Szerkesztő: Kuti György | m4 sport.hu
2018. 11. 18. 11:40

Elhunyt a legendás mez tervezője.

Pénteken meghalt Aldyr Garcia Schlee, a férfi, aki a brazil válogatott legendás sárga-kék-fehér szerelését tervezte.
 
83 éves volt, tervezőként, íróként, újságíróként dolgozott. Halálát bőrrák okozta – írja  a BBC.
 
A brazil szövetség a hazai rendezésű 1950-es világbajnokság döntőjében, Uruguaytól elszenvedett traumatikus vereség után döntött úgy, hogy szakítani kell az addig használt fehér-kék mezzel.
 
Az identitásválságban szenvedő brazilok 1953-ban úgy döntöttek, hogy egy országos verseny keretében döntik el, milyen legyen a nemzeti csapat új meze. A pályázat egyetlen feltétele az volt, hogy a nemzeti zászló összes színe (zöld, srága, kék, fehér) jelenjen meg szerelésen, ezzel is erősítve a játékosokban táplált nemzeti öntudatot és szenvedélyt.
 
Erre a versenyre pályázott és nyerte is meg az akkor 18 éves Aldyr Garcia Schlee, aki egy napilap illusztrátoraként dolgozott. Összesen 100 variációt készített, mire megtalálta az igazit.
 
„A végén rádöbbentem, hogy sárgának kell lennie – mondta egyszer. – Jól mutat a kék nadrággal és fehér sportszárral, és a zöld gallér is remekül passzol hozzá.”
 
Némiképp ironikus mellékszál, hogy az uruguayi-brazil határ közelében született Schlee egész életében az uruguayi válogatottnak szurkolt, még a fordulatot hozó 1950-es vb-döntőben is.
 
Jutalmaként egy Rio de Janeiró-i utazást nyert. Az új mezt egy 1954-es felkészülési mérkőzésen viselte a brazil válogatott, majd az 1954-es svájci világbajnokságon, ahol a brazilokat a későbbi ezüstérmes aranycsapat ejtette ki a negyeddöntőben.
 
„Azt hittem, ezután újabb mezt akarnak majd” – emlékezett vissza Schlee.
 
Négy évvel később, az 1958-as svédországi vb-n – Pelével és Garrinchával a soraiban – már aranyérmet ünnepelhettek a brazilok és azóta is hűek a sárga-kék-fehér szereléshez.
 
Sorsszerű egybeesés, hogy Schlee pont egy olyan napon távozott az élők sorából, amikor a brazil válogatott pályára lépett és pont Uruguay ellen. A péntek este Londonban rendezett mérkőzést 1–0-ra Neymarék nyerték egy vitatott büntetővel, amit a PSG sztárja értékesített.
 

A mérkőzés előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek a legendás mez feltalálójára. 

Legfrissebb híreink


Élő eredmények