2011. 09. 01. 13:02

Állami vezető kezébe került a klub, de a várt fejlődés sehol sincs, egyelőre inkább hátrafelé araszol a Ferencváros.

Amikor idén február 25-én Kubatov Gábor bejelentette, hogy elvállalja a Ferencvárosi Torna Club elnöki pozicíójával járó felelősségteljes beosztást, mindenki azt hitte: a Videoton-szerű mekka köszönt a zöld-fehér klubra, de a kánaán felé vezető sziklás útvesztő egyre jobban hasonlít a pokol tornácára.

Kubatov első bejelentései között tette közzé azt, hogy átfogóvizsgálatot szerveznek a csapatot működtető gazdasági társaságon belül. Kubatov Gábor, a Ferencvárosi TC elnöke szerződést kötött az Ernst (and) Young nemzetközi könyvvizsgálóval, hogy a cég három évre visszamenőleg átvilágítsa az anyaegyesület és 17 szakosztályának gazdálkodását, könyvelését, teljes működését. A vizsgálat eredményéről azóta semmit sem lehet hallani.

Kubatov akkor elmondta, nem pénzt, hanem rendet ígér, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy ne mendemondákra alapozzon, hanem tényekre, amelyek megismeréséhez a vizsgálatok segíthetik hozzá. Ezt követte az a bejelentés, hogy az anyaegyesület valóban szeretné visszaszerezni a labdarúgó-csapatot működtető gazdasági társaságot. Meg is történt.

Nos, rend azóta sincs. Ezt a folyamatos történések bizonyítják.

Persze az eredmények sem jönnek, de az most talán nem is ide tartozik, bár biztosan szoros hatással volt minden történésre.

Augusztus 11-én pattant ki az első botrány, amikor a klub bejelentette, hogy a Ferencváros együttese Liban Abdit és Andrezinhót is felfüggesztette az első keretből. Állítólag a két játékékos rendkívül bomlasztó hatással volt a csapategységre: "Nehéz döntést hozott tegnap az FTC labdarugó szakosztályának vezetősége. A csapat meghatározó játékosainak egyetértésével mától Liban Abdit, és Andrezinhot a csapat első keretétől felfüggesztette, egyúttal kérte az őket képviselő menedzsereket, hogy rövid időn belül keressenek nekik új csapatot. A döntést nehezítette, hogy tehetséges, meccseket eldönteni tudó labdarúgókról van szó, akik azonban nem értették meg a Ferencváros örök törvényét, mely az erkölcs, erő, egyetértésen alapszik."

Öt nappal később aztán Prukner László vezetőedző is bedobta a törülközőt és lemondott posztjáról. Talán itt követte el a legnagyobb hibát a Kubatov – Orosz páros. Az álltólagos indok nagyjából semmitmondó volt, mivel arra hivatkoztak, hogy Prunker nem volt kellő türelemmel a csapat iránt.

Felvetődik a kérdés, ha Prukner nem volt kellő türelemmel, akkor ki?

Gyakorlatilag már az őszi szezon vége óta lehetett hallani a pletykákról, amelyek később tényként is beigazolódtak, hogy Kevin McCabe kiszáll és nem akarja tovább finanszírozni a zöld-fehér pénznyelőt. Prukner szinte egy személyben tartotta a lelket a csapatban egy három hónapos felkészülési időszak során, majd akkor is, amikor éppen McCabe a mindenki által gyűlölt Berki Krisztián kezébe játszotta át a klubot működtető gazdasági társaságot. Eközben pedig erősítések nélkül is eredményes tudott lenni, és végül a bajnokságban a harmadik helyre és az Európa Ligába vezette a Ferencvárost.

Az ezer sebből vérző csapat sikeres tudott lenni Pruknerrel a nehéz és kényes szituációban is, sőt még a szurkolókkal is remek kapcsolatot ápolt, ami azért a korábbi években nem sok ferencvárosi vezetőedzőről volt elmondható.

Ezek tükrében nem hiba elküldeni egy ilyen edzőt? Te, hogy gondolod? Szavazz itt!

Prukner távozását követően heves edzőkeresésbe kezdett a klub, de a sokak által várt László Csaba túl drága volt, így ő kiesett a kalapból. Ideiglenesen Prukner segédje, Nagy Tamás lett a vezetőedző, de vele is csak pofonokba szaladt bele a Ferencváros.

Agusztus 30-án aztán megszületett a döntés, Détári Lajos lett a Ferencváros labdarúgó csapatának vezetőedzője.

A hatvanegyszeres korábbi válogatott labdarúgó, edző egyike a magyar labdarúgás utolsó klasszisainak. Játékosként megfordult Frankfurtban és az Olympiakosban is. Összesen 13 klubban játszott Dunakeszitől Anconáig.

Edzőként csakugyan kalandos karriert futotbb be. Eddigi legjelentősebb sikerét Szombathelyen érte el, ahol feljutott a Haladással az élvonalba. Détári még sehol sem töltötte ki a szerződését, nyolc év alatt 14 csapat kispadján fordult meg.

Nagyvárad, Csepel, Budapest Honvéd, Vietnám, Szombathely, Tatabánya, Diósgyőr, Nyíregyháza, Panserraikos, Unione FC, Felsőpakony, Sopron, Siófok, Vecsés, Szlovákia és Vecsés után következik a Ferencváros.

Cseppett sem szeretnénk lerombolni Détári Lajos nímbuszát, de edzőként egyelőre inkább felejthető teljesítményt nyújtott, mintsem értékelendőt.

Kérdés, hogy az egyre nehezebb anyagi és lelki helyzetben lévő klubot képes lesz-e elmozdítani a holtpontról, és legalább olyan eredményeket szállítani, mint azt elődje, Prukner László tette?

Fotó: Tempofradi / Sportmenu

Legfrissebb híreink


Élő eredmények