Szerkesztő: Bíró Ádám
2018. 12. 01. 10:47

Komolyan górcső alá vették hazánk legújabb ékszerdobozát.

November 27-29. között zajlott az EURO2020-projekt harmadik hivatalos budapesti munkalátogatása. Ez volt az eddigi legalaposabb bejárás az épülő Puskás Ferenc Stadionban, az UEFA oldaláról húsz szakember érkezett Budapestre, magyar részről összesen mintegy ötvenen vettek részt a látogatáson - jelezte az MLSZ.
 
Az UEFA másfél év múlva, 2020 nyarán rendezi meg az eddigi legnagyobb Európa-bajnokságot, amelyet a kontinens 12 országa közösen bonyolít le. A torna egyik házigazdája Magyarország lesz, a jelenleg épülő Puskás Ferenc Stadionban három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek meg.
 
Az UEFA az építkezés megkezdése óta számos bejáráson, egyeztetésen véleményezte a készülő létesítményt. Ezen a héten az eddigi legnagyobb delegáció érkezett Budapestre, melynek tagjai mindenre kiterjedő, átfogó képet kaptak az építkezésről, a stadion paramétereiről.
 
A 20 fős UEFA-delegáció vezetője Andreas Schär (Head of Venue Operations) volt, ő és csapata lesz felelős a stadionban és körülötte zajló feladatok ellátásért a 2020-as Európa-bajnokság idején. Magyar részről – Szabó Vilmos projektvezető irányításával – képviseltette magát az MLSZ Biztonsági Irodája, Infrastrukturális igazgatósága, Eseményszervezési Osztálya, valamint részt vettek az egyeztetéseken az épülő Puskás-stadion részéről a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja, illetve a Puskás Mérnök Konzorcium, az ELMŰ, az ORFK, az OMSZ, a BM Katasztrófavédelmi Főigazgatósága, a Fővárosi Önkormányzat, a BKK, az MTVA, a Valton Security Kft. és a Fire Safety Events munkatársai.
 
A keddi nyitó megbeszélés után közös stadionbejárás következett, majd megkezdődtek a három napig tartó részletes, kiscsoportos egyeztetések. Az UEFA és a helyi szakemberek közösen vizsgálták meg a stadion terveit, majd részletesen felmérték, hogyan fognak kinézni, milyen felszereltséggel rendelkeznek majd a készülő stadion egyes helységei. Megvizsgálták a tervezett elektromos berendezések és felszerelések (hangosbemondó, óriás kivetítő, locsoló rendszer) paramétereit, valamint értekeztek a kameraplatformok elhelyezéséről. Megvizsgálták a stadion külső környezetét, a központi energiahálózatok kapcsolódási pontjait, a stadion környékének tömegközlekedési csomópontjait, valamint az onnan való eljutást a stadion bejáratához.
 
Az UEFA delegációjának tagjai pozitívan nyilatkoztak a három nap tapasztalatairól, kiemelték az építésért felelős csapat profizmusát és azt is, hogy szép jövőt jósolnak a létesítménynek. Külön elismerést kapott az MLSZ Biztonsági Osztálya által összeállított Biztonsági Koncepció, főleg annak tükrében, hogy egy jelenleg nem üzemelő stadion kapcsán készítették el alapos munkával, az OMSZ, az ORFK, a Valton és a BKK közreműködésével.
 
Az UEFA következő látogatásának időpontja 2019 júliusa, ekkor már több mint 40 fős delegáció érkezik Budapestre.
 

Legfrissebb híreink


Élő eredmények