Szerkesztő: Nagy Benjámin
2018. 07. 19. 19:29

Drámákból nem volt hiány!

 

A sárga trikós Geraint Thomas diadalmaskodott a Tour de France országúti kerékpáros körverseny csütörtöki, 12. szakaszán, így összetettben is növelte előnyét.

A Bourg-Saint-Maurice-ból rajtolt szakaszon a mezőnyre 175,5 kilométer és többek között a legendás Alpe d'Huez megmászása várt, amely 30. alkalommal volt befutó helyszíne.

Két kiemelt kategóriás hegy után a záró, mind közül a legnehezebb emelkedőnek Steven Kruijswijk több mint négyperces előnnyel vágott neki az összetett esélyeseit magában foglaló tízfős boly előtt. A folyamatosan szétforgácsolódó csoportból Romain Bardet és a címvédő Chris Froome is támadott, míg Vincenzo Nibali négy kilométerrel a befutó előtt – vélhetően egy nézővel vagy motorossal összeakadva –bukott. Froome-ot nem sokkal korábban egy néző is megütötte.

 Mintegy három kilométer volt hátra, amikor Kruijswijket befogták, így a döntés az akkor ötfős csoportra maradt, amelyben Bardet és Froome mellett a szintén aktív Tom Dumoulin, az addig meghúzódó Thomas, valamint a többször is leszakadó, majd visszakapaszkodó Mikel Landa tekert.

Thomas az utolsó métereken váltott ritmust, támadását pedig csak Dumoulin tudta átvenni, ám a szakaszgyőzelem – akárcsak szerdán – Thomasé lett. Ezzel a brit kerékpáros lett az első, aki sárga trikósként győzni tudott a Tour emblematikus emelkedőjén. Másodikként Dumoulin, harmadikként Bardet haladt át a célvonalon, az összetettben Thomas előnye az utolsó alpesi szakaszt követően több mint másfél perc csapat- és honfitársa, Froome előtt.

Az emelkedők alaposan szétmorzsolták a mezőnyt, három sprinter is feladta a viadalt: André Greipel, illetve az egyaránt két-két szakaszgyőzelmet aratott Dylan Groenewegen és Fernando Gaviria. Ezzel jelentősen megnőtt az esélye a pontverseny megnyerésére Peter Sagannak, miután vetélytársai közül kedden Marcel Kittel és Mark Cavendish a limitidő túllépése miatt szintén befejezte a viadalt.

Eredmények:
12. szakasz, Bourg-Saint-Maurice - Alpe d'Huez, 175,5 km, hegyi befutó:
1. Geraint Thomas (brit, Sky) 5:18:37 óra
2. Tom Dumoulin (holland, Sunweb) 2 másodperc hátrány
3. Romain Bardet (francia, AG2R) 3 mp h.
4. Chris Froome (brit, Sky) 4 mp h.
5. Mikel Landa (spanyol, Movistar) 7 mp h.
6. Primoz Roglic (szlovén, Lotto NL-Jumbo) 13 mp h.
7. Vincenzo Nibali (olasz, Bahrain-Merida) azonos idővel

Az összetett élcsoportja:
1. Thomas 49:24:43 óra
2. Froome 1:39 perc hátrány
3. Dumoulin 1:50 p h.
4. Nibali 2:37 p h.
5. Roglic 2:46 p h.

Pénteken a Bourg d'Oisans és Valence közötti 169,5 kilométer vár a mezőnyre, amely a jövő vasárnapi párizsi befutóig 3351 kilométert teker a 105. Tour de France-on.

Legfrissebb híreink


Élő eredmények