Fantasztikus összeállítás: 48 év eb-történelme egy helyen
2012. 06. 07. 18:07

A sport365.hu szerkesztősége összeállította a labdarúgó Európa-bajnokságok történeti lexikonját. 1960-tól egészen napjainkig visszakövethető az Eb-t teljes történelme.

1960., Franciaország

Az első labdarúgó Európa-bajnokság szabályai kicsit mások voltak, mint a közelmúlt kontinenstornáin, az egyenes kieséses rendszer után négyes döntőben dőlt el az aranyérem sorsa. A résztvevő négy ország közül három már nem létezik. Bővebben itt!

 

1964., Spanyolország

A 2. labdarúgó Európa-bajnokságra (Nemzetek Európa Kupája) már 29 ország jelentkezett, de az 1. fordulóban nem játszották le az Albánia-Görögország párharcot. A címvédő Szovjetunió, valamint Ausztria és Luxemburg a nyolcaddöntőben kapcsolódott be a sorozatba. Bővebben itt!

 

1968., Olaszország

Az 1968-as Európa Bajnokság volt a harmadik ilyen torna a futball történetében. Ebben az évben nevezték át a játékokat Nemzetek Európa Kupájáról Európa Bajnokságra. Harmincegy csapat nevezett a sorozatra. Bővebben itt!

 

1972., Belgium

1972-ben Magyarország is bejutott az Európa-bajnokság négyes döntőjébe, és ott megszerezte a bronzérmet. Ha valaki akkor azt mondja, hogy nemhogy érem, de még Eb-szereplés sem lesz a következő laza negyven évben, bolondnak nézik. Bővebben itt!

 

1976., Jugoszlávia

Az 1976-os Európa-bajnokság kétségkívül legemlékezetesebb pillanata a Csehszlovákia-NSZK döntőben Antonin Panenka szemtelen büntetőrúgása volt. Bővebben itt!

 

1980., Olaszország  

A 6. labdarúgó Európa-bajnokságra 31 ország nevezett, s hét csoportban bonyolították le a selejtezőket. A magyarok ki se jutottak, a győzelmet a nyugat-németek szerezték meg a belgákkal szemben. Bővebben itt!

 

1984., Franciaország

Ezidáig a 84-es Európa-bajnokság volt az utolsó, melyen a házigazdák diadalmaskodtak, a francia válogatott Michel Platini vezetésével gyűjtötte be a trófeát. Bővebben itt!

 

1988., NSZK

Az 1988-as Európa-bajnokságról mindenkinek a holland triumvirátus, és Marco van Basten fantasztikus gólja jut eszébe. Bővebben itt!

 

1992., Svédország

Az 1992-es Európa-bajnokságot a Jugoszlávia helyére beugrott Dánia nyerte, Schmeichelék a legenda szerint a strandon értesültek arról, hogy részt vehetnek a tornán. Bővebben itt!

 

1996., Anglia

Az 1996-os Európa-bajnokság döntőjében hiába vezettek a csehek, érkezett Bierhoff és a Lineker-törvény, aranygóllal a németek nyerték a trófeát. Bővebben itt!

 

2000., Belgium-Hollandia

A 2000-es Európa-bajnokság klasszikus meccseket hozott, kiváló rendezés mellett a franciák a döntő hosszabbításában törték szét az olaszok álmait. Bővebben itt!

 

2004., Portugália

A 2004-es Európa-bajnokságot általános megdöbbenésre a görögök nyerték, és egyáltalán nem érdemtelemül, kétszer legyőzték a házigazdákat, valamint a címvédőt és a legnagyobb esélyest is elintézték. Bővebben itt!

 

2008., Svájc-Ausztria

A 2008-as Európa-bajnokságot a sikerre régóta éhező Spanyolország nyerte, az osztrák-svájci közös rendezésű torna pedáns rendet, és unalmat hozott. Bővebben itt!

Legfrissebb híreink


Élő eredmények