Szerkesztő: Simon Zoltán
2019. 01. 07. 19:30

Nehéz döntést hoztak meg.

Azt követően, hogy az olasz sajtóban híre ment, a Ferrari meneszti csapatvezetőjét, Maurizio Arrivabenét, a csapat hivatalosan is megerősítette, hogy a szakember távozik posztjáról, helyét pedig az eddigi technikai igazgató, Mattia Binotto veszi át.

 
Hosszú ideje cikkeztek már arról, hogy a vörösöknél belső feszültség alakult ki Arrivabene és Binotto között, aki még távozását is kilátásba helyezte, ha a vezetőség „nem tisztázza a szerepeket”. Ma a Gazetta dello Sport írt arról, hogy az elnökség meghozta döntését: Arrivabenének mennie kell, az istálló élére pedig az a Binotto kerül, aki eddig a technikai részleget irányította.
 
Jelezték, sokat a hivatalos megerősítésre sem kell várni (egészen pontosan arról írtak, még hétfőn sor kerülhet rá), ami aztán „menetrendszerűen” meg is érkezett: a kora esti órákban a csapat bejelentette Arrivabene távozását és Binotto kinevezését.
 
Négy évnyi fáradhatatlan elkötelezettség után Maurizio Arrivabene elhagyja a csapatot” – írták hivatalos sajtóközleményükben. „A döntést a vállalat vezetőivel közösen hozták meg, hosszas egyeztetések után, melyek során a csapat jövőjével kapcsolatos témák mellett Maurizio személyes, hosszabb távú érdekei is szóba kerültek” – tették hozzá.
 
„A Ferrari szeretne köszönetet mondani Mauriziónak amiért az elmúlt években hozzájárult a csapat versenyképesebbé válásához, és a legjobbakat kívánja neki a jövőre nézve. A csapat vezetését azonnali hatállyal Mattia Binotto veszi át, a technikai részlegek pedig közvetlenül neki jelentenek majd” – állt a kommünikében.
 
Binotto 1995-ben csatlakozott a Ferrarihoz motormérnökként, igaz, akkor még „csak” a tesztcsapatban dolgozott. 1997 és 2003 között hasonló poszton alkalmazták a versenycsapatnál, majd miután vezető motormérnök lett, 2009-től a KERS-fejlesztését is ő felügyelte. 2014-től az ő irányítása alatt zajlott a hibridmotorok fejlesztése is, tehát kulcsszerepe volt abban, hogy a vörösök ezen a téren folyamatosan közelítettek a Mercedeshez. Az elmúlt két évben technikai igazgató volt.
 
Azt nem tudni, ki veszi át Binotto helyét, de egyelőre nem világos, kineveznek-e valakit a technikai részleg élére, vagy nagyobb felelősséget hárítanak az aerodinamikai osztályt irányító Enrico Cardilere és a motorokért felelős Corrado Iottira. Ami Arrivabenét illeti, korábban szóba hozták a Juventus focicsapatával, ahol vezető szerepet tölthetne be a jövőben.
 
Cimkék: ferrari

Legfrissebb híreink


Élő eredmények