Szerkesztő: Simon Zoltán | MTI
2018. 05. 26. 10:22

Levelet írtak a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek.

Orosz sportvezetők a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) írt levélben elismerték, hogy „elfogadhatatlan manipulációk” történtek a „doppingellenes rendszerben”, illetve „szisztematikus doppingolás” zajlott az országban.

 
„Az orosz sport súlyos válságát az orosz doppingellenes rendszer elfogadhatatlan manipulálása okozta, melyet a WADA és a NOB égisze alatt lefolytatott vizsgálatok során tártak fel” – írta Pavel Kolobkov sportminiszter, valamint Alekszandr Zsukov, az Orosz Olimpiai és Vlagyimir Lukin, az Orosz Paralimpiai Bizottság elnöke közös levelében, melyben ismételten kérték az orosz doppingellenes ügynökség (RUSADA) felfüggesztésének megszüntetését a WADA-tól.
 
Craig Reedie elnök „az eddigi legbiztatóbbnak” nevezte az oroszok hozzáállását a WADA múlt heti, montreali ülésén.
 
„Meg tudjuk erősíteni, hogy a szükséges intézkedéseket meghoztuk és ezután is megtesszük azokkal szemben, akik érintettek voltak a szisztematikus doppingolásban, annak érdekében, hogy ezeknek a személyeknek a jövőben ne legyen szerepük, illetve befolyásuk az oroszországi doppingellenes küzdelemben” – írták az oroszok.
A L'Equipe című francia sportlap által megszerzett levélben a „szisztematikus” kifejezést használták az orosz sportvezetők, az „intézményest” azonban – amely a Richard McLaren kanadai jogászprofesszor vezette testület összegzésében szerepelt – nem.
 
A WADA márciusban még arról számolt be, hogy az orosz sportvezetők miatt sajnálatosan lassan halad a 2015-ben leminősített RUSADA működésének helyreállítása. Craig Reedie akkor egy konferencián úgy fogalmazott, hogy ő személy szerint nagyon bizakodó volt a RUSADA-ban történt kezdeti változásokat látva, de hozzátette, hogy túl hosszú ideje tart a folyamat, s még mindig nem tudni, mikor érnek a végére.
 
Az orosz doppingbotrányt egyrészt Grigorij Rodcsenkov, a moszkvai labor volt igazgatója, másrészt a McLaren vezette független vizsgálóbizottság jelentése robbantotta ki, ezek az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárták fel. Az orosz sportolók a 2016-os riói nyári olimpián még elkerülték a teljes kizárást, az idei phjongcshangi téli játékokról ugyanakkor már kizárták az országot, és sportolóinak külön engedélyt kellett kérniük a szerepléshez. Aki pedig megkapta, az is csak semleges színekben vehetett részt a versenyeken. Az oroszok azzal együtt, hogy most több pontban elismerték a jelentés megállapításait, megkérdőjelezik a Rodcsenkov által szolgáltatott bizonyítékok hitelességét.
 
A RUSADA felfüggesztésének megszüntetését korábban két feltételhez kötötte a WADA: egyrészt a McLaren-jelentés megállapításainak elfogadásához, másrészt ahhoz, hogy a WADA szakemberei számára lehetővé tegyék a vizsgálódást az orosz laborban. A WADA múlt heti ülésén élénk vita alakult ki az enyhítés, illetve a további szigor hívei között. A fegyelmi döntések meghozatalában illetékes testület június 14-én ül össze.
 
Cimkék: dopping

Legfrissebb híreink

23:28 - Francia válogatottja repítette a Veszprémet - előztek a tabellán KÉZILABDA
22:25 - Vízilabda: alázott a férfi válogatottunk az utolsó meccsén VÍZILABDA
21:22 - Idén már nem léphet pályára a franciák világbajnok védője NEMZETKÖZI FOCI
20:15 - Az atlétikai vb-rendezés nagy lépés a budapesti olimpia felé EGYÉB SPORTOK
19:51 - Női kézilabda Eb - Megvan az első elődöntős KÉZILABDA
19:10 - Jégkorong - három változás a magyar keretben JÉGKORONG
18:15 - Világbajnok kézilabdázót igazolt a Ferencváros KÉZILABDA
17:30 - Győri Audi ETO: jó hír érkezett a győri klasszisról KÉZILABDA
16:48 - Libertadores-kupa: Buenos Airesben balhé volt NEMZETKÖZI FOCI
15:28 - Kérdéses Kapás Boglárka szereplése a nyitónapon ÚSZÁS
15:18 - Férfi kézi: kijelölték a 28 fős magyar keretet a vb-re KÉZILABDA
14:40 - Kézi: a románok elleni győzelemmel sem biztos az Eb-elődöntő KÉZILABDA
13:45 - Robben elképzelhetőnek tartja a visszavonulását NEMZETKÖZI FOCI
12:30 - Lazio-Sampdoria: hihetetlen gólörömök a hosszabbításban - videó NEMZETKÖZI FOCI
11:50 - Cagliari-Roma: őrült véghajrá - videó NEMZETKÖZI FOCI
11:20 - Csodát tett a Miami, lehetetlen játékkal verte Tom Bradyéket AMERIKAI SPORTOK
11:05 - A FINA elfogadta a vízilabda szabálymódosításait VÍZILABDA
10:35 - Kim Rasmussen: Ezért vagyunk itt KOSÁRLABDA
09:37 - Rövidpályás úszó-vb - Hosszú már az első napon aranyérmes lehet ÚSZÁS
04:45 - Hétfői sportműsor: topbajnokságok, csúcsmeccs a kézi Eb-n EZT LÁTOD ÉLŐBEN

Élő eredmények