Szerkesztő: Nagy Zsolt
2017. 11. 24. 22:09

Ha lett volna benne tartás, Dzsudzsák már lemondhatta volna a válogatottságot.

Váczi Zoltán a Vasasban lett igazi klasszis játékos, egy valódi fenegyerek volt a pályán és azon kívül is, vállalna komolyabb feladatot is a magyar labdarúgásban, de ami ma folyik, abból nem kér. Az egykori kiváló középpályással a goal.com készített interjút.

- Pécelen, a Budapest melletti nyugodt kistelepülésen találkoztunk, te azonban elég sokat jössz-mész és ingázol Pécel és Ózd között. Nem fárasztó?

- Szeretek itt is lenni, hiszen itt élek, de Ózdon dolgozom egyéni képzőként Urbán Flórival együtt, és ha komolyan számolnak velem hosszú távon, akkor Ózdra kellene költöznöm a családdal, mert ez így valóban nem ideális helyzet.

- Amikor pályán voltál, nagyon élvezted a focit. Szereted oktatni is?
- Nagyon. Főleg a fiatalokkal, a gyerekekkel foglalkozni. Nagyon jó érzés nap, mint nap átadni nekik azt a tudást, amit megszereztem én is a pályafutásom alatt.

- És magasabb szinten is vállalnál feladatokat?
- Persze, még jó hogy!

- Vezetőedzőként, szakmai tanácsadóként vagy egyéni képzőként?
- Bárhogyan. Az igaz, nem tartom magam olyan jó edzőnek, hogy egymagam egy csapatot dirigáljak, de ha megfelelő helyről hívnának, ahol szabad kezet kapnék és megválaszthatnám a munkatársaimat, például Urbán Flórit a védők edzésére, egy jó szakembert a kapusokhoz, akkor abból valami jó is kisülhetne.

- Korábban viszont azt nyilatkoztad, hogy ez a magyar labdarúgás nem lesz jobb, ha ilyen viszonyok uralkodnak. Mire gondoltál?
- A mai magyar foci korrupt. És most nem feltétlenül a TAO pénzekre gondolok, mert azoknak a felhasználásáról nincs információm, de hogy az akadémiák bő egy évtizedes működése alapján egyetlen komoly, európai top bajnokságban játszó játékost sem tudtunk kinevelni, az azért sok mindent elmond. Az pedig, hogy a mai napig azok a srácok játszanak egy-egy csapatban, akiknek a szülei tehetősek vagy meg tudják oldani, hogy zsebbe fizetnek az edzőnek, az elfogadhatatlan. Továbbá addig, amíg a Magyar Labdarúgó Szövetségben nem szakemberek, hanem hozzá nem értő emberek vannak, addig ne is várjunk előrelépést. Épülhetnek szép stadionok, de amíg nincs rendben a labdarúgás szakmai oldala, addig nem lesz színvonalas játék a pályán.

- Akkor nem is jársz meccsekre, nem is nézel hazai találkozókat a tv-ben sem?
- Nem, csak nagyon ritkán. Inkább a családommal töltöm a szabadidőmet. Ilyen szempontból nem hiányzik már a magyar foci. Meg amúgy is: minek menjek meccsekre? Ezt élőben nézni? Ha megnézek egy külföldi derbit a tv-ben, aztán átkapcsolok egy NBI-es meccsre, az életkedvem is elmegy. Nincsenek egyéniségek, mint akár a mi időnkben, amikor szinte minden csapatban volt egy-egy játékos, aki tudott valami váratlant húzni, akiért érdemes volt kimenni a meccsekre. Egy Illés Béla, egy Véber Gyuri, egy Urbán Flóri, egy Sándor Tomi, egy Lipcsei Peti, stb. Most vegyük példaként a jelenből Dzsudzsák Balázst, aki óriási tehetség volt fiatal korában, de számára fontosabb volt a pénz, mint a karrier. Ha van benne tartás, akkor akár ő is megtehette volna, amit korábban Huszti Szabolcs: egészen nyugodtan lemondhatta volna a válogatottságot, ha nem tud hozzátenni semmit a nemzeti tizenegy játékához.

- Ha már a múltat idézted: az elmúlt évtizedek egyik legpengésebb játékosa voltál, mindened megvolt ahhoz, hogy akár nemzetközi szinten is letegyél valamit az asztalra. Az életmódod, az ivás, amelyről te is őszintén beszéltél korábban, befolyásolt abban, hogy mégsem sikerült? Van hiányérzeted a karriereddel kapcsolatban?
- Sokkal többet is kihozhattam volna magamból, de már az akkori közegben sem kellett megfeszülnöm, hogy kitűnjek a mezőnyből. Egy héten kétszer edzettem, mert nem kellett több. Szerettem volna azért többször játszani a válogatottban, szerettem volna trófeákat nyerni, vagy akár külföldön is játszani, de például amikor kimentem próbajátékra Görögországba, itthonról hazarángattak, azaz nem engedtek végül mégsem külföldre. A politika is beleszólt akkor az én sorsomba, amely sajnos a mai napig befolyásolja a hazai focit. Ez viszont nem jó, a labdarúgásnak a szakmáról kell szólnia, amibe senki nem szól bele. Persze, ha aktív játékosként jobban odafigyeltem volna, nem bagózom, és nem iszogatok, akkor még jobb lehettem volna, de nem ez volt az igazi probléma: nem volt mellettem egy olyan ember, aki rávert volna a fejemre, és a hónom alá nyúlt volna. De legalább én rájöttem a karrierem végén, hogy életmódot kell váltanom, nem másokért, hanem magam miatt. Tizenhét éve nem iszom, sajnos van olyan focista, gondolok itt például Törőre, aki nem tudta feldolgozni, hogy már nem ő van a reflektorfényben, nem róla szólnak a hírek.

- Híres voltál mesteri szabadrúgásgóljaidról, de mégis, melyik gólod volt szerinted a legszebb?
- Ez egy kevésbé ismert gól, amit a Barcelona B-csapatának rúgtam egy felkészülési meccsen. Az ifjú Leo Messi is játszott ellenünk. Kaptunk egy szabadrúgást kb. 30 méterről, és úgy beb*sztam a lasztit, mint a szél!

- És melyik volt a legemlékezetesebb meccsed?
- A Werder Bremen elleni, amikor 1997-ben az Intertotó Kupában itthon megvertük őket 2-0-ra, és ezen a meccsen is sikerült betalálnom. Akkor azért megmutattuk a németeknek, hogy mi is tudunk focizni…

- Térjünk vissza a jelenbe: kit tartasz ma a legjobb labdarúgónak és melyik csapat meccseit nézed, ha néha mégis bekapcsolod a televíziót?
- Most sokan azt várják biztosan, hogy Leo Messit vagy Cristiano Ronaldót fogom mondani, de nálam Xavi volt az elmúlt időszak legnagyobbja, illetve Andres Iniesta. Persze lehet azért is vagyok elfogult velük kapcsolatban, mert hasonló poszton játszottak, mint én. De ha mégis egy igazi gólvágót kéne mondani, akkor a brazil Ronaldo nálam a Nr1. Csapatként pedig a Barcelona, amely a szívemhez közel áll, ezek a srácok játsszák az igazi focit számomra.

 

Egy feltétellel igazolhatja le Özilt a Barcelona " NEMZETKÖZI FOCI › Spanyol foci

A januári átigazolási időszak közeledtével egyre gyakoribb témát szolgáltat a spanyol sportsajtóban, hogy Mesut Özil, az Arsenal labdarúgója az FC Barcelonához igazol. A hírek szerint a német válogatott középpályás fizetési igénye nagyon magas, de Arda Turan távozásával a hírek szerint felszabadulna az az összeg, amelyet a katalán klub Özilre szánna.

Legfrissebb híreink


Élő eredmények