Szerkesztő: Bíró Ádám
2018. 04. 12. 16:29

A Bors számolt be arról, hogy mivel bukott le a klasszis.

A Bors cikkét változtatás nélkül közöljük.
 
Kábítószert fogyaszthatott a doppingvétség miatt 18 hónapos eltiltással sújtott olimpiai bajnok kalapácsvető, Pars Krisztián – értesült a Bors. Úgy tudjuk, olyan természetes szerről van szó, amelyet rekreációs céllal szokás használni.
 
A kalapácsvető szervezetében a tiltólistán található, teljesítményfokozásra viszont nem alkalmas anyagot találtak a doppingellenőrök versenyidőszakon kívül, január 13-án. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, Tiszeker Ágnes nem árulta el lapunknak, mivel bukott meg a kalapácsvető.
 
– Nem kötelez semmi, hogy megnevezzem a szert. A tiltólistán vannak olyan anyagok, amelyeket elsősorban nem teljesítményfokozó hatásuk miatt nem lehet használni, hanem egészségkárosító szerepük van vagy a sport szellemiségével összeegyeztethetetlen.
 
Krisztián esetében a büntetési tétel négy évről indul, ám a bizottság mérlegelte, hogy nem teljesítményfokozó szerről beszélünk, és versenyidőszakon kívül használta, ezért enyhítették 18 hónapra a büntetését – mondta a Borsnak Tiszeker, aki hozzátette: Gerevich-ösztöndíjától megfosztották Parst, ám az olimpiai arany után járó járulékot továbbra is kapja, hiszen a londoni diadala nem függ össze a mostani vétségével.
 
A MACS vezetője azt is elmondta: Csipes Tamara azért kapott csupán öt hónapot ko­kain használata miatt, mert ő nem doppingvétséget követett el, hanem kábítószer-ellenőrzésen akadt fent.
 
– Kucsera Gábor versenyidőszakban bukott le, őt ezért tiltották el első fokon négy évre, majd ezt mérsékelték kettőre – zárta Tiszeker.
 
Megkérdeztük korábbi me­nedzserét, a magyar atlétaválogatott szakmai igazgatóját, Spiriev Attilát, hogyan érintette az eset.
 
– Mint feltehetően mindenkit. Azaz meglepetéssel értesültem róla, de hozzáteszem: a hosszú eltiltás ellenére Krisztián van olyan erős jellem, hogy 2019. júliusa után képes újra csúcsra kerülni – szögezte le Spiriev.
 
Az ügyben kerestük Pars Krisztiánt is, ám telefonja tegnap folyamatosan ki volt kapcsolva. 
 

Legfrissebb híreink


Élő eredmények