Szerkesztő: Nagy Zsolt
2018. 01. 17. 19:02

Fiatalon nagy kanállal ette az életet.

A súlyemelő Lénárt Ferenc az 1992-es barcelonai olimpián kilencedik helyen végzett. Már évtizedek óta hajléktalanszállón lakik, családja nincs.
 
Amikor az ország Egerszegi Krisztinát, Darnyi Tamást, Szabó Bencét, Ónodi Henriettát, a női kajak-négyest, Kovács Antalt, a nemrég 50. születésnapját ünneplő Repka Attilát és Farkas Pétert ünnepelte a ’92-es barcelonai ötkarikás játékokon szerzett aranyérmekért, addig a súlyemelő Lénárt Ferenc az 56 kilogrammosoknál elért kilencedik helyezésével nagyon háttérbe szorult.
 
A felsorolt olimpiai bajnokok nagy részét a mai napig nagy szeretet, közmegbecsülés övezi, Lénárt Ferenc élete viszont múltjához mérten már egészen korán más irányt vett. Ma Szekszárdon él, egy hajléktalanszálló lakója.
 
Már egészen fiatalon rossz lapokat osztott neki a sors. Szülei állami gondozásba adták, két bátyjával együtt intézetben nőtt fel Pécsett. Egyik testvére most ott él, érmeit, okleveleit őrzi, de nincsenek olyan jóban, ezért nem is hívja magához lakni. A másik testvér Floridába költözött, de életvitele miatt „csoda, hogy még nem lőtték le” – állítja Lénárt.
 
Sajnáltatni nem akarja magát, mint állítja, fiatalkorában nagy kanállal ette az életet, voltak barátnői, de soha nem nősült meg, gyereke sincs. Sportolni a baranyai székhelyen kezdett, már a ’88-as szöuli olimpiára is kivitték, de amikor a városban a szponzoráció megszűnt az uránbányák felszámolása miatt, átigazolt a Szekszárdi Húsipari Vállalat által támogatott egyesülethez. Ekkor érte el karrierje csúcsát országos és nemzetközi szinten egyaránt. Lakást is ígértek neki, amelybe végül más költözött, ő csak egy albérletet kapott. Saját otthona soha nem volt.
 
Pályafutása 1993-ban fejeződött be, pár évvel később már hajléktalanszállón élt. Bár van építőipari technikusi, illetve edzői végzettsége, alkalmi munkákból él, építkezéseken dolgozgat, „amíg fel tud menni a létrán”.
 
Az egykori olimpikonra a közeljövőben csípőműtét vár, jövőképe már nincs. Illetve „ez az”, mutatta lakhelyét az egykori súlyemelő.
 

A Ferencváros lemondott róla, Újpestre kerülhet a támadó " MAGYAR FOCI › Labdarúgó NB I

A Nemzeti Sport Online helyszínen tartózkodó munkatársai szót váltottak a Janis Ikaunieks társaságában érkező menedzserrel, ő azonban egyelőre nem kívánt részletekkel szolgálni az újpesti szálról.

Cimkék: súlyemelés

Legfrissebb híreink


Élő eredmények