi kézilabda BL - hatalmas gödörben a Veszprém KÉZILABDA
19:41 - Brazil Nagydíj - Hamilton a pole pozícióban AUTÓ-MOTOR
19:07 - Jégkorong Négy Nemzet Torna - volt jég, befejeződhetett a torna JÉGKORONG
18:53 - Eldőlt, hogy játszhat-e Messi NEMZETKÖZI FOCI
18:50 - Fellélegezhet a Diósgyőr vezetőedzője - értékelés MAGYAR FOCI
17:52 - Sallai második gólja a Bundesligában - videó NEMZETKÖZI FOCI
17:14 - Brazil Nagydíj - Vettel repesztett AUTÓ-MOTOR
17:07 - Női kézilabda BL - Eldőlt a Győr helyezése KÉZILABDA
16:35 - Tulajdonrészük lett a szurkolóknak az NB I-es csapatban MAGYAR FOCI
15:02 - Késely Ajna "verseny nélkül" ért el elképesztő sikert ÚSZÁS
14:44 - Ötméteresekkel nyerte a magyar csapat az Európai Szuperkupát VÍZILABDA
14:41 - Portugál edző igazolt az NB III-ba MAGYAR FOCI
13:22 - Vidi: Újpest, Honvéd, Fradi elleni meccseket érintő bejelentés MAGYAR FOCI
12:06 - A Fradi intézheti Horváth Ferencéket - ez lesz ma az NB I-ben MAGYAR FOCI
10:25 - Dárdai gátlástalan volt - állítja a korábbi edzője NEMZETKÖZI FOCI
08:41 - Bejelentést tett a Kassait megetető játékosáról a City NEMZETKÖZI FOCI
07:54 - Szoboszlai Dominik varázslatos mesterhármasa - videó NEMZETKÖZI FOCI
07:21 - Szombati sport: eljött a Superclássico, a Boca-River ideje EZT LÁTOD ÉLŐBEN

Élő eredmények