Szerkesztő: Simon Zoltán
2018. 02. 02. 09:01

Mocsai nem érti Vranjes kritikáit, meghívta Balatonboglárra

Az M4 Sportnak nyilatkozó szövetségi kapitány nekiesett a magyar utánpótlásképzésnek

 
Mocsai Lajos nem érti Ljubomir Vranjes kritikáit, egyúttal - mint azt a DIGI Sport híradójában elmondta - meghívja a férfi válogatott svéd edzőjét a Nemzeti Kézilabda Akadémiához, hogy nézze meg, hogyan dolgoznak.
 
 "Két meccset nyerni az Eb-n, talán ez a reális. De én nem szeretem a realitásokat, szóval megpróbálunk ezen változtatni" - nyilatkozta a horvátországi férfi kézilabda Európa-bajnokság előtt Ljubomir Vranjes a Sport 24-nek.
 
Hogy a megálmodott két győzelem mennyire volt a realitás, nem tudjuk, a magyar válogatott mindenesetre három vereséggel kullogott haza az Eb után. Ezek után az M4 Sportnak nyilatkozó szövetségi kapitány nekiesett a magyar utánpótlásképzésnek, erőnlétben gyenge magyar játékosokról beszélt, és azt mondta, a fizikai felkészítést 16 éves korban kellene elkezdeni. A korábbi női és férfi sikerkapitány Mocsai Lajos másképp vélekedik.
 
"A kondicionális képességfejlesztésnek a rendszerét 16 éves korban elkezdeni fejleszteni nagyon késő, hanem ott a tárcsás súlyemelésre gondolhatott valójában, mint egy szűkebb területre. De edzéselméleti-módszertani szempontból azért sokkal bővebb az a környezet, amelyben a gyerekekkel kell dolgozni." 
 
"Az utánpótlásban a Nemzeti Kézilabda Akadémiát a világ kézilabda-szövetsége mintaprojektként próbálja kezelni, és valószínűleg a világ egyik kiemelt kézilabdaképző központja lesz. Tehát feltételezni azt, hogy az ott dolgozó szakemberek és az ott lévő sporttudományos háttér nem tudja, hogy mit kell csinálni - én ezt nem tudom elfogadni" – mondta Mocsai Lajos az általa vezetett balatonboglári akadémiáról.
 
"Megnyugtatom, hogy ha lejön hozzám, szeretettel meghívom a kézilabda akadémiámra, hogy milyen képességfejlesztés folyik" – üzent Vranjesnak. 
 
A svéd szakember azt is hiányosságként emlegette, hogy a magyarok csak a támadást gyakorolják, és kevesen játszanak kétirányú kézilabdát a klubjukban. "Ha ő azt feltételezi, hogy mi nem tudjuk, hogy a támadás és a védőjáték azonos mértékben fontos, kiegészítve a lerohanásokkal és a visszarendeződéssel, és ennek nincsen meg nálunk a sporttudományos kutatási háttere, hogyan kell végrehajtani, akkor jelzem, hogy ezen már rég túlvagyunk, mert akkor eddig sem tudtunk volna eredményt elérni" – fogalmazott a Testnevelési Egyetem rektora, aki női kapitányként olimpiai ezüstöt nyert, a férfiakkal pedig Londonban négy közé jutott.
 
A tavalyi vb-bronzérmes Szlovénia elleni világbajnoki pótselejtezőn viszont tényleg nehéz lesz jó eredményt elérni. Négy éve Mocsai Lajosnak egy talán erősebb magyar csapattal sem sikerült a továbbjutás, az akkor a magyarok olimpiai részvételébe is került. "Ha jól föl tudunk készülni, kellő idővel, a védelem megfelelő megszervezésével - mert az nem lehet, hogy egy cseh balátlövő 10 vagy annál több gólt lő nekünk úgy, hogy nincs előtte megfelelő védelem -, ezt meg kell tudnunk szervezni a mostani játékosállományból, és akkor van reális esélyünk, hiszen a második mérkőzés Magyarországon lesz, így ezt nem látom reménytelennek."
 
Mocsai Lajos szerint időt kell adni a kapitánynak, és amiben csak lehet, segíteni kell. „Egy jó kisugárzású, eredményes klubedzőről van szó, egész más terület a nemzeti válogatottnak egy világverseny, neki ezt az utat meg kell találnia, nekünk pedig meg kell találnunk, hogyan tudjuk segíteni a munkáját.”
 
Cimkék: kézilabda

Legfrissebb híreink


Élő eredmények