Szerkesztő: Nagy Benjámin
2018. 01. 10. 20:36

2020-tól jöhet egy vadiúj nagydíj.

 

Két év múlva bemutatkozhat a Forma–1-es naptárban a Dán Nagydíj. Végső döntés ugyan még nem született, ám a sportág elnöke, Chase Carey elégedett a tervekkel.

 

Szerdán Koppenhágába látogatott az F1-et tulajdonló Liberty Media első embere, hogy meghallgassa, milyennek képzelik el a projekt megálmodói az első Dán Nagydíjat. Az egyeztetések és az előkészületek már hónapok óta zajlanak az északi ország fővárosának utcáira tervezett versenyről, és a Reuters beszámolója szerint egyre nagyobb az esély arra, hogy a futam 2020-tól a naptárba kerüljön.

Chase Carey a város polgármesterének és az ország gazdasági miniszterének a társaságában tekintette meg a korábbi miniszter, Helge Sander, valamint a Saxo Bank társalapítója és korábbi ügyvezetője, Lars Seier Christensen prezentációját. A pályát Koppenhága óvárosi részén alakítanák ki, vonalvezetését hidakkal is tarkítanák. Hossza 4,6 kilométer lenne, és a versenyeket 107 ezer néző tekinthetné meg a helyszínen.

Carey elégedettnek tűnt a látottak után, s egyértelművé tette, komolyan gondolják, hogy az F1-gyel meghódítják Európa északi részét. „Izgat minket annak a lehetősége, hogy versenyt rendezzünk itt, Dániában. Koppenhága olyan helyszín, amely remek alapot jelenthet ehhez” – fogalmazott, hangsúlyozva, végső döntés még nem született a futam sorsáról.
 
Dániában még sosem rendeztek Forma–1-es versenyt, és Skandináviában is csak Svédország adott otthont futamnak, ám Anderstorp 1978-ban búcsúzott a bajnokságtól. Bár Kevin Magnussen, a mezőny egyetlen dánja nagy népszerűségnek örvend hazájában, a Liberty nemcsak az ő országa, hanem a teljes északi régió miatt nagy potenciált lát a koppenhágai versenyben, hiszen olyan piacra törhetnének be ezzel, amelyet az F1 eddig nemigen használt ki, holott a skandináv államok számos tehetséget adtak már a kategóriának. Jelenleg két finn, Kimi Räikkönen és Valtteri Bottas, valamint egy svéd, Marcus Ericsson is tagja a mezőnynek.

„Ők nemcsak Koppenhágában gondolkodnak, hanem egész Skandináviában, amely egy lehetséges piac számukra” – mondta a Libertyről Christensen a találkozó után. „Skandinávia mindig meghatározó részét képezte a sportágnak, és  hogy vannak helyi versenyzők, az mindig előny” – tette hozzá Carey, aki szerint a tévéképernyőn keresztül is remek látványt nyújtana a koppenhágai verseny.

A Dán Nagydíjat a tervek szerint évi 300-500 dán koronás költségvetéssel rendeznék meg, és 1-2 milliárd koronás bevétellel tennék nyereségessé és fenntarthatóvá. A tervek megvalósításához ugyanakkor nemcsak Careyéket kell meggyőzniük a szervezőknek, hanem a helyi önkormányzatot is, amelynek vállalnia kell a 150 ezer bringása miatt kerékpáros paradicsomként is emlegetett város évenkénti felbolydulását, annak minden anyagi és egyéb velejárójával.

Hivatalos: a Ferrarihoz igazolt az F1 fenegyereke! " AUTÓ-MOTOR › Forma 1

Érdekes váltás.

Cimkék: f1

Legfrissebb híreink

23:06 - Nemzetek Ligája: kieshet és második is lehet a magyar válogatott MAGYAR FOCI
22:46 - Simán nyert Rossi nélkül a válogatott, Orbán először köszönt be MAGYAR FOCI
21:33 - Kapás Bogiék előbb álltak meg 400 gyorson - reagált ÚSZÁS
21:17 - Kapás Bogiék azt hitték, előbb van vége a 400 gyorsnak - videó ÚSZÁS
21:13 - Willi Orbán első gólja a magyar válogatottban - videó MAGYAR FOCI
20:41 - Ezért nem játszhat ma a belgák gólvágója NEMZETKÖZI FOCI
20:06 - Könnyfakasztó: a Boca Juniors és a mozgássérültek – videó NEMZETKÖZI FOCI
19:30 - Magyarország-.Észtország: a kezdőcsapatok MAGYAR FOCI
17:46 - Megtörték Hosszú Katinka páratlan sorozatát ÚSZÁS
16:56 - Ennél a csapatnál dolgozik a népszerű szakértő NEMZETKÖZI FOCI
15:52 - Real: Neymar vagy Mbappé érkezik? NEMZETKÖZI FOCI
14:47 - Ennek a csapatnak mondott nemet Wenger NEMZETKÖZI FOCI
13:43 - Magyar futball: meglepő edzőváltásról érkezett hír MAGYAR FOCI
12:37 - Darts: parádés kilencnyilas a fiatal tehetségtől - videó EGYÉB SPORTOK
11:51 - Óriási hiba miatt nem lehet válogatott az Inter sztárja NEMZETKÖZI FOCI
10:58 - Magyarország-Észtország: ezekben a mezekben játszanak este MAGYAR FOCI
10:48 - Ezt a sztárcsapatot veszi át Zidane? NEMZETKÖZI FOCI
09:39 - Kézi: nagyon kemény nyilatkozatot adott a magyar sztárcsapat edzője KÉZILABDA
08:50 - Kézi: bombameglepetés a Magyar Kupában KÉZILABDA
07:00 - Betegség és sérülések miatt alig marad játékosa Marco Rossinak MAGYAR FOCI
04:45 - Csütörtöki sport: hajrá, magyarok! EZT LÁTOD ÉLŐBEN

Élő eredmények