Szerkesztő: Nagy Benjámin
2018. 01. 23. 15:58

Hozzátesszük, Ljubomir Vranjes jogosan mondta el véleményét.

 

Az M4 Sport hétfői Kézilabda magazinjának a férfiválogatott szövetségi kapitánya, Ljubomir Vranjes és a Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója, Zsiga Gyula volt a vendége, a beszélgetés során pedig kiderült, a felek között kommunikációs problémák adódtak a pont nélkül zárt Európa-bajnokság előtt, a svéd szakember továbbá kritikával illette a sportág utánpótlás-nevelését, mondván a válogatott játékosok erőnléte nem megfelelő, és a 17-19 éves tehetségeket sem látja.
 
A szövetségi kapitány azonban a hétfői Kézilabda magazinban elmondta, a válogatottnak elég ideje volt felkészülni az Európa-bajnokságra, bár persze, ha tehette volna, akkor korábban nekilát az összetartásnak.

A Magyar Kézilabda Szövetség szakmai igazgatója, Zsiga Gyula a pénteki Sportreggeliben ellenben úgy fogalmazott, Ljubomir Vranjes nem élt a szövetség által kínált lehetőségekkel. A hétfői Kézilabda magazinban konkrétan meg is nevezte, melyekre gondol, s mint az a szövetségi kapitány reakciójából kiderül, kommunikációs probléma adódhatott közte és az MKSZ között.

„Nem tudtam mindegyik lehetőségről, így pedig nagyon nehéz kihasználni őket. De egy válogatottnál ez nem így megy. Vannak napok, amelyeket tudunk használni, mert a klubok ilyenkor el tudják engedni a játékosokat, míg máskor nem”– hangzott a szövetségi kapitány válasza.

Ami a magyar játékosok megismerését és feltérképezését illeti, elmondta, nem járt Dabason, Budakalászon vagy Tatabányán, de nincs is rá szüksége, mert napi tíz órában figyeli és elemzi kézilabdázóit, ami elegendő. S mivel a magyar bajnokságban nincs meg a kellő minőség, így nem is bonyolult a viszonylag kevés kiemelkedő hazai játékos teljesítményét lekövetni. Hat-hét meccsből már tudja, mire számíthat egy játékosától. A problémát meglátása szerint más jelentette.
„Voltak olyanok, akiknek túl nagyok voltak az elvárásaik. A második legfiatalabb csapat voltunk az egész Eb-n, míg a visszavonulókkal több mint 1400 nemzetközi meccs tapasztalatát vesztettük el.”

Ráadásul a rendelkezésre álló játékosok erőnlétével sem volt elégedett Vranjes, a szövetség szakmai igazgatója pedig ennek a problémának a megoldása kapcsán is a hatékonyabb együttműködés és kommunikáció fontosságát hangsúlyozta.
 
„Amikor idejöttem, nem tudtam sokat a magyar bajnokságról. Volt egy gyenge válogatottunk, amelyben a legjobb magyar játékosok voltak, és láttam az ő erőnlétüket. Mit mondjak, nem voltam igazán elégedett! Gyorsan elfáradtak, ezért el kellett kezdeni megtanítani őket arra, hogy miként eddzenek ahhoz, hogy több erejük legyen."

Ljubomir Vranjes azt is kiemelte, a válogatott játékosok közül csak nagyon kevesen játszanak a klubjukban kétirányú kézilabdát, azaz mindenkinek tudnia kellene minden poszton játszani védekezésben és támadásban egyaránt.
 
A szövetségi kapitány szerint a védekezés lenne a legfontosabb, ám a fiatalok edzéseit látva azt tapasztalta, Magyarországon zömében csak a támadásokat gyakorolják ennek a korosztálynak az edzésein.

„Amikor a játékosok a válogatottba érkeznek, nem szeretem, ha azzal kell tölteni az időt, hogy fizikálisan felhozzuk őket. Ez egy vicc! Én akkor és ott már a taktikai munkát szeretném velük végezni. A másik pedig, hogy hol vannak a 17, 18, 19 éves tehetségek? Nem látom őket. A fizikai felkészítést 16 éves korban el kellene kezdeni, hogy mire NB I-es játékosok és válogatottak lesznek, tökéletes formában legyenek. Jelenleg nem látom, hogy lenne megfelelő fizikai felkészítés.”

Vranjes ezért hangsúlyozta, jó lenne, ha leülhetne beszélni a kluboknál dolgozó edzőkkel és megismerné a munkájukat, hogy segíteni tudják egymást.

Súlyos kihagyás vár Mbappéra " NEMZETKÖZI FOCI › Futball hírek

Letaglózták a franciát.

Legfrissebb híreink


Élő eredmények