Szerkesztő: Bíró Ádám
2017. 03. 18. 11:09

Lapszemle: a Fradi elnökének is hiányzik a régi hangulat.

 Az ulloi129.hu írását változtatás nélkül közöljük.

A Fradi elnökével készült interjúnk második részében szóba kerül a Fradi-család megosztottsága, a nemzetközi sikertelenség okai a fociban és az edzőkérdés is.
 
– Tavaly hosszú idő után bajnok lett a focicsapat, ősszel viszont nem sikerült ezt a szintet tartani, a nemzetközi porondon pedig évek óta kudarcos a szereplésünk, az utolsó két év pedig egyszerűen katasztrofális volt, mi ennek az oka?
 
A futballban van megmagyarázhatatlan. Például az a csoda, amit láttunk a Barca-PSG mérkőzésen is. Náluk sem lehet megmondani, hogy kaphattak ki négy góllal Párizsban, és aztán miként fordíthatták meg az eredményt. Ezért nézzük a focit, mert mindenki abban reménykedik, hogy ő lesz az első, aki ezt a titkot, ezt a csodát megfejti. Egyszerű azt mondani, hogy ez csak pénzkérdés, de a PSG brutális mennyiségű pénzt kap Katarból, mégsem tudnak egy szinten túl előrelépni. Persze a Fradi most más kategória, nem is akartam összehasonlítani bennünket a BL topcsapatokkal, csak a sportágban rejlő megfejthetetlen titokra céloztam.
 
Nekünk is van elképzelésünk, hogy miért nem sikerült ezen a relatív sikertelenségen túllépnünk. Az erőnlétért felelős csapat, Bali Petiék folyamatosan fordítanak le tudományos dolgozatokat és van olyan, amelyik ezzel a témakörrel foglalkozik. A kutatók is felismerték, hogy a szellemi fáradtságnak, fásultságnak milyen kihatása van a teljesítményre. Aztán azt se felejtsük el, hogy tavaly nyáron veszítettünk illetve eladtunk játékosokat, hiszen a költségvetésünk miatt szükség volt erre. Nagy Ádám eladása miatt vesztettünk a sebességből, márpedig a védekező középpályás kulcsposzt a modern labdarúgásban. Az gondoltuk, hogy ezt sikerül megoldani, de nem így lett. Egy ilyen BL selejtezős kiesés után, amibe majd belehaltunk mindannyian, mindenkinek keményen oda kellett volna tennie magát, hogy itt a következő cél, a magyar bajnokságban szedjük össze magunkat. Legyünk nagyon őszinték, sajnos, ősszel ez nem sikerült.
 
Azt a tanulságot szűrtük le, hogy többet kell foglalkozni a mentális felkészítéssel, ezért dolgozunk ősz óta egy kiváló sportpszichiáterrel, a kétszeres olimpiai bajnok vívót, Szilágyi Áront felkészítő dr. Kárpáti Róberttel. Természetesen idő kellett hozzá, hogy őt a csapat elfogadja, és az egy hosszú folyamat, hogy az eredményeit minél jobban beépítsük a munkába, hogy minél jobban együtt tudjon működni az edzői stábbal. El kell ismerni, hogy a tavaly nyári igazolások se tudtak ősszel annyit hozzá tenni, most a télen talán jobban összeszedtük magunkat és már készülünk a nyárra, hogy kiket lehetne elhozni. De azért most már nehezebb a Fradinak igazolni, hiszen most már nem elég, ha Szerbiából el tudunk hozni egy első osztályú játékost, mert az már kevés. Mivel nem vagyunk ott a csoportkörben, ezért különösen nehéz magas futballkultúrájú helyről játékost hozni. Azt látjuk, hogy ami vonzó lehet a fizetés mellett, az a megfelelő körülmények, az ismert edző és a Fradi neve, hiszen Magyarországról ezt a csapatot ismerik – a Debrecenről még mindig megkérdezik, hogy az budapesti csapat-e. Most olyan játékosokat tudunk elhozni, akik valamilyen szinten elmenedzselték magukat, hiszen nincsen két-három millió eurónk igazolni.

Böde századik gólja a Fradiban - videó! " MAGYAR FOCI › Labdarúgó NB I

A"Madocsai Messi" előkelő társasságba került a zöld-fehéreknél.

– Erre jelentene megoldást, ha az utánpótlásból jönnének fel a fiatal magyar, fradista tehetségek, úgy, mint régen.
 
Persze, az lenne az ideális, ha nevelni tudnánk minél több játékost, de azért az se úgy van, mint régen, ahogy Csoboth Kevin esete is mutatja. Ma már egy 16 éves játékost is nehéz megtartani, hiszen ott ólálkodnak körülöttük a menedzserek, akik külföldi szerződést ígérnek nekik. És persze olyan is van, hogy valaki fiatalon tehetség, szerződést ígérsz neki, aláírja, de megakad a fejlődése és nem lesz belőle használható játékos. Szóval ez sem egy könnyű út.
 
– Volt olyan pillanat, amikor megingott a bizalom Thomas Doll iránt? Hiszen óhatatlanul felmerül az ő felelőssége is.
 
Bennem sosem ingott meg a bizalom.. Elolvastam a Manchester United legendás menedzsere, Sir Alex Ferguson könyvét, amiből megtanultam, hogy bármi történik is, érdemes nyugodtan dönteni. Thomas Doll pedig Tóth-Potya István és Novák Dezső mellett a Ferencváros egyik legsikeresebb, legtöbb címet nyert edzője, ezért sem érdemes kapkodni, amíg emberi problémák nincsenek, vagy amíg Thomas nem érzi úgy, hogy ezt nem képes tovább csinálni, mert kiégett ebben a feladatban vagy módosítaná a pályáját. Magyarországon olyan a futballkultúra, hogy ha pár meccsen nem nyersz, akkor a menedzsment azt az egyszerű vagy annak tűnő megoldást választja, hogy elküldi az edzőt, így tolva le magáról a felelősséget. Thomasról tudni kell, hogy egy nagyon inspiráló személyiség. Nagyon sok mindent olvas, nagyon sokfelé tájékozódik, képzi magát, én azt gondolom, hogy a tudásával még mindig a Ferencváros jelenlegi szintje fölött áll.
 
Eleve koncepció kérdése volt, hogy milyen futballkultúrából érkezzen az edző. Olasz edzőt a rájuk jellemző taktikus játékkal a mi szurkolóink nem fogadnának el, mi nem játszhatunk csak kontrára. Novák Dezsőt már azért kritizálták, hogy nem lövünk elég gólt, pedig mindent megnyertünk vele, győztes meccsek után szidták. Angliában nem véletlen, hogy mindenhol külföldi edző van, tehát az sem megoldás. A spanyolok taktikus kis passzjátékot játszanak, de a Fradi stílusa nem ez. Mi megszerezzük a labdát, kitesszük szélre, beadjuk és ott valakinek érkezni kell, ez jellemezte a Fradit mindig is. Ha domináns támadó focit szeretnék játszani, akkor belga, holland vagy német edző lehet az ideális.
 
Ricardo Moniz szerződtetése is már ez az út volt. Sosem felejtem el, hogy mennyit tanultam tőle: amikor például felírt egy csapatot és azt mondta, a bajnoksághoz 60 gól kell, s oda írta, hogy melyik játékos mennyit fog tudni megszerezni ebből a 60-ból. A magyar edzőkkel meg az a baj, hogy nagyon kevés beszél nyelvet és nem elég ismertek ahhoz, hogy egy nyugati vagy más magasabb futballkultúrájú játékos ide jöjjön, ők például nem tudták volna felhívni a Werder Brement, hogy Kleinheisler Laci minket válasszon vagy egy Amadou idejöjjön, akiben még sok örömünk lehet, hiszen nagyon jók a fizikai adottságai és remekül cselez.
 
– Ha már az örömöt szóba hozta, lesz okunk örömre a bajnokság végén?
 
Remélem. Ahogy azt mindig elmondom, bajnokok akarunk lenni és kupagyőztesek. És mindkét célunk elérhető még.
 
 
 
 
– És ennek majd együtt tud örülni az egész Fradi-család? Van itt egy helyzet, amit részletezni sem kell, naponta szembejön velünk, mindannyiunkkal, ami nem oldódott meg és állandóan rossz hangulatot okoz: egy be nem hegedő seb a Fradi-családban.
 
Úgy látom, nem is fog megoldódni egykönnyen. Egyébként nekünk vannak a legbátrabb szurkolóink, aztán egy ártalmatlan masinától megijednek. Persze tudjuk, legyünk ismét nagyon őszinték, hogy most már nem a vénaszkenner a valódi ok, az egy jelkép lett, most már más a fő kérdés. Nagyon sajnálom, hogy így alakult.
 
– Ha visszacsinálhatná, most is bevezetné a vénaszkennert?
 
Igen, de nyilván nagyon máshogy csinálnám, több türelemmel, megértéssel, átbeszéléssel. Ugyanakkor az okokat is meg kell értenie mindenkinek, még egyszer nem fordulhat elő, hogy megtámadnak, hátba rúgnak egy edzőt a Fradi pályán, hogy Adolf Hitlert köszöntik a születésnapján, még egyszer nem lesz kifeszítve a lelátón horogkeresztes zászló, Csatáry molinó, ezek nem történhetnek meg, mert most biztosan tudható, hogy aki egyszer ilyet csinál, az többet nem tud bejönni. Számos más megoldást megnéztünk, nem találtunk még ennél jobbat, emberségesebbet. Szeretném, ha lenne megegyezés, ne zárjuk ki ennek a lehetőségét sem, én nyitott vagyok, velem sok mindent meg lehet beszélni. Három évig mást sem tettem, mint hogy ezekkel a srácokkal sok mindent átbeszéltem. Bíztam bennük, ők megbízhattak bennem. Remélem, hogy belátják, a vénaszkenner semmilyen veszélyt nem jelent és bejönnek és szurkolnak szenvedélyesen. De ehhez előbb szkennelniük kell.

– Csakhogy teljesen eltűnt a régi hangulat a pályáról és ezt nagyon sokan hiányoljuk.
 
Ez így van, én is hiányolom. Jöjjenek be, én sosem mondtam, hogy ne szurkoljanak. Sőt! Nagyon büszke is voltam rájuk, amikor Fehérváron abban a nagy viharban kitartottak, ezt elnökként megélni piszok jó dolog volt. A barátaimnak is megmutattam. Három éven át folyamatosan egyeztettem velük, Ricardo szakmai beszámolót tartott nekik. Nekem az a bajom, hogy nincs egyetlenegy pillanat, amikor azt lehetett volna mondani, hogy a tábor felelősséget vállal bármiért, hogy azt mondták volna, hogy oké, ezt elhibáztuk. Ez nem megy így tovább. Kitették a Csatáry-molinót, pedig külön beszéltünk minden táborvezetővel, hogy ne legyen semmi, ami antiszemitizmussal kapcsolatba hozható. Utána sem azt mondták: „látjuk, hogy mekkora nyomás van a klubon és ez a hét ember volt, találjunk ki valami elfogadható büntetést.” Mindezt akkor, amikor az összes liberális újságtól az izraeli nagykövetig mindenki tiltakozott, az UEFA is kapta a leveleket. És akkor még a szponzorokról nem is beszéltünk. Hogy nem gondolnak bele, hogy azok, akik egy Ákos félmondatért visszavonják a szponzorációjukat, azok mit lépnek egy ilyen esetben? És szinte minden szerződésünkben benne van most is, hogy ilyen esetben felbontható a szponzor részéről. Aztán ha ők elmennek, megint ott leszünk, ahol voltunk. Innen már elzavartak tulajdonost, szponzort, játékost, ezt tovább csinálni nem lehet, mert ha komoly klubot akarunk építeni, akkor ez nem megengedhető.
 
Csomó tervünk volt a táborral kapcsolatban. Hogy az új stadionba behívjuk őket hangpróbára, hogy együtt avatjuk föl a sas szobrot és még sorolhatnám. Aztán amikor bejöttek a vénaszkennerről beszélni, megmondták, ha ez lesz, akkor nem jönnek be. Kértük, kértem, hogy alaposan gondolják át, tárgyaljunk róla pár hetet. De ők azt válaszolták, hogy ezt végiggondolták, így nem jönnek be. Márpedig valamilyen formában felelősséget kell vállalni azért, amit idebent tesz valaki.
 
– Van egy legendánk, akinek a neve sokszor fölmerül, és akiről sokan úgy gondolják, hogy Albert Flóri bácsi utóda lehetne lelki értelemben a klubnál, ő Nyilasi Tibor. Milyen a viszonya most vele a klubnak?
 
Látom, hogy némelyek megpróbálnak éket verni közénk, de hiába. Nyilasi Tibor családtagunk és legendánk. Számos eseményünkön részt vesz, a hazai mérkőzéseket szinte kivétel nélkül együtt szoktuk nézni, lefújás után egy kis elemzést is tart nekünk. Azt hiszem, hogy senkinek nem okozok meglepetést, ha elmondom, hogy nagyon jó meglátásai vannak. Nem merült fel, hogy más szerepre vágyna. Megbecsüljük őt is, ahogy a többi legendánkat is.

Elkészült az új gyermekbarát Fradi-sas " MAGYAR FOCI › Labdarúgó NB I

A Fradi-szurkolók rajzai alapján a klub elkészítette a csapat új, gyermekbarát kabaláját.

Cimkék: ftc , kubatov , gábor , labdarúgás

Legfrissebb híreink

22:36 - F1: eldőlt Spa-Francorchamps sorsa AUTÓ-MOTOR
22:14 - Keményen kellett harcolniuk a spanyoloknak Irán ellen NEMZETKÖZI FOCI
21:37 - Gera nem kertelt, elmondta a véleményét Rossiról - videó MAGYAR FOCI
21:29 - Férfi világliga, szuperdöntő: győzelem, jöhet a rangadó! VÍZILABDA
20:22 - Rossi keményet üzent a magyar válogatott játékosainak - videó MAGYAR FOCI
19:48 - Fontosat mondott a szövetségi kapitány Ronaldóék fizikai erejéről NEMZETKÖZI FOCI
19:04 - Uruguay-Szaúd-Arábia:az egyik leggyengébb volt - videó NEMZETKÖZI FOCI
18:51 - Nagy László bejelentette: nincs visszaút KÉZILABDA
18:45 - Kézilabda: Elkészítették a Bajnokok Ligájának kalapjait KÉZILABDA
18:11 - Világbajnok igazolt az NB II-be MAGYAR FOCI
18:00 - Klasszis kapust igazolt a Ferencváros - videó KÉZILABDA
17:33 - Nagy céljai vannak a Barca magyarjának a műtétje után is KOSÁRLABDA
16:05 - Megelőzte Puskást és megmentette Portugáliát is Ronaldo - videó NEMZETKÖZI FOCI
15:21 - EL: újabb sorsolás: spanyol sztárcsapatot fogadhatnánk NEMZETKÖZI FOCI
14:40 - 3 bajnoki cím után tér vissza Felcsútra a Vidi védője MAGYAR FOCI
12:29 - Szlovákiával közösen rendezünk férfi kézilabda Eb-t KÉZILABDA
12:26 - Sorsoltak a Fradinak, a Honvédnak és az Újpestnek az EL-ben NEMZETKÖZI FOCI
11:58 - Döntöttek a spanyol válogatott kapusáról NEMZETKÖZI FOCI
10:48 - Uruguay továbbjuthat, Luis Suárez jubilálhat NEMZETKÖZI FOCI
09:30 - Már a mai meccs előtt az egekbe emelték Ronaldót NEMZETKÖZI FOCI
08:47 - Egy év pihenőt tart olimpiai bajnok gyorskorcsolyázónk EGYÉB SPORTOK
08:18 - Több csapatot is keményen megbüntetett az MLSZ MAGYAR FOCI
07:12 - Szerdai sport: megszerezheti első győzelmét Spanyolország a vb-n EZT LÁTOD ÉLŐBEN
23:12 - Rengeteg európai gárda bombázza ajánlatokkal a magyar futballistát MAGYAR FOCI
22:13 - Vb: újra oktatott a vb előtt lesajnált házigazda - videó NEMZETKÖZI FOCI
20:48 - Póló: pocsék második félidő okozta a magyar válogatott vesztét VÍZILABDA
20:02 - Az MLSZ elárulta, mekkora végkielégítést kapott a távozó kapitány MAGYAR FOCI
19:40 - Magyar válogatott: kirúgták a belga mestert, megvan az utódja is MAGYAR FOCI
19:15 - A vb eddigi legbizarrabb góljait hozta a lengyelek meccse - videó NEMZETKÖZI FOCI
18:22 - Kézi: bombaigazolás Szegeden KÉZILABDA
17:53 - Jégkorong: eldőlt, ki lesz a válogatott kapitánya JÉGKORONG
17:29 - Meglepetés: megtalálta új csapatát Buffon NEMZETKÖZI FOCI
17:12 - Vb: nagyon aggasztó kép jelent meg Neymarról - fotó NEMZETKÖZI FOCI
16:48 - Tenisz: nagy pofont kapott Babos Tímea! TENISZ
16:21 - Vívás: folytatódott a magyarok "drámája" EGYÉB SPORTOK
15:54 - 11-es, piros lap, bombameglepetés a H-csoportban - videó NEMZETKÖZI FOCI
15:14 - Ennyi volt a kaland? Nagy Ádám távozik Bolognából NEMZETKÖZI FOCI
14:38 - Fucsovics megsérült, feladta a meccsét TENISZ
13:52 - Megvan a magyar válogatott friss kerete! KOSÁRLABDA
12:50 - Nagyon komoly bejelentést tett az F1 élistállója! AUTÓ-MOTOR
12:22 - BL: megvan a Videoton első ellenfele NEMZETKÖZI FOCI
11:44 - Leekens távozik a válogatottól, megvan az új kapitány? MAGYAR FOCI
11:06 - Ettől a döntéstől alapjaiban változhat meg a magyar foci MAGYAR FOCI
10:42 - Az egyiptomi kapus beszólt az Adidasnak és a FIFA-nak NEMZETKÖZI FOCI
09:42 - Sokk: majdnem lezuhant az egyik csapat repülője a vb-n NEMZETKÖZI FOCI
06:27 - Keddi sport: megint jönnek az oroszok; vízben a Märcz-csapat EZT LÁTOD ÉLŐBEN
22:45 - Vb-2018 - Góllövőlista NEMZETKÖZI FOCI
22:07 - Neymarék lemásolták Messiéket - videó NEMZETKÖZI FOCI
21:37 - Rali Eb - Herczigék ismét őarádéztak, ezúttal Cipruson AUTÓ-MOTOR
20:56 - Picit odaszúrt a mexikói szövetségi kapitány Németországnak NEMZETKÖZI FOCI
20:46 - Vagány ígéretet tett a német szövetségi kapitány a vereség után NEMZETKÖZI FOCI
18:58 - Hősies Mexikó leckéztette meg Németországot - videó NEMZETKÖZI FOCI
17:58 - Maradona nyilatkozott a trollkodásáról NEMZETKÖZI FOCI
16:21 - Tenisz: Federer újra a világ legjobbja! TENISZ
16:10 - Vb: bombagól döntött a Szerbia-Costa Rica meccsen - videó NEMZETKÖZI FOCI
14:57 - Kamion Eb: Kiss Norbert újra örömet okozott a drukkereknek AUTÓ-MOTOR
14:46 - Vb: történelmi esemény a Szerbia-Costa Rica meccsen NEMZETKÖZI FOCI
13:54 - Vb: rossz hír érkezett a belgák sztárjáról NEMZETKÖZI FOCI
13:20 - Ökölvívás: ilyen hihetetlen kiütést sem látunk gyakran - videó KÜZDŐSPORTOK
12:25 - Kézilabda: távozott a szegediek húzóembere KÉZILABDA
11:59 - Majdnem meghalt a brazil válogatott klasszisa NEMZETKÖZI FOCI
10:53 - Óriási dráma: véget ért a futballista számára a vb NEMZETKÖZI FOCI
10:22 - Magyar futballistáról áradoznak Amerikában - videó NEMZETKÖZI FOCI
09:09 - Széttrollkodta Maradona Messiék meccsét - videó NEMZETKÖZI FOCI
08:14 - Fucsovicsék nem éltek az eséllyel; Federer újra világelső! TENISZ
05:00 - Vasárnapi sport: pályán a németek és a brazilok a vb-n! EZT LÁTOD ÉLŐBEN
22:53 - Öngól és tizenegyes: hiába Nigéria szép meze - videó NEMZETKÖZI FOCI
22:06 - Ibra megint ellopta a show-t a vb-n, durván beszólt NEMZETKÖZI FOCI
21:27 - Hosszú Katinka győzött és komolyat üzent - fotó ÚSZÁS
20:43 - Korábbi NB I-es fellegvárak jutottak fel az NB III-ba! MAGYAR FOCI
20:00 - Újabb videóbíró, nagy perui dráma, dán öröm - videó NEMZETKÖZI FOCI
19:11 - BRÉKING! Szurkolók közé hajtott egy taxi Moszkvában NEMZETKÖZI FOCI
19:07 - Óriási csavar: Neymar klubot vált, de nem a Realba megy! NEMZETKÖZI FOCI
18:19 - Nem sikerült túl jól a magyaroknak a vívó-Eb nyitánya EGYÉB SPORTOK
17:40 - Fontos magyar szereplői voltak Messiék meccsének - fotó NEMZETKÖZI FOCI
16:57 - Messi volt a bűnbak, Izland csodát tett - videó NEMZETKÖZI FOCI
16:00 - Tour de France: szomorú hír a franciáknak EGYÉB SPORTOK
15:26 - Kamion Eb - Kiss Norbert parádézott a Hungaroringen AUTÓ-MOTOR
14:47 - Bajnokcsapattól igazolt focistát a Ferencváros! MAGYAR FOCI
13:59 - Kellett a technika segítsége is a francia győzelemhez - videó NEMZETKÖZI FOCI
12:59 - Hosszú Katinka nyert Barcelonában, majd Monacóból bejelentkezett ÚSZÁS
12:11 - Ronaldo reakciója a mesterhármasa után NEMZETKÖZI FOCI
11:16 - Nyolc játékos került ki a magyar válogatott keretéből VÍZILABDA
09:47 - Női röplabda Európa Liga: Ezüstérmes magyar reakciók a hősöktől RÖPLABDA
09:01 - Ronaldo kecskéző gólörömmel üzent a kecskéző Messinek - képek NEMZETKÖZI FOCI
08:11 - NB III-as osztályozók: ma rendezik meg a visszavágókat MAGYAR FOCI
07:21 - Szombati sport: Messi és Griezmann is bemutatkozik a vb-n EZT LÁTOD ÉLŐBEN

Élő eredmények