Szerkesztő: Nagy Zsolt
2018. 01. 21. 20:31

A szövetség kiállt a vezetőedző mellett.

A Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Kocsis Máté szerint nincs edzőkérdés a férfiválogatottnál, azaz a szakmai munkát továbbra is Ljubomir Vranjes irányítja majd. A szövetség vezetője ugyanakkor azt elismeri, hogy a csehek elleni utolsó Eb-csoportmérkőzés egyes momentumai és a svéd szakember bemutatkozása a nemzeti csapat élén csalódást okozott, de ez nem ok arra, hogy új kapitány után nézzenek. A jövőben pedig akár egy magyarul beszélő szakember is segítheti Vranjes munkáját.
 
Kocsis Mátéval az origo.hu készítet interjút.
 
Akik elolvasták a Magyar Kézilabda Szövetségnek a csehek elleni Eb-mérkőzés után kiadott közleményét és látták Zsiga Gyula szakmai igazgató véleményét, azt is gondolhatnák, hogy Ljubomir Vranjes napjai meg vannak számlálva. Tényleg így van ez?
 
Szó sincs erről. A magyar férfi kézilabda-válogatottnál nincs kapitánykérdés. Ljubomir Vranjes a világ egyik legjobb és legfelkészültebb szakembere, Marosi László javaslatára nem véletlenül döntöttünk mellette, örülünk, hogy itt van. Nem kapott selyemzsinórt, még akkor sem, ha néhányan ezt olvasták ki a szövetség közleményéből. Vranjes mindent tud a kézilabdáról, szerintem konkrétan egy zseni. Eredményei, tudása, személyisége, profizmusa, és a reálisan kitűzött célok reménytelivé tették az EB-t, sőt volt, aki csodát is várt. Ehhez képest a minimális elvárás alulmúlása, miszerint hat mérkőzést játsszon a csapat, sőt a nulla pontos kiesés igenis csalódás volt mindenkinek. Az is kétségtelen, hogy szakemberek kifogásolták a felkészülés intenzitását, kevesellték az arra fordított figyelmet, és sokan érezték úgy, hogy Vranjesben is sokkal több van a látottaknál. Márpedig, ha a magyar válogatottról van szó, jogos elvárás, hogy mindenki a legkeményebben, vitán felül álló erőbedobással dolgozzon. A válogatott kell, hogy a legfontosabb legyen, és hiába szerepelnek akár jól a külföldiekkel feldúsított hazai klubok, ha a magyar keret lebőg egy világversenyen, akkor nincs jó magyar kézilabda, és ez ki fog hatni az egész sportágra. Ezért kell mindent ez alá rendelnie mindenkinek. A csalódottság tehát nem számon kérhető senkin, szakmai viták pedig mindig lesznek. De félreértés ne essék, Ljubomir Vranjessel megyünk tovább.
 
Hogyan értékeli a magyar férfiválogatott három Eb-mérkőzését?
 
Szerintem, ha valaki nem vagdalkozni, meg személyeskedni akar, hanem tárgyilagos, akkor beláthatja, hogy az EB meccseinek összképe nem volt olyan lesújtó, mint sokan mondják. A kiesés az volt, de a játék képe kevésbé. A dánok elleni meccs eredménye papírforma, ott annál többet, mint amit a csapat bemutatott, józanul senki sem remélhetett. Negyven percig amúgy kiválóan játszottunk. A második mérkőzésen, Spanyolország ellen nagyon közel voltunk a bravúrhoz, kifejezetten impozáns volt a játék, de végül épphogy nem sikerült nyerni. Amúgy az is a mai papírforma. A csehekkel szembeni meccsről az eleje óta tudtuk, hogy az lesz a sorsdöntő, azt volt kötelező megnyerni, nem a dánt, meg a spanyolt. Ott az lett volna a papírforma. De a csehek meglepték a csapatot, a mieink pedig a legrosszabb formájukat hozták és még csak kis szerencséjük sem volt. Mindenki láthatta. Ennek a mérkőzésnek egyes momentumai és persze a végeredménye is végtelen csalódást okozott Varasdon minden magyar szurkolónak, szakembernek. Talán az utolsó tizenöt percben fordult a legtöbb tekintet Vranjes felé, mert ő az, aki csodát tud tenni. Ez persze nem méltányos vele szemben, de hát tényleg azt várt mindenki tőle. Ugyanakkor ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy a magyar válogatott most nagyon fiatal, tapasztalatlan játékosokból állt. Többjük még nem is játszott ilyen színvonalú és erősségű meccseket, főleg nem kétnaponta. Ez persze nem mentség, pusztán az egyik magyarázat a hibákra.
 
Az Európa-bajnokság után felerősödtek azok a hangok, amelyek azt firtatták, hogy Ljubomir Vranjes mellett miért nem dolgozott egy olyan szakember, aki beszél magyarul. A szövetségi kapitánynak mind a Veszprémnél, mind a válogatottnál svéd segítője van. Az MKSZ nem javasolja majd a szakembernek, hogy vegyen maga mellé egy olyan edzőt, aki képes áthidalni a kommunikációs problémákat?
 
De, határozottan javasolni fogjuk, mindig is ezt az álláspontot képviseltük. Az MKSZ eddig is megadott és a jövőben is megad minden segítséget a válogatottaknak és szövetségi kapitánynak. A sikeres szereplés érdekében semmi sem lehet akadály, akár az edzői stábot is ki kell bővíteni. Vranjes nyugodtan dolgozhat svéd kollégájával, de mellette választhat még olyan edzőt is maga mellé, aki segít neki a játékosokkal való kapcsolattartásban, akivel jól tud együtt dolgozni. Szerintem ez neki is jó lenne, az értékeléskor hangsúlyosan kitérünk majd erre. Sok minden másra is rávilágított az Eb, ezért az előttünk álló szakmai értékelésnek átfogónak kell majd lennie, nincs elvesztegetni való idő, de akik temetik a sportágat, tévednek.
 

Ekkor lép pályára Fucsovics Federer ellen " TENISZ › Friss hírek

Elkészült az Australian Open hétfői játéknapjának tervezett menetrendje, melynek alapján a Roger Federer - Fucsovics Márton nyolcaddöntőt nem az esti programba jelölték, hanem a délutániba, így minden valószínűség szerint már hajnali 5 órakor pályán lesznek Fucsovicsék.

Cimkék: kézilabda

Legfrissebb híreink

23:13 - Hihetetlen módon motiválja csapatát a sztáredző NEMZETKÖZI FOCI
22:59 - Nemzetek Ligája: a portugálok örülhetnek, a törökök szomorkodhatnak NEMZETKÖZI FOCI
22:03 - Messi szerint ezt a négy játékost kell leigazolnia a Barcának! NEMZETKÖZI FOCI
21:23 - Kézi: erődemonstrációt tartottak a győriek a BL-ben KÉZILABDA
21:11 - F1: Alonso nagyon keményen kritizálta a száguldó cirkuszt AUTÓ-MOTOR
20:13 - Kosárlabda: óriási győzelmet aratott a magyar válogatott KOSÁRLABDA
19:33 - Kézi BL: ezt üzenték a veszprémi kézisek a drukkereknek KÉZILABDA
18:25 - Tenisz: óriási meglepetés a világbajnokságon TENISZ
17:36 - Kézi: balhé Veszprémben, így tiltakoznak a drukkerek KÉZILABDA
17:17 - Kézilabda: óriási pofont kapott a Fradi a BL-ben KÉZILABDA
16:02 - Darts: gusztustalan botrány rázta meg a sportágat EGYÉB SPORTOK
14:58 - Gyászol a brazil futball: korszakalkotó zseni távozott NEMZETKÖZI FOCI
13:38 - Hosszú Katinka óriásit harcolt, de nem lehet elégedetlen ÚSZÁS
11:55 - Nem akárkit ütött lovaggá Károly herceg - videó NEMZETKÖZI FOCI
11:06 - Hosszú Katinka: 500! ÚSZÁS
10:26 - Elképesztő, hogy segíti az AS Roma a megvert szurkolót NEMZETKÖZI FOCI
08:14 - Van, amit nem tud elképzelni a Veszprém vezetőedzője KÉZILABDA
07:19 - Argentína-Mexikó, Brazília-Uruguay: gólösszefoglalók NEMZETKÖZI FOCI
07:01 - Szombati sport: olasz-portugál a Nemzetek Ligájában EZT LÁTOD ÉLŐBEN
06:36 - Hollandia intézte Franciországot, kiestek a németek - eredmények NEMZETKÖZI FOCI
23:06 - Nemzetek Ligája: kieshet és második is lehet a magyar válogatott MAGYAR FOCI
22:46 - Simán nyert Rossi nélkül a válogatott, Orbán először köszönt be MAGYAR FOCI
21:33 - Kapás Bogiék előbb álltak meg 400 gyorson - reagált ÚSZÁS
21:17 - Kapás Bogiék azt hitték, előbb van vége a 400 gyorsnak - videó ÚSZÁS
21:13 - Willi Orbán első gólja a magyar válogatottban - videó MAGYAR FOCI
20:41 - Ezért nem játszhat ma a belgák gólvágója NEMZETKÖZI FOCI
20:06 - Könnyfakasztó: a Boca Juniors és a mozgássérültek – videó NEMZETKÖZI FOCI
19:30 - Magyarország-.Észtország: a kezdőcsapatok MAGYAR FOCI
17:46 - Megtörték Hosszú Katinka páratlan sorozatát ÚSZÁS
16:56 - Ennél a csapatnál dolgozik a népszerű szakértő NEMZETKÖZI FOCI
15:52 - Real: Neymar vagy Mbappé érkezik? NEMZETKÖZI FOCI
14:47 - Ennek a csapatnak mondott nemet Wenger NEMZETKÖZI FOCI
13:43 - Magyar futball: meglepő edzőváltásról érkezett hír MAGYAR FOCI
12:37 - Darts: parádés kilencnyilas a fiatal tehetségtől - videó EGYÉB SPORTOK
11:51 - Óriási hiba miatt nem lehet válogatott az Inter sztárja NEMZETKÖZI FOCI
10:58 - Magyarország-Észtország: ezekben a mezekben játszanak este MAGYAR FOCI
10:48 - Ezt a sztárcsapatot veszi át Zidane? NEMZETKÖZI FOCI
09:39 - Kézi: nagyon kemény nyilatkozatot adott a magyar sztárcsapat edzője KÉZILABDA
08:50 - Kézi: bombameglepetés a Magyar Kupában KÉZILABDA
07:00 - Betegség és sérülések miatt alig marad játékosa Marco Rossinak MAGYAR FOCI
04:45 - Csütörtöki sport: hajrá, magyarok! EZT LÁTOD ÉLŐBEN

Élő eredmények